Στην διπλή συνεδρίαση που έλαβε χώρα διά ζώσης την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου στην Ελευσίνα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 16ης τακτικής συνεδρίασης, η διαδικασία συνεχίστηκε την 17η ειδική συνεδρίαση του ΔΣ που αφορούσε την λογοδοσία της νέας δημοτικής αρχής για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με ερωτήματα που έγιναν από το σώμα και απαντήσεις από την δημοτική αρχή για τα συγκεκριμένα θέματα και το πώς σκοπεύει ο Δήμος να προχωρήσει στη επίλυση τους.
Αρχικά η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Χαραλαμπίδη ανέφερε κάποια στοιχεία αναφορικά με την διαδικασία της λογοδοσίας και έδωσε κάποιες διευκρινήσεις, προκειμένου το σώμα να καταλάβει επακριβώς την διαδικασία, η οποία στην προηγούμενη πρώτη λογοδοσία, δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητή.
«Θέλω να σας πω δύο λόγια για τη λογοδοσία, τα οποία δεν είπα στην προηγούμενη συνεδρίαση. Λοιπόν, τι είναι η λογοδοσία; Είναι ένας καινούργιος θεσμός που μας πρόσθεσε το Υπουργείο και πού θα πραγματοποιείται ανά δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Χαραλαμπίδη και συνέχισε:
«Η λέξη από μόνη της μας λέει ότι δίνεις λόγο. Είναι θέμα και έτσι πρέπει να συζητείται και να τοποθετείται. Ο εισηγητής θα δίνει απαντήσεις και δεν θα παίρνουμε αποφάσεις. Η διαδικασία είναι σαφής. Σας διαβεβαιώνω ότι πάρα πολλά συμβούλια βασανίστηκαν, όπως και εμείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Στη συντριπτική πλειοψηφία της διαδικασίας των συμβουλίων σας διαβεβαιώνω ότι ήταν ερωτήσεις – απαντήσεις. Τα παρακολούθησα πολύ στενά και σας μεταφέρω αυτό που εγώ αποκόμισα. Όσον αφορά τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων, βεβαίως και μπορούν να φέρουν θέμα στη λογοδοσία, μιας και ερωτήθηκα. Ένα θέμα, ο κάθε πρόεδρος.
Τώρα, εάν προβούμε στην ανάπτυξη των θεμάτων, δεν θα τελειώσουμε ούτε σε 30 ημέρες. Προτείνω λοιπόν να τίθεται το θέμα, να συμπληρώνεται από όποιον θέλει και μετά να απαντάτε. Η μακρά ανάλυση δεν νομίζω πως προσθέτει κάτι και δεν ωφελεί στην οικονομία χρόνου.
Ο τίτλος βέβαια είναι λογοδοσία, ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν είναι λαϊκό δικαστήριο για να αγορεύει ο κάθε σύμβουλος εκτός χρόνου που του αναλογεί. Εδώ δεν ψηφίζουμε. Έχει σχέση μόνο με την επικοινωνία και την πληροφόρηση. Ο νομοθέτης σαφώς ήθελε να αποφύγει τις ατέρμονες διαδικασίες και να γίνουμε πιο ουσιαστικοί όσον αφορά τη δουλειά μας.
Κατά τη γνώμη μου δεν χωράνε δευτερολογίες. Θα ήθελα να τηρήσουμε τους κανόνες για να είμαστε πιο ουσιαστικοί. Σημασία έχει να μην παίρνουμε τον λόγο για να μας παίρνει η τηλεόραση, διότι πέρα από τον εαυτό μας, σημασία έχει να κάνουμε καλό στην πόλη μας. Σήμερα λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να αποδείξει τη βαρύτητα που έχει ένα τέτοιο δημοτικό συμβούλιο.
Επειδή τα θέματα ήταν 12 και μπορούμε να περάσουμε μέχρι 10 θέματα.
Για αυτό το λόγο θα γίνει μια κλήρωση. Από την κλήρωση αυτή όμως θα αφαιρέσουμε το θέμα του κ. Γιαννίκου, ο οποίος απείχε της διαδικασίας λόγω εργασίας, οπότε θα είναι 11 τα θέματα, θα διαλέξουμε τα 10».
Σε εκείνο το σημείο ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος ζήτησε να πάρει το λόγο και είπε ότι τέσσερεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ο κ. Χρηστάκης, η κα Ζερβού, ο κ. Τσάτσης και ο κ. Ταλαβερίδης ήθελαν να κάνουν ερώτημα σχετικά με τα αδέσποτα στην Ελευσίνα, οπότε θα μπορούσαν να συμπτυχθούν τα θέματα αυτά και να συζητηθούν κανονικά όλα τα υπόλοιπα, κάτι που βρήκε σύμφωνη και την Πρόεδρο, καθώς με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε θέμα με κλήρωση θεμάτων.