
Συνέντευξη στον Ηλία Ηλιόπουλο
Μείζονα θέματα που έχουν απασχολήσει και συνεχίζουν να απασχολούν την Ελευσίνα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρώην Αντιδήμαρχο και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Ελευσίνας Γιώργο Ηλιόπουλο.
Ο κ. Ηλιόπουλος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην «Επικαιρότητα» αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των αεροϋποστηριζόμενων θόλων (μπαλονιών) σε Ελευσίνα και Μαγούλα, που είναι δύο έργα τα οποία η νέα δημοτική αρχή δεν τα στήριξε αρχικά. Σχολίασε το έργο της «Αριάδνης» που ουσιαστικά ήταν τα αντισταθμιστικά από τον αγωγό υπερυψηλής τάσης της διασύνδεσης Κρήτη – Αθήνα και καυτηρίασε την απόφαση του Δημάρχου για το κλείσιμο των παιδικών χαρών.
Ας πάρουμε λίγο την πολιτική κατάσταση αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και την παραίτηση του κ. Αργύρη Οικονόμου, όπου και αναλαμβάνει μία μεταβατική διοίκηση. Τότε είναι που έγιναν και οι περισσότερες επιθέσεις προς το πρόσωπο της πρώην δημοτικής αρχής Οικονόμου.
Τι έχετε να απαντήσετε, τουλάχιστον σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι, σε όλες αυτές τις κατηγορίες μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα των περίπου έξι μηνών που έχει περάσει από τότε που ανέλαβε τις τύχες του Δήμου η νέα διοίκηση του Γιώργου Γεωργόπουλου;
Καταρχάς να ευχαριστήσω την εφημερίδα που μου δίνει χώρο να εκφράσω τις απόψεις και θα ήθελα να πω ότι ένα ημερήσιο έντυπο, το οποίο κυκλοφορεί στην πόλη μας, θα πρέπει να ενισχυθεί πολυπαραγοντικά έτσι ώστε στις δύσκολες συνθήκες να συνεχίσει να υπάρχει. Το ότι εφημερίδα αυτή μπορεί με κάποιο τρόπο να μπαίνει στα σπίτια του κάθε Ελευσίνιου και κάθε Ελευσίνιας, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και πρέπει και εσείς από μέρους σας, αλλά και η τοπική κοινωνία να βρει τον τρόπο ψηφιακά να λαμβάνει από τον κάθε πολίτη.
Όσον αφορά το ερώτημα σας, ήταν ένα ερώτημα το οποίο είχε επικεντρωθεί μία μερίδα του αντιπολιτευτικού λόγου απέναντι στα οικονομικά του Δήμου και στην «κατασπατάληση» του από την διοίκηση του Αργύρη του Οικονόμου. Κάποιοι σήκωναν και την σημαία ότι ο Δήμος πλέον είναι στα όρια της πτώχευσης και ότι ο Δήμος θα χρειαζόταν τραπεζικό δανεισμό.
Νομίζω ότι από πέρυσι είχαμε πει ότι ο Δήμος καμία μα καμία εξωτερική παρέμβαση δεν χρειάζεται παρά μόνο ανθρώπους με έμπνευση και όραμα για να μπορέσουν να φέρουν έσοδα στο Δήμο.
Θεωρείτε ότι αυτή η παρέμβαση ήταν καθαρά από την αντιπολίτευση, ή υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας που υποδείκνυε κάποιες γραμμές στην αντιπολίτευση, καθώς είχατε και εσείς αφήσει να εννοηθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο σε απαντήσεις σας εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Νομίζω ότι παράγοντας όλων αυτών των σεναρίων υπήρχε. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμα του και είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της προηγούμενης διοίκησης. Όλο αυτό τον καιρό συγκεκριμένα, με συνεχείς παρουσίες του στα τότε δημοτικά συμβούλια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι φεύγοντας η διοίκηση του Οικονόμου δεν θα αφήσει ούτε πόμολα.
Πάνω σε αυτό λοιπόν είχαν συνταχθεί και στενοί του ας το πούμε συνεργάτες, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους και από ότι φάνηκε στην μετεκλογική συνεργασία του 2ου γύρου, είχαν ένα και μοναδικό στόχο. Το να πέσει η διοίκηση του Αργύρη του Οικονόμου. Εγώ όμως θέλω να σταθώ γιατί η πολιτική δεν έχει μόνο το τι θα πεις, έχει και κατά πόσο επιβραβεύεσαι μέσω αυτού και θέλω να φτάσουμε στο σήμερα μετά από μία ας το πούμε έκρυθμη προεκλογική περίοδο, η οποία κάποιοι έλεγαν ότι ο Δήμος δεν έχει χρηματικά διαθέσιμα ακόμα και να πληρώσει μισθούς.
Να έρθουμε στο σήμερα που νομίζω ότι είναι ο παράγοντας θα αναδείξει το ποιος είχε δίκιο και ποιος είχε άδικο;
Προχθές και προ τιμήν του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ενημέρωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι 11εκ. ευρώ. Άρα και μόνο με αυτό κάποιος μπορεί να δει ποιος λοιπόν έλεγε με πραγματικά στοιχεία ότι ο Δήμος δεν έχει οικονομικό πρόβλημα και ότι ο Δήμος θα σταθεροποιηθεί σε μία τάση πραγμάτων, γιατί βλέπαμε το κενό από πού ερχόταν και ευτυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Τώρα το γιατί όλοι αυτοί έχουν κρυφτεί και παρ’ ότι στις συνεχείς μας ερωτήσεις στα δημοτικά συμβούλια δεν απαντάει κανένας γιατί το έκαναν. Γιατί εδώ θα πρέπει να μπει και ένα ερώτημα. Αν το έκαναν για το δικό τους πολιτικό προσπορισμό μπορώ να τους δικαιολογήσω. Αν το έκαναν όμως με άγνοια, αυτοί οι άνθρωποι οφείλουν πλέον να κάτσουν να μελετήσουν, να διαβάσουν και να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί, γιατί ο Δήμος χρειάζεται ανθρώπους καταρτισμένους, ανθρώπους οι οποίοι οφείλουν πριν ξεστομίσουν το οτιδήποτε, να είναι σε θέση να το τεκμηριώσουν.
Δεν αρκεί η δήλωση του κ. Τσάμη, ότι ναι έχει ταμειακά διαθέσιμα ο Δήμος, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Με αυτή την άποψη δεν αποκτά υπόσταση η άποψη σας μία σταθερή βάση;
Προφανώς και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει επιδείξει μία σύνεση, μία νηφαλιότητα και προφανώς μετά από μία έτσι αδιάλειπτη παρουσία στα κοινά του τόπου, νομίζω ότι οφείλει ο καθένας να το σεβαστή, ότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος αν θέλουμε να το πούμε με μία λέξη, είναι αυτός που κρατάει την ηρεμία και την πορεία αυτής της δημοτικής αρχής.
Πάμε λίγο σε αυτούς τους έξι πρώτους μήνες. Τι είναι αυτό που έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής από την πορεία αυτής της δημοτικής αρχής; Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία νέα δημοτική αρχή που δεν έχει καιρό που έχει ξεκινήσει και ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους.
Νομίζω ότι αυτή την ερώτηση, κατάλληλοι για να μας απαντήσουν είναι οι δημότες της πόλης. Η δική μου άποψη είναι υποκειμενική. Αν θα μπορούσα να βαθμολογήσω το πεντάμηνο της υπάρχουσας δημοτικής αρχής σύμφωνα με τα λεγόμενα τους είναι ένα μεταβατικό στάδιο ενημέρωσης. Νομίζω ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο αφήνει να εννοηθεί ότι μην έχετε απαιτήσεις από εμένα, ακόμα ενημερώνομαι.
Άρα λοιπόν εφόσον μία διοίκηση είναι στο στάδιο της ενημέρωσης, νομίζω ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί, κατ’ επέκταση να κριθεί. Εγώ όμως θα μεταθέσω το ερώτημα και θα πω ότι όλο αυτό το μεταβατικό στάδιο, πόσο στάσιμη αφήνει την πόλη; Είναι ένα καίριο ερώτημα, το οποίο οφείλουμε να απαντηθεί.
Ως απάντηση αυτού θέλω να δώσω λίγο το θέμα με το μπαλόνι – μπαλόνια, το οποίο δημιουργήθηκε και νομίζω ότι είναι γνωστό τοις πάσι σε όλη την πόλη. Μία δημοτική αρχή, η οποία ενώ είχε ενεργούς δημοτικούς συμβούλους, δεν γνώριζε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αφήσει παρακαταθήκη δύο φουσκωτούς θόλους. Δύο έτσι κλειστά γυμναστήρια, τα οποία θα ικανοποιούσαν άμεσα τις ανάγκες, τόσο της δημοτικής ενότητας της Ελευσίνας, όσο και της Μαγούλας.
Συγκεκριμένοι άνθρωποι από την συμπολίτευση και δη Αντιδήμαρχοι, μαζί με την προσωπική άποψη του κ. Δημάρχου, συν μερίδας της αντιπολίτευσης και εδώ θέλω να ανοίξω μία παρένθεση. Μερίδα της αντιπολίτευσης, γιατί το μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης στάθηκαν αρωγοί στο να έρθει το μπαλόνι και να γίνει πραγματικότητα στην πόλη. Φτάσαμε λοιπόν σε ένα σημείο ενός πενταμήνου που θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το μεν μπαλόνι της Μαγούλας, πίεση προς την Περιφέρεια και από το μεν μπαλόνι της Ελευσίνας να έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία.
Φτάσαμε μετά από δικές μας παρεμβάσεις και τελικώς πείστηκαν, τόσο η διοίκηση, όσο και μέρος της αντιπολίτευσης, το οποίο είχε τις αντιδράσεις του, να υλοποιηθούν τελικά αυτές οι παρεμβάσεις. Άρα λοιπόν στο ερώτημα σας πως το κρίνω. Εγώ θέλω να πω ότι αυτή η δημοτική αρχή μέχρι να αποκτήσει ενημέρωση, γνώση, άρα κατ’ επέκταση να έχει ένα πολιτικό οραματισμό για το μέλλον, τουλάχιστον να μην σταματάει τα μεγάλα και σημαντικά έργα, τα οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Υπάρχει κάποιο θεωρείτε χρονικό περιθώριο το να αποκτά ενημέρωση μία δημοτική αρχή; Είδαμε αμέτρητες κόντρες εντός ΔΣ ότι: Δεν είχα ενημέρωση και δεν ήρθαν να ενημερωθούν, η ιστορία με το περιβόητο USB stick. Όλο αυτό έχει γίνει ένα σίριαλ. Μήπως έχουν γίνει λάθη και από την πλευρά σας για να φτάσει η δημοτική αρχή και να γυρίσει να πει ότι το απεντάσει;
Θέλω λίγο να σταθώ στο θέμα της ενημέρωσης. Ο Αργύρης Οικονόμου πήρε μία προσωπική απόφαση να παραιτηθεί ως Δήμαρχος Ελευσίνας την επόμενη του κακού αποτελέσματος και κατά δεύτερον να μην ακολουθήσει ως επικεφαλής της «Συμφωνίας Πολιτών» στην τρέχουσα πενταετία.
Εγώ δεν θα σταθώ και δεν είμαι ο ιδανικός άνθρωπος να κρίνω την απόφαση του Αργύρη του Οικονόμου. Αυτή θα την κρίνει στο μέλλον ο πολίτης της Ελευσίνας. Εγώ θα πω όμως ότι η «Συμφωνία Πολιτών» ναι μεν είχε επικεφαλής τον Αργύρη Οικονόμου, είχε όμως και ένα επιτελείο το οποίο έμεινε εκεί μέχρι τις 31/12 του 2023 με την καθημερινή μας παρουσία και συνεχή επικοινωνία με την υπηρεσία.
Να ξέρετε κάτι καταρχάς, ότι ο Δήμος Ελευσίνας έχει μία σοβαρή και στιβαρή υπηρεσία πολύεπίπεδη, η οποία έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε θα τρέξει τα πράγματα, είτε υπάρχει πολιτικός υπεύθυνος, είτε όχι. Άρα συνεπώς η υπηρεσία είναι ενήμερη επί παντός επιστητού. Τώρα εγώ είμαι μίας άποψης.
Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας εκλέχθηκε από τη 2η Κυριακή που σημαίνει ότι έπρεπε την επόμενη κιόλας να είναι παρόντας αυτός και το επιτελείο του στο δημαρχείο, όπως κάναμε εμείς το 2019. Που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ενημερωθούν, τόσο από τους υπηρεσιακούς και κατ’ επέκταση από τους πολιτικούς παράγοντες μέχρι τις 31/12 του 2023.
Η απάντηση ότι δεν ήξερα ποιοι θα ήταν, σε ποια πόστα, νομίζω ότι είναι θέματα υπεκφυγής. Όσον αφορά τώρα για την ενημέρωση νομίζω ότι ο κ. Βιλλιώτης, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσιακός Δήμαρχος για το τρίμηνο αυτό, σε συνεργασία, τόσο με εμάς, όσο και με τις υπηρεσίες απαντούσαμε σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται από την εν δυνάμει δημοτική αρχή.
Άρα λοιπόν υπήρχαν ερωτήματα…
Προφανώς! Δεν μπορώ όμως να καταλάβω ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι ενεργός πολίτης. Ένας συνδυασμός ο οποίος είχε βασικά στελέχη δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι γνώριζαν τις αποφάσεις, να ερχόμαστε σε δεύτερο χρόνο και να λέμε ότι απαιτούμε χρόνο ενημέρωσης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κάποια πράγματα, τα οποία είχαν τροχοδρομηθεί.
Και έφερα το παράδειγμα πριν του μπαλονιού, το οποίο νομίζω ότι η κοινωνίας, γιατί ανάγκες της κοινωνίας είχαμε εμείς εισπράξει το προηγούμενο διάστημα. Η έλλειψη λοιπόν αθλητικών χώρων. Προφανώς και δεν είμαστε ενάντια σε ένα σταθερό κλειστό γυμναστήριο και ποιος μπορεί να είναι άλλωστε, αλλά όταν έχεις μία ανάγκη να την ικανοποιήσεις σε σχέση με ένα οραματικό κλειστό γυμναστήριο σταθερών προδιαγραφών ο χρόνος είναι τεράστιος.
Άρα λοιπόν αυτό που μένω και αυτό που λέω σε κάθε δημοτικό συμβούλιο είναι ότι πραγματικά ότι μέχρι να βρείτε τα βήματα σας, μέχρι να δείτε τι θα κάνετε, τουλάχιστον μην σταματάτε, μην κολλάτε το έργο, το τεχνικό πρόγραμμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Επειδή είδαμε μία επιμονή στο να μην γίνει το μπαλόνι και δεδομένου ότι βλέπουμε μία αρνητικότητα προς το πρόγραμμα του Αργύρη Οικονόμου, θεωρείτε ότι μπορεί να ισχύει μία τέτοια θεωρία;
Δεν μπορώ να σκεφτώ και μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα στερήσουν έργα πνοής για την πόλη με το σκεπτικό ότι αποτελούν αντικείμενο προηγούμενης δημοτικής αρχής . Δεν μπορώ να το σκεφτώ. Εγώ μόνο θα πω ότι, γιατί στο ερώτημα σας δεν τέθηκαν σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά τη μη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Από τον Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών είχαν τεθεί θέματα χωροταξικά και θέματα χρήσεων γης, το οποίο νομίζω με παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων, αυτό το θέμα έχει λυθεί για το συγκεκριμένο.
Το είχε αναφέρει ο Θανάσης Κριεκούκης….
Σωστά ο Θανάσης ο Κριεκούκης όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι πάντα είναι ενημερωμένος to the point. Ανέφερε λοιπόν ότι όντως η χωροθέτηση αυτών των μπαλονιών είναι με διαδικασίες τέτοιες έτσι ώστε να είναι ευέλικτες και δεν μπορώ να σταθώ στην επισήμανση του Δημάρχου ότι τη δεκαετία που ήταν στην Ιταλία τα μπαλόνια αυτά τρυπούσαν.
Θεωρώ σε παρένθεση να είμαστε σοβαροί. Νομίζω αυτής της μορφής η χώροι πλέον σε όλη την Ευρώπη εγκαθίστανται με γοργούς ρυθμούς.
Να επιστρέψουμε λίγο στο κομμάτι της ενημέρωσης από πλευράς της Αντιδημαρχίας οικονομικών όπου ήσασταν εσείς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, τι ενημέρωση υπήρξε προς τη νέα διοίκηση;
Εγώ ήμουν εκεί μέχρι τις 31/12 του 2023. Κανένας δεν με επισκέφθηκε μέχρι και την τελευταία ημέρα που θεσμικά είχα υποχρέωση να είμαι εκεί.
Με τον κ. Τσάμη, τον οποίο τον είδα στο πρώτο συμβούλιο γιατί δεν ήμουν στην ορκωμοσία, εγώ του είπα, αφού τον συνεχάρη για το χαρτοφυλάκιο το οποίο πήρε, του είπα ότι είμαστε στην διάθεση του ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οποιοδήποτε πρόβλημα βρει μπροστά του και νομίζει χρήζει ενημέρωσης από εμένα, να παραστώ και να το συζητήσουμε. Μέχρι και σήμερα δεν έχω λάβει κάποια ενημέρωση από τον κ. Τσάμη που σημαίνει λοιπόν ότι όλα βαίνουν καλώς.
Ποιο άλλο θέμα είναι αυτό που σας έχει προβληματίσει όλο αυτό το διάστημα;
Εάν κάτι πρέπει να δούμε είναι ο τρόπος ο οποίος λειτουργεί η δημοτική αρχή και εδώ είναι δύο πράγματα. Ένα πράγμα είναι το παραλιακό μέτωπο, αυτό το αντισταθμιστικό της «Αριάδνης» και ένα μεγάλο και σημαντικό θέμα είναι παιδικές χαρές της πόλης.
Σαν τοποθέτηση θέλω να βάλω το αντισταθμιστικό της «Αριάδνης». Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ένα διαχρονικό αίτημα της πόλης είναι το παραλιακό μέτωπο. Κοινώς πως η πόλη μπορεί να γνωρίσει την εξωστρέφεια της μέσα από την θάλασσα και το γνωρίζετε πολύ καλά τα προτερήματα που έχουν οι πόλεις, οι οποίες βρέχονται από θαλάσσιο μέτωπο.
Έχουν γίνει και έχουν καταγραφεί αυτές οι διαχρονικές ας το πούμε ανάγκες, αλλά η διοίκηση του Οικονόμου έκανε κάτι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι ξεκόλλησε στο γραφειοκρατικό σκέλος την απόδοση των σημείων του παραλιακού μετώπου, έξι αν δεν κάνω λάθος. Ήταν αυτή η διοίκηση, η οποία επί της ουσίας έκανε τις μεγάλες αγορές που στην ουσία η πόλη κατευθύνθηκε στο παραλιακό μέτωπο.
Να σας πω για τον Κρόνο, να σας πω για το Ίρις και ήταν η μεγάλη της αγωνία όταν της ζητήθηκε από το αντισταθμιστικό της «Αριάδνης», το καλώδιο κοινώς. Και τι ζήτησε πολύ απλά; Ζήτησε να ανακατασκευαστούν δύο βασικά σημεία στην παραλία.
Γιατί; Γιατί μέσα από αυτό η πόλη, η κεντρική πόλη θα συνδεόταν με την παραλία, βάζοντας πραγματικά «πόδι», όπως κοινώς συνήθιζε να λέει ο Αργύρης Οικονόμου. Η νέα διοίκηση λοιπόν με το που ήρθε και πάλι δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν υλοποιεί το έργο γιατί δεν θέλει να φανεί ως έργο της προηγούμενης διοίκησης, απεντάσσει το έργο και με αίτημα που πέρασε από την δημοτική επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, ρίχνει τα χρήματα αυτά στις παιδικές χαρές.
Η «Αριάδνη» είχε συμφωνήσει, είχε γίνει και προσύμφωνο όσον αφορά την εκτέλεση του έργου στην πλατεία και το οξύμωρο είναι, και το οποίο θα το κάνω αναφορά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Δήμαρχος ήρθε με ένα χαρτί από την Κτηματική Υπηρεσία μετά από ένα ερώτημα επί θητείας δικιάς μας για να δούμε ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά την παράδοση των σημείων αυτών και όντως έπρεπε να γίνει μία συμπληρωματική πράξη από το Δήμο.
Κοινώς να αναγραφούν α αυτά στο κτηματολόγιο που ο μέσος χρόνος δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα. Γιατί άφησε να εννοηθεί ο κ. Δήμαρχος ότι δεν εκτελείται το έργο αυτό, γιατί δεν μπορεί να γίνει λόγω ιδιοκτησίας. Η «Αριάδνη» δεν είχε κανένα θέμα να εκτελέσει το έργο και στην υφιστάμενη κατάσταση. Ο Δήμος όμως αν ήθελε να ήταν συνεπής με τον εαυτό του και κατ’ επέκταση με τους δημότες, θα μπορούσε να εγγράψει ένα πρόδηλο σφάλμα στο κτηματολόγιο και σε ένα μήνα οι δύο κοινόχρηστοι χώροι να έρθουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου. Κατ’ επέκταση το έργο αυτό απεντάσσεται και έρχεται να πέσει σε ένα τεράστιο θέμα που λέγεται παιδικές χαρές. Και εδώ λοιπόν είναι ένα μεγάλο σημαντικό κομμάτι.
Σήμερα που μιλάμε όλες οι παιδικές χαρές, 24 τον αριθμό, μετά από μία απόφαση του Δημάρχου είναι κλειστές. Είναι κλειστές με μία αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο, ότι για αυτό ευθύνεται η διοίκηση του Οικονόμου. Δεν ξέρω αν θέλετε να ανοίξουμε το θέμα των παιδικών χαρών, στο οποίο θα τοποθετηθώ αναλυτικά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι εδώ. Επί μεταβατικής διοίκησης του κ. Βιλλιώτη φτιάχτηκε μία αναμόρφωση προϋπολογισμού, την οποία θα ακολουθούσε η καινούργια διοίκηση και ένα τεχνικό πρόγραμμα. Στην αναμόρφωση αυτή όμως δεν υπήρχε και τότε ποσό για τις παιδικές χαρές.
Καταρχάς θα πρέπει να σταθμίσουμε τι χρήματα έπεσαν στις παιδικές χαρές το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν είμαι πρόχειρος αυτή τη στιγμή. Έπεσαν σημαντικά χρήματα. Έγιναν στο κομμάτι των επισκευών – συντηρήσεων και στην ανταλλαγή πιστοποιημένων οργάνων έτσι ώστε λοιπόν οι παιδικές χαρές να πιστοποιηθούν και να είναι σύννομες για να μπορέσουν να είναι χρηστικές και να παρέχουν ασφάλεια στους μικρούς μας φίλους.
Όντως ο προϋπολογισμός που έγινε τον 11ο του 23 έγινε κάτω από συνθήκες ιδιαίτερες, γιατί ξέραμε εκ των προτέρων ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα εκτελεστεί από μία νέα διοίκηση, την οποία την περιμέναμε να έρθει. Αν θέλει λοιπόν να μας βάλει και το δικό της στίγμα και όντως όταν στήθηκε τον 11ο ήταν ένας δύσκολος προϋπολογισμός, γιατί ο Δήμος έπρεπε να διασφαλίσει μέσα από τους κωδικούς αυτούς την μισθοδοσία περίπου όλων των ανθρώπων, οι οποίοι δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, ορισμένου χρόνου, άνθρωποι 55-67 μέσω του ΟΑΕΔ που πλέον το οικονομικό βάρος έπεφτε εξ’ ολοκλήρου στο Δήμο.
Για τι ποσό μιλάμε περίπου;
Σημαντικό ποσό, άγγιζε περίπου το 1,5 με 2εκ. ευρώ, αυτή η επιβάρυνση δηλαδή στο χρηματοοικονομικό. Εμείς γνωρίζαμε εκ των προτέρων στο στήσιμο ότι ο Δήμος είχε να λαμβάνει χρήματα έτσι όπως φάνηκε και τα είδατε σε δεύτερο χρόνο, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούσε να τα εγγράψει στο προϋπολογισμό τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Όμως από εκείνο το σημείο, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε ο προϋπολογισμός που στήνεται τον 11ο είναι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει η υπηρεσία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, άρα στην ουσία προϋπολογίζει, στοχεύει, ότι θα. Ο βασικός προϋπολογισμός γίνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπου έχεις κλείσει τη χρονιά σου, ξέρεις ποια είναι τα ταμειακά σου διαθέσιμα, ξέρεις πως πήγε η χρονιά, άρα έχεις και τα πραγματικά στοιχεία εκείνα για να μπορέσεις να προβλέψεις πως θα πάει η χρήση σου.
Άρα λοιπόν στην αναμόρφωση αυτή έπρεπε η καινούργια δημοτική αρχή να στήσει το πρόγραμμα της και είναι κάτι το οποίο το έχω πει πολλές φορές στα δημοτικά συμβούλια, ότι η αναμόρφωση του Φεβρουαρίου ήταν μία 100% υπηρεσιακή αναμόρφωση στο σκεπτικό ότι ο Δήμος είχε να λαμβάνει ένα σημαντικό ποσό, το οποίο του έδινε ένα αέρα, μία πνοή για να εκτελέσει τον προϋπολογισμό.
Κατ’ επέκταση αυτό δεν έγινε. Δεν έγινε ούτε στην αναμόρφωση λοιπόν του Μαρτίου και δεν έγινε ούτε στην τελευταία αναμόρφωση που με παρέμβαση της αντιπολίτευσης και ιδίως του κ. Τσάτση έγινε και μπήκαν δύο κωδικοί, οι οποίοι είχαν από 30χιλ. για επισκευή – συντήρηση των παιδικών χαρών.
Αυτό το ποσό δεν θα μπορούσε να είχε μπει στην αναμόρφωση του Νοεμβρίου και σαν μπούσουλας για τη νέα δημοτική αρχή;
Θα μπορούσε να γίνει, αλλά για εμάς τα 30χιλ. είναι ένα ποσό, το οποίο σε τίποτα δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Θα μπορούσε να μπει, γιατί μιλάμε για δαπάνες στο όριο της απευθείας ανάθεσης.
Για να μπορέσεις να δεις το πρόβλημα των παιδικών χαρών συνολικά θα πρέπει να γίνει μία μελέτη, η οποία προφανώς ξεπερνάει κατά πολλαπλάσια το ποσό των 30χιλ. ευρώ. Αν θέλετε να αναλάβω – να αναλάβουμε την ευθύνη ότι δεν βάλαμε 30χιλ. στο προϋπολογισμό του Νοεμβρίου για τις παιδικές χαρές θα το κάνω.
Εγώ όμως θέλω να πω ότι έχουμε Ιούνιο και η δημοτική αρχή παρ’ ότι από το Φεβρουάριο έχει φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, έχει εγκριθεί η επιτροπή των παιδικών χαρών, δυστυχώς δεν έχει συγκροτηθεί, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος και στο χαρτί που έστειλε η Περιφέρεια ότι μέχρι 25 Μαϊου πρέπει να μας έχετε αποστείλει ποιες παιδικές είναι πιστοποιημένες, ενώ ψάχνανε οι υπηρεσίες του Δήμου, η υπηρεσία καθαριότητας με την τεχνική υπηρεσία ποιος έχει την αρμοδιότητα να απαντήσει, φτάσαμε στο σημείο να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα και να βγάζει μία απόφαση ο Δήμαρχος να κλείνει όλες τις παιδικές χαρές, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες έχω 13 παιδικές χαρές είχαν εν ισχύ πιστοποιητικό από έγκριτη εταιρία για την σύννομη λειτουργία των παιδικών χαρών.
Γιατί λοιπόν δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να επαναξιολογηθούν ως όφειλε μέσω της επιτροπής για να λειτουργούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον οι 13 παιδικές χαρές;
Πότε είχε γίνει αυτός ο έλεγχος και μέχρι πότε διαρκούσε η πιστοποίηση;
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχω ξέρω ότι δόθηκαν κάποιες πιστοποιήσεις ή Μαΐου, η Ιούνιο του 2023 και αντίστοιχα λοιπόν κάποιες πιστοποιήσεις, κάτι λιγότερες από δέκα τον Οκτώβριο του 2023. Οι πιστοποιήσεις αυτές έχουν ετήσια διάρκεια που σημαίνει ότι αν δόθηκε μία πιστοποίηση τον Οκτώβριο του 23, ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο του 24.
Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι παιδική χαρά είναι σύννομη και είναι λειτουργική. Όφειλε η επιτροπή που ανέλαβε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το πιστοποιητικό, να αξιολογήσει ιδίοις όμμασι τις παιδικές χαρές και εφόσον λοιπόν δεν υπήρχαν φθορές και είναι λειτουργικές να επαναξιολογήσει και να δώσει την έγκριση. Αυτό επ΄ουδενί δεν έγινε. Δεν υπήρχε καμία αναφορά της επιτροπής , να έχουμε κάποιο αποτύπωμα από την επιτροπή ότι πήγαν, είδαν τις παιδικές χαρές και κρίνει ότι δεν είναι λειτουργούσες.
Παρά ταύτα το μόνο που έγινε, με μία απόφαση Δημάρχου να κλείσουν 24 παιδικές χαρές.
Στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρατε ότι επί διοίκησης Οικονόμου πήρατε το πολιτικό ρίσκο να αφήσετε κάποιες παιδικές χαρές ανοιχτές. Αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα τι θα γινόταν;
Ακούστε ο καθ΄ύλην αρμόδιος για να απαντήσει τα θέματα αυτά ήταν ο κ. Παππάς. Δυστυχώς ο κ. Παππάς το timing τον βρίσκει σε μία προσωπική δύσκολη στιγμή. Γνωρίζετε πολύ καλά τι λέω.
Όσον αφορά ο κ. Κουκουναράκης έκανε μία αναφορά για τις 18 παιδικές χαρές με ένα έγγραφο του Γενάρη του 2023. Δεν το γνώριζα και δεν το γνωρίζω ακόμα. Νομίζω ότι κ. Παππάς μόλις επανέλθει στην κανονικότητα οφείλει να απαντήσει για αυτό το έγγραφο.
Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι να σταθώ στο τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή από το Γενάρη μέχρι τις 31/12. Και εκεί μπορεί κάποιος να ανατρέξει μέσω των υπηρεσιών να δει τα χρήματα τα οποία έπεσαν στην επισκευή και συντήρηση. Πόσες παιδικές χαρές στην ουσία συντηρήθηκαν, επισκευάστηκαν και πήραν πιστοποιητικό. Άρα λοιπόν οι ενέργειες που έχει κάνει. Τώρα μία διοίκηση ότι αναλαμβάνει το πολιτικό ρίσκο και τι εννοούσα με αυτό.
Το μόνο εύκολο πράγμα είναι ένας Δήμαρχος να βγάζει μία απόφαση και να κλείνει την παιδική χαρά. Τι έχει κάνει με αυτό; Έχει διασφαλίσει την ποινική και την πολιτική του ευθύνη.
Εγώ όμως θέλετε να σας πω κάτι άλλο; Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ταμπελάκι έξω από κάθε παιδική χαρά και λέει είναι κλειστή. Είναι κλειστή η παιδική χαρά; Εγώ σε όσες επισκέφθηκα έχει παιδιά μέσα και παίζουν. Γιατί; Γιατί πρέπει τα παιδιά να βγουν στις παιδικές χαρές. Αυτό που έκανε η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα νομίζω ότι ήταν μία κακή πολιτική επιλογή.
Η δημοτική αρχή οφείλει αύριο το πρωί εφόσον αναγνωρίσει τα λάθη της να βγει, είναι συγκροτημένη μάλλον η επιτροπή, να πάει η επιτροπή, να ξεκινήσει από τα πιστοποιητικά που έχει εν ισχύ, να κάνει τους ελέγχους και να πάρει λοιπόν την καλή λειτουργία και να ξεκλειδώσει, να ανοίξει νόμιμα τις παιδικές χαρές.
Αυτό δεν ήταν αντικείμενο το οποίο είχα ασχοληθεί εγώ. Πραγματικά μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση η οριζόντια διαχείριση του πράγματος και αν θέλετε το χ που τράβηξε η δημοτική αρχή στο θέμα των παιδικών χαρών και για αυτό είπα ότι μία δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλαμβάνει το πολιτικό ρίσκο. Προφανώς και δεν τάσσομαι στη λογική ότι να έχουμε παιδικές χαρές, οι οποίες να είναι σημείο τραυματισμών. Προφανώς και θέλουμε ασφαλείς και ποιοτικές παιδικές χαρές.
Όπως σας είπα ο ρόλος μου είναι θεσμικός και είναι στο σημείο το να διαχειριζόμαστε της αντιπολίτευσης με παραγωγικό λόγο την διοίκηση κοινώς. Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι αυτή η δημοτική αρχή οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μία δημοτική αρχή παρέλαβε τα προηγούμενα τέσσερα δύσκολα χρόνια της διοίκησης του Αργύρη Οικονόμου.
Νομίζω κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει μία υγειονομική κρίση, η οποία μάστισε την παγκόσμια οικονομία και πολύ περισσότερο την τοπική μας κοινωνία και με μία πόλη η οποία αν θυμάστε ήταν από τις πρώτες πόλεις που δέχθηκαν ολοκληρωτικό lock down.
Μία πληθωριστική κρίση, η οποία επιβάρυνε και το μέσο δημότη αλλά κατ’ επέκταση και τα κοστολόγια των υπηρεσιών και των αγορών του Δήμου μας και βγήκαμε σε ένα ξέφωτο με μία τεράστια παρακαταθήκη στη καινούργια δημοτική αρχή. Βρέστε μου ένα Δήμο στα δεδομένα του Δήμου της Ελευσίνας, ο οποίος έχει ένα τεχνικό πρόγραμμα που ξεπερνάει τα 30 με 35εκ., εκ των οποίων τα 18εκ. είναι χρήματα δεσμευμένα σε μεγάλο βαθμό επιχορηγούμενα έργα, καθώς επίσης και μέσα από ιδίους πόρους.
Θέλω να πω ότι αυτή η δημοτική αρχή οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ως διαχειρίστρια πλέον να συνεχίσει και να αποτυπώσει το συντομότερο την κληρονομιά σε τεχνικό πρόγραμμα που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Από αυτό και μόνο να ξέρετε εγώ θα είμαι ευχαριστημένος. Δεν θέλω με τίποτα λοιπόν αυτή η δημοτική αρχή να κινηθεί με γνώμονα ότι αυτό αποτελεί παρακαταθήκη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, άρα να βρω τρόπο να κωλυσιεργήσω ώστε να μην εκτελεστεί.
Νομίζω ότι όλοι είμαστε εκεί για το καλό του Δήμου της Ελευσίνας. Με αυτό το γνώμονα θέλω να πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα παραγωγικό δημοτικό συμβούλιο με μία παραγωγή έργου για το καλό των πολλών.
Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν πάρα πολλές αντιπαραθέσεις, πού οφείλεται αυτό; Τι γίνεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο; Σε προηγούμενο συμβούλιο μάλιστα αποχωρήσατε από τη διαδικασία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Υποκειμενικά και πάλι θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα. Νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να τοποθετείται και να απαντάει στις προκλήσεις, όμως όλοι έχουμε χρέος, κοινώς υποχρέωση να συντασσόμεθα με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος μάλιστα είναι και επικαιροποιημένος.
Σε αυτό λοιπόν βασικό ρόλο έχει ο καθ΄ύλην αρμόδιος που είναι ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Όσες φορές πραγματικά, και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζω αν θέλετε ως δική μου παράβαση, βγαίνω λίγο εκτός εαυτού, είναι γιατί θεωρώ ότι η διαχείριση της συζήτησης και του χρόνου, είναι τέτοιος έτσι ώστε δεν αφήνεται να εξελιχθεί μία παραγωγική συζήτηση.
Προφανώς και υπάρχει ένταση. Προφανώς και είναι κάτι το οποίο ναι κανένας και πρώτος εγώ, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος στο παρελθόν δημοτικού συμβουλίου. Όπως εγώ ήμουν σε δύσκολη θέση μπορώ να καταλάβω τη θέση της Προέδρου, όμως οφείλουμε μέσα από το θεσμικό ρόλο που έχουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριζόμαστε τη συζήτηση με τέτοιο βαθμό έτσι ώστε αν ξεφύγω να με επαναφέρει στην τάξη.
Στη λογική όμως του κλεισίματος του μικροφώνου και μην δίνοντας το λόγο της δευτερολογίας, ή της τοποθέτησης ψήφου, νομίζω ότι είναι θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του κάθε δημοτικού συμβούλου, οπότε η αντίδραση να φύγω από ένα δημοτικό συμβούλιο δεν με τιμά, αλλά είναι ένα όπλο, ένα τελευταίο όπλο που έχω ώστε να αντιδράσω στη συγκεκριμένη αναφορά της Προέδρου.