Συζήτηση για τα προ ημερησίας διάταξης θέματα και την διαδικασία που ακολουθείται θέλησε να κάνει στο ξεκίνημα της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου των Μεγάρων ο Σπύρος Κορώσης με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο προτελευταίο συμβούλιο, όταν ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνεται διάλογος βάσει του κανονισμού και δεν άφησε το κ. Κορώση να συνεχίσει, καθώς η συζήτηση είχε ήδη μετατραπεί σε διάλογο.
«Αρχικά δεν θα ήθελα να ξεκινήσω τα προ ημερησίας. Θέλω να κάνουμε μία σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας των προ ημερησίας, δηλαδή πώς το εφαρμόζουμε. Θα διαβάσω πολύ σύντομα τι γράφει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αναφέρεται στα προ ημερήσιας και θα ήθελα να μου εξηγήσετε πραγματικά αν αυτή η απόφαση εφαρμόστηκε στο προηγούμενο συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορώσης και συνέχισε:
«Γράφει λοιπόν: Ο Δήμαρχος, μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση, ή πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο. Μετά το Δήμαρχο, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας κατά τη σειρά της δύναμής τους και στη συνέχεια οι λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι και τυχόν συμμετέχοντες Πρόεδροι των συμβουλίων μπορούν να προβούν σε ανακοινώσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, ή να απευθύνουν ερωτήσεις προς το Δήμαρχο, ή τον αρμόδιο ανάλογα με το θέμα Αντιδήμαρχο.
Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων χωρίς διάλογο. Εδώ λοιπόν λέει ότι απευθύνει η αντιπολίτευση μία ερώτηση προς κάποιον και απαντάει ένας, όχι 50. Δήμαρχος υπάρχει. Ο Δήμαρχος είναι αυτός ο οποίος πάντα μπορεί να παρέμβει και να μιλήσει όσο θέλει. Αυτό δεν αμφισβητείται και ούτε περιορίζεται από κανέναν, όμως αυτό που έγινε την προηγούμενη φορά δεν ήταν απάντηση στη δικιά μου τοποθέτηση.
Ήταν συζήτηση κανονικά. Το είπε μάλιστα ο κ. Γεωργακής. Δεν απάντησα, τοποθετήθηκα και συνεχίζει, τυχόν προτάσεις που υποβάλλονται από αναφερόμενους δεν επιτρέπεται να συζητηθούν κατά την ίδια συνεδρίαση. Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία ώρα. Μία ώρα μίλησε ο κ. Σάλτας μόνο.
Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να τηρήσουμε μία διαδικασία. Όταν γίνεται μία ερώτηση, είναι απόλυτα θεμιτό να ληφθεί μία απάντηση. Εάν ληφθούν 15 θα αλλάζουμε τη διαδικασία. Έτσι θεωρώ εγώ, αλλάζουμε τη διαδικασία, άρα τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρχει δικαίωμα απάντησης από την πλευρά μας.
Θέλω να μου πείτε τι αντιλαμβάνεστε με αυτό το οποίο διάβασα εγώ αυτή τη στιγμή και αν πιστεύετε ότι έχει εφαρμοστεί σωστά η απόφαση στο προηγούμενο συμβούλιο. Αυτό για αρχή και μετά θα κάνω τα προ ημερησίας».
Σε εκείνο το σημείο ο Πρόεδρος πήρε το λόγο και ρώτησε για ποιο λόγο θα πρέπει ο κ. Κορώσης να μιλήσει ξανά μετά. Ο κ. Κορώσης του απάντησε με ερώτημα να του εξηγήσει και ο ίδιος για ποιο λόγο σε μία ερώτηση θα πρέπει να απαντάνε 25 και να ξεπερνάει η μία ώρα.
Ο Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον κ. Κορώση του είπε ότι ζητούσε το λόγο όλη την ώρα και πως δεν γίνεται να μιλάει συνέχεια. Συμφώνησε μαζί του να στο να γίνει συζήτηση, αλλά του ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνει και μία κουβέντα για το θέμα του χρόνου και αν θα κρατάνε τελικά χρόνο με το πόσο θα μιλήσει ο καθένας ή όχι.
Ο κ. Κορώσης του εξήγησε ότι δεν γίνεται να απαντούν τόσα πολλά άτομα και ουσιαστικά αυτό να είναι αν συμφέρει τη διοίκηση ή όχι. Παράλληλα πρότεινε πως πρέπει να υπάρξει μία διαπαραταξιακή συνεδρίαση και να συζητηθούν όλα συνολικά.
Γρηγόρης Σταμούλης: Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος
Το λόγο ζήτησε και πήρε ο Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Κορώση και τόνισε πως γίνεται μία ερώτηση και εκεί πρέπει να απαντήσει ή ο Δήμαρχος, ή αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ή εντεταλμένος σύμβουλος. Αν μιλήσουν και άλλοι, τότε η διαδικασία γίνεται συζήτηση.
«Νομίζω ότι ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος και θεωρώ ότι οφείλουμε να τον εφαρμόζουμε και σε αυτό που λέει ο κ. Κορώσης έχει απόλυτα δίκαιο. Γίνεται ερώτηση, δίδεται απάντηση και δεν γίνεται διάλογος. Η απάντηση θα δοθεί ή από το Δήμαρχο, ή από τον αρμόδιο, άρα δεν μπορεί να απαντάνε πέντε , έξι για μία ερώτηση.
Θα απαντήσει ή ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εντεταλμένος σύμβουλος, ότι είναι. Αυτή είναι η διαδικασία, γιατί αν μπουν στη διαδικασία και οι άλλοι τότε πάμε σε συζήτηση, όταν μιλήσουν και άλλοι σύμβουλοι. Αυτό θεωρείται συζήτηση. Άρα ερώτηση, απάντηση».
Σταμάτης Γεωργακής: Αν είναι μην απαντάμε σε ανακρίβειες, πείτε μας να μην ερχόμαστε
Κάπου εκεί ο Πρόεδρος Σπύρος Χατζής είπε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλαπλά ερωτήματα, ενώ τόνισε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν απαντήσεις επί προσωπικού. Το θέμα ενός φάνηκε να ξεκαθαρίζεται, λόγω του ότι έγινε παρέμβαση από τον κ. Σταμούλη, ζήτησε να μιλήσει ο Σταμάτης Γεωργακής.
«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να μου απαντήσετε. Δηλαδή, αφού θα απαντάει μόνο ο αρμόδιος, θα έρχεται ο καθένας από την αντιπολίτευση, θα κάνει εδώ πέρα πάρτι μικροπολιτικής, θα αναφέρεται σε 3, 4 με ανακρίβειες και εμείς δεν απαντάμε; Αυτό. Ρωτάω εσάς μόνο, δεν θέλω διάλογο. Ρωτάω εσάς μόνο. Άμα είναι να μην ερχόμαστε.
Δηλαδή θα γίνεται αυτό; Θα έρχεται ο καθένας, θα λέει ότι θέλει που δεν είναι ακριβές και εμείς δεν θα υπερασπιζόμαστε δηλαδή, είτε τα γραφόμενά μας, είτε τα λεγόμενά μας; Πείτε μας να μην ξανάρθουμε, αλήθεια λέω εντάξει;
Κύρις Πρόεδρε, δεν ήταν θέμα αντιδημαρχίας, ήταν επί προσωπικού, έχει διαφορά. Ο κ. Σταμούλης είπε για τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο όταν πρόκειται για κάτι. Εδώ αναφέρθηκε σε όλους την περασμένη φορά και επί προσωπικού ονομαστικά και είπε για δηλώσεις και λοιπά.
Ξαναλέω, πέστε μας, αν έχουμε ρόλο εμείς εδώ μέσα, να ερχόμαστε να απαντάμε ή όχι. Δεν θα μπαίνει ο καθένας να λέει ότι θέλει και θα μένουν αναπάντητα αυτά στον κόσμο. Αυτά».
Ο κ. Κορώσης μετά από ένα διάλογο με τον Πρόεδρο είπε πως όταν επί προσωπικού παίρνει κάποιος το λόγο, σημαίνει ότι προσεβλήθη ο δημοτικός σύμβουλος από τα λόγια του ομιλητή και ζήτησε να του πει που προσέβαλλε με τα λόγια του τη στιγμή που μετέφερε τις δηλώσεις τους αυτολεξεί.
Βασίλης Σάλτας: Θέλατε να απαντήσω σε λιγότερο χρόνο από εσάς, ενώ είχα πολύ περισσότερα θέματα
Ο Βασίλης Σάλτας με τη σειρά του ξεκαθάρισε ότι μίλησε αρκετά γιατί είχε τόσα θέματα και τόνισε πως δεν πρέπει να μιλήσει επί προσωπικού όταν ο κ. Κορώσης του είπε ανέφερε ότι μιλάει πολύ;
«Δηλαδή κ. Κορώση δεν είναι επί προσωπικού όταν είπατε προηγουμένως ότι μίλησα πολύ περισσότερο από εσάς; Όταν είχα 15 θέματα στο προ ημερησίας από τον κ. Σεβαστή, τον κ. Μακρυγιάννη και λοιπά. Απλά απάντησα στα θέματα. Θέλατε να απαντήσω σε λιγότερο χρόνο από εσάς, ενώ είχα πολύ περισσότερα θέματα και απλά έβαλα μια δίλεπτη όπου έβαλα μέσα και το πρωτοδικείο. Είχα μία άποψη δίλεπτη, δηλαδή δεν κατάλαβα δεν έπαιρνα γίνει αυτό από τη στιγμή που είχα απαντήσεις. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουμε; Αυτό δεν είναι επί προσωπικού που είπατε; Δεν πρέπει να απαντήσω τώρα να ακούσει ο κόσμος ότι με αδικήσατε σήμερα με αυτό που είπατε»;
Παναγιώτης Μαργέτης: Εμείς από επιλογή είπαμε ότι να συζητάμε πιο δημοκρατικά τα θέματα που τίθενται
Τελευταίος για να κλείσει και το θέμα πήρε το λόγο ο Δήμαρχος, ο οποίος αρχικά τόνισε πως ο διάλογος γίνεται για να είναι πιο δημοκρατικό το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και να παρθούν αποφάσεις για όλα.
«Εδώ λοιπόν πρέπει να συμφωνήσουμε. Πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας. Είναι γεγονός ότι στην προηγούμενη δημοτική περίοδο που ήταν Δήμαρχος, ο κ. Σταμούλης γινόταν μία ερώτηση, απαντούσε ο Δήμαρχος, ή δεν απαντούσε ο Δήμαρχος και τελείωνε εκεί η υπόθεση», σχολίασε ο Δήμαρχος και συνέχισε:
«Εμείς από επιλογή είπαμε ότι να συζητάμε πιο δημοκρατικά τα θέματα που τίθενται. Βέβαια, καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει ότι θα διαρκεί περισσότερο χρόνο. Δεν νομίζω ότι ξεπεράσαμε τη μία ώρα, ή αν μπορεί να πήγε στη μία ώρα και δέκα λεπτά.
Νομίζω ότι όλοι έχουμε την ανοχή επιπλέον δέκα λεπτά για να ολοκληρώσουμε ένα θέμα. Τώρα όσον αφορά το επί προσωπικού, το πότε θίγεται ο καθένας και πότε όχι, νομίζω μπορεί να το τεκμηριώσει. Δηλαδή εσείς λέτε ότι μετέφερα αυτολεξεί αυτά που είπε ο Αντιδήμαρχος. Οι Αντιδήμαρχοι ότι δεν ήταν έτσι αυτά που είπα και ότι παρερμηνεύτηκαν, άρα θεωρώ ότι θίγομαι.
Πού είναι το πρόβλημα λοιπόν επί προσωπικού να πάρει το θέμα μία απάντηση; Τέλος πάντων επειδή νομίζω το να το αναλύσουμε. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μία συζήτηση. Ούτως, ή άλλως είχε ανοίξει μία συζήτηση για το πώς θα τροποποιήσουμε την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου στα θέματα τα προ ημερησίας, αλλά και της ημερήσιας διάταξης. Για τους χρόνους, για το ποιος απαντάει, για το αν υπάρχει δευτερολογία και τα λοιπά.
Να τα δούμε λοιπόν όλα αυτά συνολικά σε μία συζήτηση με μοναδικό θέμα αυτό. Έχει γίνει ούτως ή άλλως μία προεργασία κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Αν θυμάστε ότι δεν ολοκληρώθηκε για, ενώ είχαν ζητηθεί κάποια πράγματα στο δημοτικό συμβούλιο, προτάθηκαν κάποια επιπλέον και τελικά το αναβάλαμε και αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Μπορούμε λοιπόν να τα ξαναβάλουμε όλα αυτά που έχουν τις προεργασίες που έχουν γίνει, να τις ξαναβάλουμε στο τραπέζι, σε μια Επιτροπή διαπαραταξιακή σε πρώτη φάση και μετά να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και να τελειώσει το θέμα.
Ξαναλέω από επιλογή δεν είμαστε τόσο αυστηροί στην τήρηση των κανόνων. Εάν όμως η κατάσταση εκτραχύνεται, μπορούμε να το βάλουμε, μέχρι να γίνει αυτό με πολύ αυστηρά πλαίσια και να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι αν αυτό σας το θεωρείτε ότι είναι πιο λογικό,
Εμείς θεωρούμε ότι να υπάρχει διάλογος είναι προς όφελος και της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, είναι πιο δημοκρατικό το δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και προς όφελος των πολιτών που ενημερώνονται για κάθε θέμα σφαιρικά και βγάζουν τα συμπεράσματά τους».