Με αφορμή τη συμπλήρωση 105 ετών από τη Γενοκτονία του Ποντικού Ελληνισμού, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Μαγούλας Γεωργόπουλος Γεώργιος, παραβρέθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, στην παρουσίαση της ταινίας «Εμρέ» με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων, του Μιχάλη Τιγκιρίδη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Μαγούλας, στο Σινε Ελευσίς.
Κατά την ομιλία του ο κ. Γεωργόπουλος είπε::
«Φίλες και φίλοι,
Συναντιόμαστε σήμερα στον απόηχο της 19ης Μαΐου, Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Τιμήσαμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που σφαγιάστηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα και τους ατάκτους του Μουσταφά Κεμάλ.
Των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν βίαια, με πράξεις ανείπωτης αγριότητας, από τις πατρογονικές τους εστίες για να υπηρετηθεί το εθνικιστικό όραμα του Κεμάλ.
Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, θέλω να αποδώσω τιμή και να εκφράσω τον σεβασμό μου στα θύματα της Γενοκτονίας και σε όσους βίαια υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν μια περιοχή όπου ο Ελληνισμός μεγαλουργούσε για αιώνες.
Η Μνήμη ποτέ δεν πρέπει να σβήσει, αυτή η τραγωδία για τον Ελληνισμό δεν πρέπει να παραδοθεί στη λήθη. Τα ιστορικά διδάγματα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ και συνεχίζουν να μας καθοδηγούν στους επόμενους αγώνες του Ελληνισμού.
Έχουμε διανύσει μια μεγάλη διαδρομή από το 1994, τότε που δικαιώθηκαν οι ιστορικοί αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, με την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οφείλω, σε αυτό το σημείο, να σημειώσω τον καίριο ρόλο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας που είχε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Πολλά και σημαντικά βήματα έχουν γίνει έκτοτε και για τη διεθνή αναγνώριση. Όμως, όπως γνωρίζετε, ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση επανέλαβε το δίκαιο αίτημα του Ελληνισμού για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα, ένα αίτημα που ενώνει όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Δεν πρόκειται για ένα αίτημα με τυπικό χαρακτήρα. Δεν αφορά μόνο την αναγνώριση ενός μείζονος ιστορικού γεγονότος και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας έχει ιδιαίτερη αξία στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που παγίως, είτε με κεμαλική ή με ισλαμική ηγεσία, αρνείται να αναγνωρίσει αυτό το ιστορικό έγκλημα και να υιοθετήσει μια γνήσια πολιτική συμφιλίωσης και επούλωσης των πληγών του παρελθόντος, όπως έπραξε η Γερμανία.
Με την Τουρκία να μην εγκαταλείπει τις επιθετικές διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας, ακόμη και σε περιόδους ύφεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με την ευρωπαϊκή ήπειρο να συνταράσσεται από μια μεγάλη πολεμική σύρραξη, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι μια τυπική υπόθεση.
Έχει καθοριστική σημασία για να προσδιορίζουμε τις συντεταγμένες της Εθνικής Πολιτικής.
Έχει καθοριστική σημασία για να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την ιστορία και να αποφεύγουμε σφάλματα του παρελθόντος.
Τελικά, έχει καθοριστική σημασία για να καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε και πώς θα συνεχίσει ο Ελληνισμός την ιστορική του διαδρομή.
Φίλες και φίλοι,
Οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου κατάφεραν, παρόλες τις αντιξοότητες, να δημιουργήσουν ισχυρές και παραγωγικές κοινότητες στον ελλαδικό χώρο.
Κατάφεραν να κρατήσουν όλα τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία τους, αυτά που με τόση βιαιότητα προσπάθησε να εξαφανίσει ο Κεμάλ.
Κατάφεραν, τελικά, μέσα από μια Εθνική Καταστροφή να εμπλουτίσουν και να προσδώσουν νέο δυναμισμό στην ελληνική κοινωνία με την πολύπλευρη συμβολή τους.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη, η ιστορική νίκη τους.»