Στην διαδικασία των τοποθετήσεων ο Χρήστος Χρηστάκης εξέφρασε τους προβληματισμούς αναφορικά με αρκετά ζητήματα, ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πρέπει να εισαχθεί εντός του Δήμου, υπηρεσία αδέσποτων, όπου θα λυθούν τα χέρια όλων μετά, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν προοπτικές αν δημιουργηθεί υπηρεσία αδέσποτων, αλλά και ένα δημοτικό κτηνιατρείο.
«Πρέπει να χαραχτεί η πολιτική για τα αδέσποτα και συνήθως όταν λέμε αδέσποτα εννοούμε μόνο τους σκύλους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο άλλος πληθυσμός οι γάτες που το τελευταίο διάστημα ξέρουμε ότι έχει εκτροχιαστεί κυριολεκτικά η αναπαραγωγή. Κατά συνέπεια ο Δήμος πρέπει να χαράξει πολιτική, έστω και για πρώτη φορά, αγνοώντας ενδεχομένως και το τι έχει γίνει στο παρελθόν», σχολίασε ο κ. Χρηστάκης και συνέχισε:
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Δήμος κατά την άποψή μας είναι να φτιάξει υπηρεσία που δεν έχει, αν θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα σοβαρά. Όσοι δήμοι μπόρεσαν να φτιάξουν υπηρεσία, πραγματικά έτρεξαν προγράμματα, μείωσαν τον αριθμό των αδέσποτων, είχαν αποτελέσματα.
Εμείς εδώ έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και δεν είναι θέμα μόνο οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, είναι και θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι υποστελεχωμένη η υπηρεσία δική μας, για να μην πω δεν έχει τις κατάλληλες ειδικότητες. Επίσης, δεν μπορεί παρά να εντάσσεται υπό τη σκέψη μιας αντιδημαρχίας. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, το δημοτικό κτηνιατρείο μπορεί μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αν γίνει στόχος να διευκολύνει πάρα πολύ και τα οικονομικά του Δήμου και τις δαπάνες του Δήμου, να μειώσει τις στειρώσεις. Να αυξήσει τις στειρώσεις και να έχουμε και αποτελέσματα και από εκεί.
Όσον αφορά το θέμα του δημοτικού καταφυγίου, ή του διαδημοτικού καταφυγίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια καταγγελία, η οποία λέει, βρείτε τρόπο, τι να κάνετε; Δύο πράγματα ξέρω εγώ. Να κάνετε μία εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ποιοι θέλουν να πάρουν τα σκυλάκια μας.
Να δούμε πόσοι θα παρουσιαστούν και αυτό το διαγωνισμό μπορείτε να τον προσκομίσετε και στο υγειονομικό και οπουδήποτε. Να έχετε ένα τεκμήριο ότι κάνατε ενέργειες, αλλά το μεγάλο θέμα είναι το δημοτικό καταφύγιο, ή το διαδημοτικό. Πως έτσι αυθαίρετα λέμε ότι στο Δήμο δεν υπάρχει χώρος;
Το ψάξαμε; Δεν το έχουμε ψάξει. Είναι πολεοδομικό ζήτημα, για αυτό και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κ. Δήμαρχε για να έχετε και ένα χαρτί στα χέρια σας, ότι ο Δήμος διαθέτει οικόπεδο, ή δεν διαθέτει οικόπεδο, ή μπορεί να αγοράσει οικόπεδο και δεν είναι δασική έκταση. Στη δασική έκταση δεν μπορείς να κάνεις καταφύγια. Είναι προφανές για αυτό και ρώτησα.
Το δασαρχείο μπορεί να γνωμοδοτεί για το καταφύγιο, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιτρέψει μέσα σε δασική έκταση να γίνει καταφύγιο. Άρα λοιπόν, πολεοδομικά θα πρέπει να έχουμε μια γνωμάτευση από έναν μελετητή, ο οποίος να μας πει ότι στην τάδε περιοχή του Δήμου, στο Στρίφη για παράδειγμα, ή στην τάδε περιοχή υπό πολεοδόμηση, μπορεί να έχουμε τράπεζα γης και να μπορεί εκεί να γίνει, ή από την άλλη πλευρά να σας δώσει απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει στο Δήμο Ελευσίνα,ς ούτως ώστε να έχετε και ένα τέτοιο τεκμήριο στα χέρια σας.
Είναι πολύ σημαντικά ζητήματα αυτά, ούτως ώστε να μπορέσει ο Δήμος στο θέμα των αδέσποτων πραγματικά να κάνει κάτι καλύτερο από ότι έχει συμβεί στο παρελθόν. Χρειάζεται όμως και ένας άλλος πυλώνας. Ο πυλώνας των φιλοζωικών οργανώσεων και των φιλοζωικών προσωπικοτήτων που τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ για να ταΐσουν τα αδέσποτα, για να φροντίσουν αδέσποτα.
Αλλά αυτός ο κύκλος έχει και πολλές αδυναμίες. Έχει πολύ μεγάλη φαγωμάρα, έχει πολύ μεγάλη μιζέρια και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και όταν λέω να το αντιμετωπίσουμε, εννοούμε ο Δήμος να ασκήσει πολιτική και πραγματικά οι εθελοντές να επιτελέσουν το ρόλο τους.
Δεν μπορεί οι εθελοντές να κάνουν πράγματα που θα έπρεπε ο Δήμος να τα κάνει.
Αυτά εν ολίγοις ως γραμμές, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα.
Είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο μπορεί να αναλάβει δημοτική αρχή ανάμεσα σε άλλα. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα πολύ οξυμένα, αλλά για φανταστείτε.
Φανταστείτε κάτι, να έρθει ο κύριος Ματζούνης και να πει ότι αύριο το χώρο αυτό το θέλω, είναι δικός μου και τον κάνω ό τι θέλω και σας κάνω έξωση. Τότε τι θα συμβεί με αυτό τον πληθυσμό, ο οποίος εκεί συνεχώς αυξάνεται. Πάει και ο Δήμος σκυλιά εκεί.
Άρα λοιπόν, πρέπει να βρεθεί λύση και τη λύση πρέπει να την έχουμε δρομολογήσει. Αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση, πρέπει να έχουμε τεκμήρια να τα ισχυριζόμαστε παντού για να μην κυνηγάμε μάγισσες κάθε φορά που θα έρχεται μια καταγγελία».
Μαρία Χαραλαμπίδη: Έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα
Αμέσως μετά τον κ. Χρηστάκη, το λόγο πήρε η Πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιο Μαρία Χαραλαμπίδη, η οποία αποκάλυψε πως έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και πρόθεση δικιά της, όπως επίσης και της κα Βέζου θα ήταν να υπάρξει κλινική για τα αδέσποτα.
«Να πω δύο λόγια, μου επιτρέπετε. Επειδή είμαι φιλόζωη και εγώ και έχω τρέξει πάρα πολύ με την κυρία Λίλα μαζί. Θα σας πω ότι έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Έχει έρθει ειδικός, ο κύριος Πρασσάς, έχουμε μιλήσει όχι για καταφύγιο, αλλά για κλινική ζώων, αλλά αυτά τα πράγματα είναι μακροχρόνια.
Οι συζητήσεις είναι και εν καιρώ, δηλαδή γίνονται. Δεν το έχουμε αφήσει το θέμα, το κυνηγάμε. Προσπαθούμε».