Δυστυχώς έχουμε γίνει μάρτυρες, όχι μόνο στους Δήμους της Δυτικής Αττικής, αλλά στο σύνολο ουσιαστικά όλης της χώρας, της ανεξέλεγκτης ρίψης βαρέων αντικειμένων στα σκουπίδια, της δημιουργίας παρανομών χωματερών και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου οι Δήμοι, δεδομένης και της καλοκαιρινής περιόδου, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα κλαδιά και χόρτα από τα ακαθάριστα οικόπεδα.
Τα βαρέα αντικείμενα που μπορεί ο καθένας από εμάς να βρει σε κάθε Δήμο, περιλαμβάνουν, καρέκλες, κρεβάτια, στρώματα, κομοδίνα, επιπλοσυνθέσεις, καναπέδες, πολυθρόνες, τραπεζαρίες, ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, και άλλα πολλά. Πράγματα δηλαδή που μπορεί να συνθέσουν ένα σπίτι, ειδικά αν κάποιος που θα μαζέψει κάτι, πιάνει το χέρι του, στην χειρότερη των περιπτώσεων ίσως να αναγκαστεί να κάνει μία μικρή ανακατασκευή.
Σε πρόσφατη μάλιστα περίπτωση γίναμε μάρτυρες Ελευσίνιας, η οποία έψαχνε ένα στρώμα για να το χρησιμοποιήσει για κρεβάτι στο σπίτι της, καθώς αντιμετωπίζει έντονο οικονομικό πρόβλημα.
Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα, καταλήγουν από τις χωματερές και τα πράσινα σημεία, στα παζάρια, σε εταιρίες που κάνουν ανακατασκευή ή αναπαλαίωση και τα πουλάνε σε χαμηλές τιμές, ή στην περίπτωση παλαιών επίπλων, μπορεί να τα δούμε σε κάποιο παλαιοπωλείο σε τιμή να τραβάς τα μαλλιά σου.
Εντός των κοινωνικών δικτύων έχουν πλέον δημιουργηθεί ομάδες, όπου μέσω φωτογραφιών προσπαθούν να ειδοποιήσουν τον κόσμο που μπορεί να παρακολουθεί ότι στο τάδε σημείο, υπάρχει το τάδε αντικείμενο. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί το ενδιαφέρον να είναι μειωμένο για πολλούς λόγους, έλλειψη μεταφορικού, εργασία, μη ενδιαφέροντος για το αντικείμενο. Ο γραφών άλλωστε, ο οποίος ακολουθεί το γνωμικό ότι: Τα σκουπίδια κάποιου μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου, έχει χάσει λόγω υποχρεώσεων, την ευκαιρία να μαζέψει αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε όχι απλά να αλλάξει άρδην, αλλά και να προσφέρει ανάσες σε συμπολίτες μας, στους Δήμους, αλλά και στην εύρεση εργασίας. Τι εννοούμε.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα, με ένα σημαντικό κονδύλι, ίσως και σε συνεργασία με κάποιοι ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο θα γίνεται αξιοποίηση των βαρέων αυτών αντικειμένων και δεν εννοούμε από το κράτος, αλλά από τους συμπολίτες μας.
Αρχικά ο κάθε Δήμος μέσα από ένα διαγωνισμό να προκηρύξει θέσεις, όπως ξυλουργού, ηλεκτρολόγου, συντηρητή, εργατών, οδηγών και να έχει ένα όχημα στην διάθεση του, όπου θα μαζεύει αυτά τα αντικείμενα και θα τα πηγαίνει σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα γίνεται η αποκατάσταση τους και η αποθήκευση τους. Μία φορά το μήνα μέσω αιτήσεων στην κοινωνική υπηρεσία του εκάστοτε Δήμου να υπάρχουν τα αιτήματα για συγκεκριμένα αντικείμενα που μπορεί να χρειάζεται μία οικογένεια και να μεταφέρονται τέλος αυτά τα αντικείμενα στον ενδιαφερόμενο.
Τι κερδίζουμε μέσα από αυτή την διαδικασία;
- Απελευθέρωση πόρων του Δήμου σε υπάλληλους καθαριότητας, οχημάτων και χώρων προσωρινής μεταφόρτωσης.
- Μείωση του όγκου των αντικειμένων που θα καταλήξουν τελικά στα σκουπίδια.
- Αύξηση της κοινωνικής πολιτικής απέναντι στις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας.
- Εθελοντισμός, αφού οι πολίτες θα δουν με διαφορετική ματιά τα αντικείμενα που πλέον θα πετάνε.
- Μείωση του κινδύνου πυρκαγιών, μείωση των παράνομων χωματερών.
Υπήρξε ήδη μία πρόταση για την δημιουργία μίας αγοράς σε κάθε Δήμο, όπου οι πολίτες θα μπορούν να χαρίσουν, ή να πουλήσουν σε πολύ χαμηλή τιμή αντικείμενα που δεν τα χρειάζονται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει κάτι και σε αυτή την περίπτωση. Το Υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του θα μπορούσε να δει πιο ζεστά το συγκεκριμένο θέμα, αφού θα δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων.
ΗΛ. ΗΛ.