Επικαιρότητα - Ειδήσεις

Επιφυλάξεις Μυλωνά: Μακάρι το Λιμενικό Ταμείο να είναι επ’ όφελος της παραλίας

Εναντίον της αναμόρφωσης ψήφισε η παράταξη του Αλέξανδρου Μυλωνά, ο οποίος αναφέρθηκε στους φόβους του μην τυχόν και το νομικό πρόσωπο μεταβληθεί σε ένα οργανισμό εξυπηρέτησης, μικροπολιτικής και ψηφοθηρίας.  Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί εδώ πως από τη στιγμή πως στη συνεδρίαση του ΔΣ από τη στιγμή δεν υπήρχε  υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση, το θέμα θα ψηφιζόταν ομόφωνα παρά την αρνητική ψήφο.

«Δέχομαι τους δύο τρόπους, δεν ξέρω αν υπάρχει και άλλος τρόπος που μας είπε ο Γενικός. Θεωρούμε όμως και μέχρι στιγμής η ιστορία στην πόλη μας έχει αποδείξει ότι διαλέγουμε το λάθος τρόπο. Μακάρι το νομικό πρόσωπο να λειτουργήσει επ’ όφελος της παραλίας, του Δήμου μας και να γίνει μια σωστή ανάπλαση.

Αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη ΔΕΑΔΑ μέχρι και άλλα νομικά πρόσωπα έχουν δείξει ότι αυτά τα νομικά πρόσωπα με δικό τους ΑΦΜ, δικό τους συμβούλιο, δικό τους μπαϊράκι, με λίγα λόγια, μόνο προς όφελος της πόλης δεν λειτουργούν στο τέλος της ημέρας.

Ελπίζω να μην πέσουμε στην ίδια παγίδα και γίνει ένας οργανισμός εξυπηρέτησης μικροπολιτικών, ψηφοθηρικών περιπτώσεων. Αυτό είναι σαν ευχή και προειδοποίηση.

Εμείς διαφωνούμε με αυτό τον τρόπο και για αυτό το λόγο θα καταψηφίσουμε την αναμόρφωση».

Αλέξανδρος Τσοκάνης: Η αξιοποίηση της παραλίας σίγουρα δεν γίνεται με αυτή την μέθοδο

Κατά τις ίδρυσης λιμενικού ταμείου τάχθηκε ο Αλέξανδρος Τσοκάνης, ο οποίος στην τοποθέτηση του στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Ασπροπύργου ξεκαθάρισε πως ο Δήμος θα έπρεπε να είναι αυτός που θα αξιοποιήσει την παραλία και όχι ένα νομικό πρόσωπο.

«Κοιτάξτε να δείτε λιμενικό ταμείο είθισται να φτιάχνουν Δήμοι που έχουν λιμάνια. Πράγματι είναι αυτός ένας τρόπος, γιατί το ρωτήσαμε, είναι ένας τρόπος μάλλον εκμετάλλευσης. Εμείς θα λέγαμε τη λέξη αξιοποίησης. Εκμετάλλευσης δεν είναι όμορφη λέξη, εκτός αν αυτό θέλετε να κάνετε. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε ουσιαστικά, να έχουμε κέρδη από την διαχείριση και από την αξιοποίηση της παραλίας εμείς διαφωνούμε», σχολίασε ο κ. Τσοκάνης και συνέχισε:

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους η παραλία μας, ίσως είμαστε η μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα που έχει θαλάσσιο μέτωπο και δεν το έχουμε αξιοποιήσει και δεν κατεβαίνουμε ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας. Δεν κατεβαίνει κανένας κάτω στην παραλία. Επιτέλους θα πρέπει να αξιοποιηθεί η παραλία και η αξιοποίηση της σίγουρα δεν γίνεται με αυτή τη μέθοδο.

Ακολουθείτε μία μέθοδο, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε μονοπάτια διαχείρισης καλύτερης  για εσάς, όχι όμως καλύτερης διαχείρισης για τους συνδημότες μας. Εμάς έξω και μακριά η λέξη εκμετάλλευση. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το κομμάτι της παραλίας και νομίζω για αξιοποίηση μίλαγαν όλοι οι συνδυασμοί, και ο δικός σας παραμονές των εκλογών και όχι εκμετάλλευσης. Εκμετάλλευσης σημαίνει το ξαναλέω ότι θα πρέπει να έχουμε κέρδη. Θα πρέπει να έχουμε έσοδα.

Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και στο πίσω μέρος του μυαλού σας, να έχετε και το γεγονός ότι θα φτιαχτεί λιμάνι από τους Αμερικανούς δίπλα ακριβώς από τα ελληνικά πετρέλαια. Εκτός αν θεωρείτε ότι και εκεί θα σας αφήσουν να το εκμεταλλευτείτε, κάτι το οποίο δεν θα γίνει.

Επομένως η άποψή μας είναι ότι κακώς ανοίγετε τέτοιο κωδικό. Κακώς μπαίνετε στη διαδικασία ίδρυσης νομικού προσώπου. Όλα να περνάνε από το Δήμο, όλα να περνάνε από τα δημοτικά συμβούλια όποτε και όταν γίνονται και θα μου επιτρέψετε μία παρένθεση εδώ.

Και δεν το λέω συγκεκριμένα για να μην το προσωποποιούμε. Το νόμο εφαρμόζετε και εσείς, το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση η προηγούμενη και δεν διαφωνήσατε πουθενά. Ουσιαστικά της μετατροπής των δημοτικών συμβουλίων μόνο και μόνο για τους τάφους και για τις εκδηλώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχει δώσει υπερεξουσία στις επιτροπές και συνεδριάζουν σε ένα κλειστό λόμπι.

Σε αυτό είχαμε διαφωνήσει γιατί θεωρούμε ότι η δημοκρατία δεν εφαρμόζεται σε κλειστά μαγαζιά και σε κλειστά καταστήματα. Για να πάμε τώρα στην ουσία της αναμόρφωσης θεωρούμε ότι είναι λάθος η διαδικασία που ακολουθείτε, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο.

Για τα υπόλοιπα δεν διαφωνούμε για τις πληρωμές εννοείτε τον των υπαλλήλων. Οι αλλαγές που κάνετε για τις παρακρατήσεις και τα λοιπά και τα λοιπά. Όλα τα υπόλοιπα είμαστε σύμφωνοι, όμως διαφωνούμε στην ουσία της συγκεκριμένης διάταξης που πάτε να μας περάσετε και εννοείται ότι θα είμαστε κάθετα αντίθετοι».

Αναστάσιος Παπαδόπουλος: Αν υπάρχει επίσημα έγγραφο για την παραχώρηση τότε είναι πολύ ευχάριστο

Υπέρ της κίνησης που κάνει ο Δήμος Ασπροπύργου για την δημιουργία λιμενικού ταμείου στάθηκε ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ και τόνισε πως από τη στιγμή που υπάρχει ένα τέτοιο χαρτί, θα μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει και στις μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν για την αξιοποίηση της παραλίας.

«Σχετικά με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης μας έχουν γίνει τα τελευταία εφτά χρόνια αρκετές προσπάθειες και έχουν δοθεί πολλές δεσμεύσεις από τους διάφορους Υπουργούς που έχουν περάσει από το Υπουργείο. Καμία όμως από αυτές δεν έχει ισχύσει. Μάλιστα είχαμε κάνει και μια πάρα πολύ σοβαρή μελέτη, η οποία είναι και πίσω μας για το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας με τη δέσμευση ότι θα μας παραχωρήσουν το Αιγιαλό», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Δεν έχει γίνει κάτι. Από ότι ξέρω τελευταία είχε μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ όλο αυτό το τμήμα. Υπάρχει κάποια ενημέρωση ότι θα μας το παραχωρήσουν πιο συγκεκριμένα ή θα το παλέψουμε; Έχουμε έγγραφο ότι έχει παραχωρηθεί; Αν υπάρχει επίσημα έγγραφο, τότε είναι πολύ ευχάριστο. Μπορεί να προχωρήσουμε και στις μελέτες που έχουν γίνει για την αξιοποίηση της παραλίας.

Ιωάννης Ηλίας: Ο Ασπρόπυργος για εμάς είναι παραλιακή πόλη κάτι που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε ξεχαστεί

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Ηλίας στην ομιλία του επισήμανε πως υπάρχει ήδη ΦΕΚ για την παραχώρηση της παραλίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα εκμετάλλευσης, αλλά αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου από το Δήμο Ασπροπύργου.

«Μας έχει παραχωρηθεί ο αιγιαλός, όπως είπα προηγουμένως. Μας έχει παραχωρηθεί από την ΕΣΧΑ μέχρι μετά τη σχολή εμποροπλοιάρχων, εκτός από τη σχολή εμποροπλοιάρχων και τα ΛΟΚ, μέχρι εκεί. Υπάρχει και ΦΕΚ  για αυτό. Από εκεί και πέρα το λιμάνι δυστυχώς κ. Τσοκάνη είναι έξω από την παραχώρηση αυτή που θα έχει η χαλυβουργική και η επένδυση που θα γίνει εκεί.

Εμείς θεωρήσαμε ότι ο πιο σωστός δρόμος είναι να γίνει λιμενικό ταμείο. Θα μείνω στις ευχές και όχι στις προειδοποιήσεις και να είστε σίγουροι ότι από τη στιγμή που θα συμμετέχει και η αντιπολίτευση και η συμπολίτευση, αλλά στο λιμενικό ταμείο πρέπει να ξέρετε ότι συμμετέχει και ο λιμενάρχης της περιοχής, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει προς το καλό του Ασπροπύργου.

Και μακριά από εμάς η λέξη εκμετάλλευση. Ο Ασπρόπυργος για εμάς είναι παραλιακή πόλη κάτι που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε ξεχαστεί».

Σε εκείνο το σημείο η Σοφία Μαυρίδη ζήτησε μία διευκρίνιση τι θα εισπράττει το λιμενικό ταμείο και ποια θα είναι η δικαιοδοσία του.  Ο Γενικός Γραμματέας Τάκης Γρηγοράκος στην απάντηση του είπε πως το κάθε λιμενικό ταμείο βάσει του καταστατικού του μπορεί να διαχειρίζεται τη χερσαία ζώνη λιμένος και πρόσθεσε πως όποια επιχείρηση αναπτύσσεται σε αυτή τη ζώνη, έχει το λιμενικό ταμείο ως επιβλέπων φορέα .

Συνέχισε λέγοντας πως παράλληλα λιμενικά ταμεία έχουν αναπτύξει αγκυροβόλια, προβλήτες, εξέδρες που μπορούν να φιλοξενούν σκάφη. Εκεί υπάρχουν τέλη ελλιμενισμού. Δηλαδή πρόκειται για χρήση της χερσαίας ζώνης λιμένος από κάθε ωφελούμενο, είτε στη στεριά, είτε μέσα στην θάλασσα και το δημοτικό λιμενικό ταμείο είναι αυτό που επιτηρεί και που εισπράττει από τις ανάλογες παροχές που διαθέτει.

 

Σχετικά άρθρα