Επικαιρότητα - Ειδήσεις

Σεμερτζίδης: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μουσείο για τη γενοκτονία των Ποντίων»

Το λόγο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Ελευσίνας πήρε ο Χαράλαμπος Σεμερτζίδης, ο οποίος με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων που ήταν στις 19 Μαϊου, έκανε μία ουσιαστική τοποθέτηση, παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία και τονίζοντας πως το όνειρο του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να γίνει πραγματικότητα και να δημιουργηθεί ένα μουσείο για τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Καλησπέρα και από εμένα, χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη. Εύχομαι υγεία σε όλες και όλους. Την Κυριακή 19 Μαΐου συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. Θέλω να κάνω μία τοποθέτηση για την ημέρα αυτή και αν έχω χρόνο κα Πρόεδρε να απαντήσω και σε ερωτήματα που έχουν γίνει που αφορούν εμένα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σεμερτζίδης και συνέχισε:

«Η 19η Μαΐου αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μία μέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης γενοκτονίας των προγόνων μας. 105 χρόνια μετά, οι 353.000 άταφοι νεκροί μας δεν έχουν δικαιωθεί. Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας συνεχίζεται και ζητούμε πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, γιατί δυστυχώς ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, υπάρχουν μόνο πατρίδες και όσο και αν προσπάθησαν να ξεριζώσουν τον Ποντιακό ελληνισμό, αυτός απλώθηκε στα πέρατα της γης για να γνωρίσουν όλοι την Ποντιακή ιστορία.

Οι Πόντιοι ήταν Έλληνες που ζούσαν στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου, τη σημερινή Ρωσία και Τουρκία και αυτοαποκαλούνταν Ρωμιοί. Η παρουσία τους ανάγεται από τα αρχαία χρόνια απόγονοι από τους Ίωνες και ο πληθυσμούς τους μέχρι το 1914, που άρχισαν οι διώξεις από τους Νεότουρκους απαριθμούσε γύρω στο ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ασχολιόντουσαν με το εμπόριο κυρίως γιατί ήταν εύφορες περιοχές, όπου παρήγαγαν καλαμπόκι, καρύδια, μαλλί δέρμα και ξύλα και λοιπά. Σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία ήταν μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Η γενοκτονία των Ποντίων δεν διαγράφεται από την συλλογική μας μνήμη. Χρέος των παππούδων μας ήταν να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές την ιστορία και τον ξεριζωμό του τόπου μας. 353.000 άταφοι νεκροί μας ζητούν μία δικαίωση, μία συγνώμη. Να αναγνωρίσει η Τουρκία το μεθοδευμένο ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της.

Οι Τούρκοι βάρβαροι ήταν, είναι και θα είναι. Το δείχνει η επεκτατική τους πολιτική, η φασιστική τους συμπεριφορά απέναντι σε αδύναμους λαούς μέχρι και σήμερα. Μέχρι το 1924 η Γη του Πόντου είχε γίνει θέατρο μίας θηριωδίας. Καταστράφηκαν 815 χωριά, 1134 εκκλησίες, 960 σχολεία, 353.000 Πόντιοι εξολοθρεύτηκαν, ενώ περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφτασαν στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών, προγονικά εδάφη, μνήμες.

Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα δύσκολα. Οι Πόντιοι αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, με ρατσισμό, αμφισβητείται ακόμα και η ελληνικότητά τους. Οι Πόντιοι με την εργατικότητά τους, με τη θέληση και τη δύναμη της ψυχής τους κατάφεραν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Η μνήμη δεν δολοφονείται. Αυτά που μάθαμε εμείς από τους παππούδες μας μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Την ιστορία μας, τον ξεριζωμό και τον τόπο καταγωγής μας.

Μέχρι το 1980 καμία αναφορά στα γεγονότα. Δεν υπάρχει ιστοριογραφία. Το κράτος από μόνο του είναι αρνητής της ίδιας του της ιστορίας. Μόλις το 1994 αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Ποντίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δόθηκε η εντολή για να γραφτεί το πρώτο βιβλίο για τη γενοκτονία των Ποντίων από δύο σημαντικούς ανθρώπους για εμάς τους Ποντίους, τον πρώην βουλευτή, τον κ. Χαραλαμπίδη και τον καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον κ. Φωτιάδη Κωνσταντίνο, ο οποίος μετά από 40 χρόνια εργασίας έχει συλλέξει 35.000 βιβλία από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Ρωσία, 20.000 μελέτες από ειδικά ερευνητικά κέντρα και 600 πίνακες από τον Πόντο.

Ένας θησαυρός που περιμένει το κατάλληλο χώρο για να τα στεγάσει. Ένα μουσείο γενοκτονίας και παράλληλα ερευνητικό κέντρο που εύχομαι να σταθεί αρωγός το ελληνικό κράτος στην καταπληκτική δουλειά αυτού του σπουδαίου πατριώτη μας.

Η γενοκτονία των Ποντίων είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες του προηγούμενου αιώνα, οι άλλες δύο είναι των Αρμενίων και των Εβραίων. Σημαντικό αναφοράς της θηριωδίας του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ότι το πρότυπο του Χίτλερ ήταν ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ με τα τάγματα εργασίας και ήταν ο προπομπός των στρατοπέδων Άουσβιτς και όλα τα δεινά που τράβηξαν οι Εβραίοι.

Οι Γερμανοί ήταν οι υποκινητές γενοκτονίας των Ποντίων και φυσικά αποσκοπούσαν στον πλούτο του Εύξεινου Πόντου από τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που είχαν οι Πόντιοι, από το εμπόριο που είχαν κυριαρχήσει. Η μοναδική σημασία που είχε ο Πόντος ήταν η Ρωσία, την οποία και έχασε εξαιτίας της απόφασης που πήρε ο βασιλιάς με το Βενιζέλο. Στο ρώσικο εμφύλιο η Ελλάδα έστειλε 23.000 Έλληνες στρατιώτες να βοηθήσουν Ρώσους να σκοτώσουν Ρώσους.

Η ελληνική πλευρά πήρε το μέρος αυτών που έχασαν τον πόλεμο και αυτό είχε και το ανάλογο τίμημα για τους Πόντιους. 105 χρόνια μετά συνεχίζονται οι γενοκτονίες, γιατί οι τύχες των λαών εξαρτιόνται από ανθρώπους που χειρίζονται τα πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Ο Ερντογάν φέτος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου εθνικής μας επετείου μας προκάλεσε, χαρακτηρίζοντας το ηρωικό αντάρτικο, αντίσταση των Ποντίων, συμμορίες του Πόντου και αυτό γιατί ως σήμερα η Τουρκία δεν πιέστηκε να απολογηθεί για τα εγκλήματα που διέπραξε. Αυτά όσον αφορά τοποθέτηση μου για τη γενοκτονία, αν θέλετε να απαντήσω τα ερωτήματα κα Πρόεδρε.

Λοιπόν στην τοποθέτηση του κ. Χρηστάκη και της κα Ζερβού εννοείται ότι συναινώ όσον αφορά για τη γενοκτονία της Παλαιστίνης. Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Παπαγιάνναρου που μίλησε για την Νικολαΐδου. Πρέπει επιτέλους κα Πρόεδρε να έρθει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Έχει απόλυτο δίκιο, καλοκαιριάζει, οικογένειες με παιδιά. Θα γίνει κανένα ατύχημα και θα τρέχουμε.

Το έχω φέρει πολλάκις κι εγώ και από την προηγούμενη θητεία μου το είπα και την προηγούμενη φορά. Δεν μπορεί κάθε εβδομάδα ο συνάδελφος να φέρνει αυτό το θέμα. Πρέπει να έρθει έκτακτο στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε μία ερώτηση που έκανε ο κ. Ηλιόπουλος, αν και δεν με αφορά κ. Ηλιόπουλε, αλλά εμμέσως με αφορά. Σε μια ανάρτηση που διαβάσατε που μιλάει για μία δωρεά ενός πολίτη, φυσικά και δεν πήρε και την έγκριση της δημοτικής αρχής. Αυτό ήρθε σαν θέμα στη δημοτική ομάδα και μάλιστα αναρωτιόμασταν ποιος του έδωσε την άδεια να το κάνει. Από εμάς δεν υπάρχει καμία έγκριση, σας το λέω δηλαδή δημόσια. Αυτό αν το έκανε μόνος του και κακώς χρησιμοποίησε και το όνομα ο κύριος αυτός της δημοτικής αρχής. Δεν ξέρω αν σας κάλυψα με την απάντησή μου. Για τον καθαρισμό οικοπέδων θα απαντήσει ο συνάδελφος ο κ. Φιλιππάς».

 

Σχετικά άρθρα