Σε μαραθώνιο εξελίχθηκε η 16η συνεδρίαση του τελευταίου πριν το Πάσχα δημοτικού συμβουλίου της Ελευσίνας στο 6ο και 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία αφορούσαν των δίκτυο ανθεκτικών πόλεων και ψηφίστηκαν και τα δύο κατά πλειοψηφία με αρκετές επιφυλάξεις από μεριάς της αντιπολίτευσης. Ο τίτλος του 6ου θέματος ήταν: Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ελευσίνας στο Δίκτυο Δήμων για την πολιτική προστασία , την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο « ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ».
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Πέτρος Φιλιππάς (στη φωτογραφία), ο οποίος τόνισε πως ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού θα δημιουργήσει μία ΑΜΚΕ με την συμμετοχή τουλάχιστον 110 Δήμων από όλη την Ελλάδα που θα λέγεται Ελληνικό Δίκτυο ανθεκτικών Πόλεων και ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει την συμμετοχή της Ελευσίνας ως ιδρυτικό μέλος της ΕΛΔΑΠ.
«Πριν κάνω την εισήγησή μου για το θέμα αυτό, θα ήθελα να διαβάσω προς το σώμα το email που λάβαμε από το Σ.Π.Α.Υ. (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και τις οδηγίες πριν μας σταλούν τα έγγραφα για να μπούμε σε αυτό το δίκτυο.
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε. Στις 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 3ου φόρουμ του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), υπογράφηκε η διακήρυξη του ελληνικού δικτύου ανθεκτικών πόλεων ΕΛΔΑΠ. Έκτοτε αρκετοί Δήμοι μας έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο και σήμερα βρισκόμαστε σε συνεννόηση με περισσότερους από 110 Δήμους όλης της χώρας.
Στις τακτικές πλέον επικοινωνίες που έχουμε με τους συνεργάτες επιβεβαιώνουμε ότι επειδή τα πρωτόγνωρα κλιματικά φαινόμενα που βιώνουμε απαιτούν άμεσα σοβαρές παρεμβάσεις με συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, είναι αναγκαίο να επισπεύσουμε τη διαδικασία νομιμοποίησης του ΕΛΔΑΠ και προχωρούμε ως εξής:
Μέχρι τέλος Απριλίου θα αναμένουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, οι οποίες λαμβάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Στις αρχές του Μαΐου η προσωρινή διοικούσα επιτροπή θα καταθέσει το καταστατικό στο γενικό εμπορικό μητρώο ΓΕΜΗ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασής του ΕΛΔΑΠ με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΜΚΕ.
Μετά την έγκριση της ΑΜΚΕ από το ΓΕΜΗ θα οργανωθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση του ΕΕΛΔΑΠ, όπου θα εκλεγεί η οριστική διοικούσα επιτροπή. Επειδή θα θέλαμε να έχουμε την Ελευσίνα στα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΔΑΠ, παρακαλούμε πολύ να λάβετε τη σχετική απόφαση του δημοτικού σας Συμβουλίου μέχρι το τέλος του Απριλίου και στη συνέχεια να υπογράψετε το σχέδιο καταστατικού.
Το καταστατικό βρίσκεται στο δικηγορικό γραφείο Πάρη Αναστασάκου στην οδό Διδότου 37, στον 3ο όροφο που μπορούν να προσέρχονται για την υπογραφή του μετά τη λήψη της παραπάνω απόφασης. Οι υπογράφοντες χρειάζεται να έχουν μαζί τους τη σφραγίδα του φορέα που εκπροσωπούν.
Όσοι λάβουν απόφαση μετά το πέρας του Απριλίου θα ενταχθούν στον ΕΛΔΑΠ με απόφαση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης που θα διεξαχθεί μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία, ή διευκρίνηση με εκτίμηση Χρυσάνθη Κοντάκη. Αυτό ήταν το email που λάβαμε από το ΣΠΑΥ, όπου μας ζητάει η Ελευσίνα να είναι στα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΔΑΠ».
Κωνσταντίνος Κώνστας: Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα δίκτυα έχουν να προσφέρουν κάτι
Στην διαδικασία των τοποθετήσεων για το 6ο θέμα, ο μόνος που ζήτησε το λόγο ήταν ο Κωνσταντίνος Κώνστας, ο οποίος είπε ότι θα καταψηφίσει και τα δύο θέματα τονίζοντας ότι αυτά τα δίκτυα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην πόλη.
«Ενιαία θα τοποθετηθούμε, σύντομα και για τα δύο. Θα το καταψηφίσουμε εμείς και το 6 και το 7. Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα δίκτυα έχουν να προσφέρουν κάτι. Έχει δει ο λαός της περιοχής, ειδικά της περιοχής, αλλά και γενικά πολλές πόλεις της Ελλάδας, δισεκατομμύρια να τάζονται και να ακούμε για υπερσύγχρονες υποδομές και για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και να βάζουν και τις ωραίες λέξεις, ανθεκτικότητα και τα λοιπά.
Στο όνομα αυτού έχουμε δει και τη Μάνδρα και το Μάτι και χίλιες δύο καταστροφές. Άλλωστε εδώ να πιάσουμε αυτή τη στιγμή στην πόλη μας που λέει ότι έχουμε ένα άτομο στην Πολιτική Προστασία και καμία άλλη υποδομή. Ακόμα και τα σχέδια που έχουμε αντιμετώπισης είναι στα χαρτιά.
Και δεν πιστεύουμε σε αυτά εκτός ότι έχουμε δει τα αποτελέσματα και φοβόμαστε ήδη για την περίοδο που έρχεται, αλλά δεν πιστεύουμε γιατί πάντα και λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εδώ αυτή που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, αυτά τα μέτρα που χρειάζονται για την Πολιτική Προστασία, δηλαδή για την προστασία της ίδιας μας της ζωής, λογαριάζονται με τη λογική του κόστους.
Οπότε εμείς θέλουμε να το καταψηφίσουμε και με αφορμή αυτό να πούμε ότι είναι πρώτο μέλημα και πρώτο ζήτημα διεκδίκησης του λαού της περιοχής που δεν έχει να περιμένει τίποτα από τέτοια βαρύγδουπα λόγια και δίκτυα στα χαρτιά για να προστατευτεί η ίδια του η ζωή. Το έχει δει και έχει πολλούς λόγους και μεγάλη εμπειρία πλέον για να παλέψει για αυτό, όποτε καταψηφίσουμε το 6 και το 7».
Κατά πλειοψηφία και το 7ο θέμα
Κατά πλειοψηφία πέρασε και το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δήμου Ελευσίνας, το οποίο ήταν ουσιαστικά η συνέχεια του 6ου θέματος για το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων. Τίτλος του 7ου θέματος της ημερήσιας διάταξης ήταν: Έγκριση καταστατικού περί σύστασης του Δικτύου Πόλεων με την επωνυμία: « ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» και διακριτικό τίτλο « ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ» με την μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.
Το λόγο πήρε ξανά ο εισηγητής Πέτρος Φιλιππάς, ο οποίος στην ομιλία του εξήγησε για το δίκτυο ανθεκτικών πόλεων και ποιος είναι ο σκοπός του και κάλεσε το συμβούλιο να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία.
«Οι καταστροφές και οι ζημιές που σημειώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα αναδεικνύουν την τρωτότητα και την ευπάθεια της χώρας σε φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους και υποδεικνύουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και τη λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας παραμένουν πολλά. Μερικά από αυτά είναι: Ατελής εξειδίκευση, έλλειψη γνώσεων για κινδύνους, καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων. Καίριας σημασίας: Αντιπυρική προστασία, ελλείψεις προσωπικού με σχετικές δεξιότητες, περιορισμένη γνώση και εξοικείωση του πληθυσμού σχετικά με την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων. Σημαντικές ελλείψεις στην εκπόνηση των σχεδίων εκκένωσης και παντελής έλλειψη συμμετοχής του πληθυσμού σε ασκήσεις ετοιμότητας. Ελλείψεις σε υλικά και μέσα, παρωχημένα συστήματα επικοινωνιών και άλλα.
Σήμερα που χρειάζεται να κάνουμε μεγάλα βήματα ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης, έως και τη φάση της αποκατάστασης. Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας και παράλληλα χρειαζόμαστε ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία και σκόπιμη η συμμετοχή μας στο υπό ίδρυση δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο: Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).
Το δίκτυο συστήνεται ως ένας κόμβος που θα συνδέει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους φορείς λήψης αποφάσεων, τους διαχειριστές κινδύνου καταστροφών, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εθελοντές και τον επιχειρηματικό κόσμο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη συλλογικής γνώσης, προκειμένου να έχουμε ισχυρότερες κοινότητες, κοινή γνώση για δράση, στοχευμένη και αξιοποιήσιμη έρευνα.
Βασικοί στόχοι του δικτύου συνεπώς είναι:
- Η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και τα συστήματα Πολιτικής Προστασίας.
- Η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων σε συνεργασία με τις εταιρείες, τους ερευνητικούς οργανισμούς, τις δημόσιες αρχές, αλλά και τους πολίτες.
- Η ενδυνάμωση των τοπικών μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας.
- Η διαχείριση της γνώσης για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών, ώστε να γίνει προσιτή σε όλους.
- Η προσαρμογή εν γένει στην κλιματική αλλαγή.
- Την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων, σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές δασών, πυρηνικά ατυχήματα, πανδημίες και λοιπά που συνδέονται, τόσο με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όσο και με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα.
Μετά τα ανωτέρω σας καλώ να εγκρίνουμε τη συμμετοχή του Δήμου Ελευσίνας στο δίκτυο για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα, την αειφορία με διακριτικό τίτλο Ελληνικό δίκτυο ανθεκτικών πόλεων. Να εγκρίνουμε τη διακήρυξη της 12 Μαρτίου του 2024. Να εγκρίνουμε το σχέδιο του καταστατικού του δικτύου. Να ορίσουμε ως εκπροσώπους του Δήμου στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου, τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο, με αναπληρωτή τον ομιλών.
Να εγκρίνουμε το ποσό του ύψους των 2χιλ. ευρώ ως ετήσια εισφορά στο δίκτυο, το οποίο θα προβλεφθεί με αναμόρφωση στον προϋπολογισμό του 2024 και εφεξής και να αξιοποιηθεί ο Δήμαρχος για όλες τις περαιτέρω ενέργειές».
Θανάσης Κριεκούκης: Έχουμε δικό μας εργαλείο
Ο Θανάσης Κριεκούκης στην ομιλία του είπε καταρχάς ότι θα το ψηφίσει τα δύο θέματα, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να πάρει ενεργό ρόλο η αναπτυξιακή Θριάσιο ΑΟΤΑ, η οποία θα μπορούσε να κάνει τα ίδια σχεδόν πράγματα.
«Άκουσα τον κ. Φίλιππα. Θέλω να κάνω μια τοποθέτηση. Δεν αφορά το καταστατικό, ουσιαστικά είναι φια το θέμα συνολικά. Προφανώς και ψηφίζω και είναι και θετικός και αν θυμάστε είχαμε κάνει και μία ερώτηση γιατί δεν συμμετείχε τότε ο Δήμος. Παρόλα αυτά όμως θέλω να πω δύο πράγματα και ύστερα την τοποθέτηση που έκανε και ο κ. Κώνστας.
Καλό θα είναι για το ενδεχόμενα κάποιοι δεν το γνωρίζουν. Ο Σ.Π.Α.Υ. λοιπόν έχει μία πετυχημένη διαδρομή κάποιων ετών. Τι οδήγησε τους 10 όμορους Δήμους εκείνης της περιοχής να δημιουργήσουν τον Σ.Π.Α.Υ.;
Η καταστροφή του Υμηττού που είχε προκύψει κάποια χρόνια πριν και μέσα από αυτή την κακή περίσταση, τους ανάγκασε να δημιουργήσουν λοιπόν αυτό τον σύνδεσμο, γιατί οι Δήμοι δεν είχαν άλλη δυνατότητα από μόνοι τους. Δεν είχαν ούτε τους πόρους, ούτε τα μέσα να μπορέσουν να είναι λίγο πιο ευέλικτοι για να κάνουν τις δράσεις που κάνουν.
Αυτό διευρύνεται πια και πάει με όλους αυτούς τους Δήμους. Πολύ ωραία, και φαντάζομαι ότι θα μας δώσουν και μια τεχνογνωσία και θα μας περιγράψουν και κάποια πράγματα και κάποια βοήθεια. Περιγράψατε πολύ ωραία και για υλικοτεχνικές υποδομές που θα μας δοθούν.
Παρόλα αυτά στη δική μας περιοχή πρόσφατα είχαμε, πέρσι και πρόπερσι, είχαμε παραδείγματα και έχουμε κιόλας και κάποια χαρακτηριστικά που δεν έχουν άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα. Το είχα πει και πέρσι στο δημοτικό συμβούλιο ,το ξαναλέω και σήμερα και επειδή θα ακολουθήσει το συμβούλιο της λογοδοσίας, εκεί υπάρχει ένα ερώτημα του συνδυασμού μας για την αναπτυξιακή.
Ένας από τους καταστατικούς σκοπούς της Θριάσιο ΑΟΤΑ είναι και όλα αυτά. Να ήμασταν στο ΣΠΑΥ, έχουμε όμως δικό μας εργαλείο. Όταν το δικό μας εννοώ ότι είναι μέτοχος ο Δήμος της Ελευσίνας στην αναπτυξιακή εταιρεία. Με έναν τρόπο θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε λίγο αυτή την εταιρεία και να δούμε και πώς θα χρηματοδοτηθεί πέρα από τους ίδιους πόρους, από άλλα προγράμματα, είτε αυτά είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ειδικά για το κομμάτι που αφορά τα μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα δεν μπορεί κανείς Σ.Π.Α.Υ να μας δείξει το δρόμο. Το ότι πέρσι παραδείγματος χάρη είχε πάρει φωτιά εδώ πάνω από το Αεροδρόμιο και ξέρετε τις ιδιαιτερότητες του αεροδρομίου και για το συγκεκριμένο χώρο, και το ότι δεν κάηκε και όλο το κομμάτι που είχε μέσα και φαντάζομαι και οπλισμός
Δηλαδή τις φωτιές τότε που είχε πάρει στην ΠΥΡΚΑΛ και έτρεχε ο κ. Παππάς τότε, ήμουν εκεί. Αν πέρναγε αυτή η φωτιά που είχε πιάσει έξω από την ΠΥΡΚΑΛ, αν είχε περάσει μέσα τότε τι θα γινόταν; Καταλαβαίνετε τώρα τι προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει. Είναι δύσκολη η περιοχή μας, πέρα από το κομμάτι των δασικών εκτάσεων, ή των χορτολιβαδικών, έχουμε και άλλα θέματα που είναι πιο εξειδικευμένα και καλό θα είναι λοιπόν να ενεργοποιήσουμε αυτό το εργαλείο της αναπτυξιακής».