Το λόγο στην συνέχεια της συνεδρίασης πήρε η μέτοχος και γενική διευθύντρια του ομίλου «Σαμαράς και συνεργάτες» Δέσποινα Καρφοπούλου, η οποία παρουσίασε την ομάδα που έχει δημιουργήσει τα εναλλακτικά σενάρια του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για τον Ασπρόπυργο, όπου και τόνισε πως δεν υπάρχει τελική πρόταση και αυτά τα σενάρια δημιουργήθηκαν για να μπορούν οι πολίτες, οι φορείς και το σώμα να προσεγγίσουν και να πουν τις απόψεις τους που θα βοηθήσουν στο να φτιαχτεί το τελικό σχέδιο.
«Σήμερα είμαστε εδώ σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε γίνει στο Δημαρχείο για να σας παρουσιάσουμε τα εναλλακτικά σενάρια, τρία εναλλακτικά σενάρια που αφορούν το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του Ασπροπύργου μετά την ανάθεση που έγινε από το ΥΠΕΝ και από το Τ.Ε.Ε (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Ουσιαστικά ανάδοχος εταιρία είμαστε η «Σαμαράς και συνεργάτες», μαζί με την εταιρία «Ροϊκός σύμβουλοι μηχανικοί» και είναι μαζί μας σήμερα και η κα Παπαδήμα που εκπροσωπεί τη Ροϊκός και είναι ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη η εκπόνηση αυτού του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου από την ομάδα μας.
Σήμερα μαζί μου είναι εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας, γιατί η ομάδα του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου είναι πολυπληθής με πολύ μεγάλη εμπειρία. Είναι πάνω από 25 μέλη. Είναι λοιπόν σήμερα μαζί μου η κα Γεωργία Γεμενετζή, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας μελέτης, είναι η κα Τατιάνα Αγγελίδου, η οποία είναι διευθύντρια του τμήματος χωροταξίας πολεοδομίας, είναι μαζί μας ο κ. Πανταζής και η κα Αυγή Τιλκερίδου, οι οποίοι έχουν συνδράμει πολύ στη μελέτη και έχουν δώσει το καλύτερο τους εαυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καρφοπούλου και συνέχισε:
«Σήμερα λοιπόν είμαστε εδώ να σας παρουσιάσουμε τα τρία εναλλακτικά σενάρια. Αυτά τα σενάρια δεν είναι η τελική πρόταση. Είναι σενάρια που θα σας παρουσιαστούν προκειμένου να γίνει μία αρχική προσέγγιση στο τελικό σχέδιο. Θα ακουστούν οι απόψεις από τους φορείς και θα σταλούν στο πρωτόκολλο του Δήμου και μέσα σε δέκα ημέρες που θα είναι η τελική ημερομηνία, μετά από εκεί και πέρα θα διαμορφωθεί η πρόταση, η οποία και αυτή θα είναι προς συζήτηση στο ΥΠΕΝ.
Θα ακολουθήσει διαβούλευση και μετά θα προκύψει η τελική πρόταση. Θέλω να γίνει κατανοητό ότι σήμερα δεν έχουμε την τελική πρόταση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου. Θα δώσω το λόγο στην κα Γεμενετζή, προκειμένου να μας παρουσιάσει την μελέτη».
Γεωργία Γεμενετζή: Τα σενάρια δεν είναι δεσμευτικά είναι η αρχή της συζήτησης
Η χωροτάκτης και επικεφαλής της ομάδας μελέτης Γεωργία Γεμενετζή παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε εκτενώς στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο και στο έργο που έκανε συνολικά η ομάδα μελέτης ενώ στην συνέχεια παρουσιάστηκαν και τα σενάρια από την ομάδα που θα χρησιμοποιηθούν για να βγει στην συνέχεια το τελικό πλάνο.
«Είναι χαρά μας που είμαστε εδώ με τους πολίτες του Δήμου Ασπροπύργου που είναι οι τελικοί αποδέκτες του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου. Θα προσπαθήσω να σας δείξω τα διαφορετικά σενάρια χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Υπουργείο έχει κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό. Η ομάδα μελέτης είναι μεγάλη. Αυτό που σας δείχνουμε σήμερα και θέλουμε να γίνει κατανοητό είναι καταρχήν ποιο είναι το περιεχόμενο, το αντικείμενο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται και είναι θεσμοθετημένες για να ολοκληρωθεί ένα τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης των προβλημάτων και των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος με βάση τα οποία διαμορφώθηκα τα τρία εναλλακτικά σενάρια χωρικής οργάνωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Γεμενετζή και συνέχισε:
«Τα σενάρια δεν είναι δεσμευτικά είναι η αρχή της συζήτησης για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο που ξεκινάει σήμερα και θα κρατήσει ενάμισι χρόνο. Έχει εκπονηθεί από ένα επιτελείο μία σειρά από παράλληλες μελέτες για να ολοκληρωθεί σωστά και συντονισμένα το τοπικό αυτό σχέδιο.
Εκτός από τη μελέτη του ΤΠΣ γίνεται παράλληλα και μία στρατηγική ΜΠΕ, η οποία θα έρθει και θα εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις κοινωνικές και τις οικονομικές που έχουν τα τρία σενάρια και θα συνδράμει στην τελική μας αξιολόγηση, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί μία γεωλογική μελέτη που μας λέει ποιες περιοχές είναι λιγότερο ή περισσότερο κατάλληλες για την οικιστική ανάπτυξη και την χωροθέτηση των επιχειρηματικών υποδοχέων.
Το ΤΠΣ είναι ένα σχέδιο που δίνει δικαιώματα ανάπτυξης, δικαιώματα δόμησης στους ιδιοκτήτες γης και σε όσους διαχειρίζονται τη γη. Θα γνωρίζετε ότι το ΤΠΣ καθορίζει δύο ουσιαστικά πράγματα, τις χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης. Πίσω από αυτό το σχεδιασμό υπάρχει ένα όραμα για την ανάπτυξη του Δήμου. Υπάρχει δηλαδή ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου σε ορίζοντα 15ετίας.
Δεν σχεδιάζουμε για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια και καλούμαστε να σκεφτούμε τα παιδιά μας, το μέλλον, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και ότι διαθέτει ο Δήμος για να μπορούμε να το διατηρήσουμε και να το αναπτύξουμε. Πίσω από τα σενάρια που θα δείτε υπάρχει ένα διαφορετικό όριο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης στο σύνολο της έκτασης του Δήμου.
Παράλληλα το ΤΠΣ μελετάει τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και τις υποδομές και φυσικά το μεταφορικό σύστημα και τους οδικούς άξονες που είναι ένα θέμα μείζον για την ανάπτυξη του Δήμου δεδομένο ότι έχει ένα τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Με τις νέες απαιτήσεις στο παγκόσμιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής αλλαγής είμαστε υποχρεωμένοι να το υπολογίσουμε και να το ενσωματώσουμε στο σχεδιασμό που μπορούμε, όπως και να πάρουμε μέτρα για έκτακτες καταστάσεις και κινδύνους που μπορεί να είναι μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που υπάρχει ήδη σχεδιασμός από την Περιφέρεια, μέτρα γεωλογικά, για την οριοθέτηση των ρεμάτων, αλλά και για φαινόμενα όπως οι φωτιές και για ένα ιδιαίτερο θέμα που απασχολεί το Δήμο και είναι οι εγκαταστάσεις Seveso.
Γνωρίζετε προφανώς ότι υπάρχει το πολύ πρόσφατα αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε μετά από 10, 15 χρόνια, μόλις πέρυσι τον Απρίλιο του 2023. Το σχέδιο είναι πολύ καινούργιο, έλυσε κάποια θέματα του Δήμου, όμως με την παλαιότερη νομοθεσία δεν μπορούσε να τροποποιηθεί η περιοχή που περιβάλλει τον κεντρικό πυρήνα, η λεγομένη γεωργική γη του Δήμου, η οποία έθετε πολύ σοβαρές δεσμεύσεις και αποτελούσε μία αγκύλωση του παρελθόντος.
Σήμερα με την αλλαγή της νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα να τροποποιήσουμε το προεδρικό διάταγμα της ζώνης οικιστικού ελέγχου του Ασπρόπυργου, πάντα όμως με την κατάλληλα τεκμηρίωση και στα πλαίσια της επιστημονικής μελέτης και διαβούλευσης. Λαμβάνεται υπόψη όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες, τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια και μία πρόσφατη μελέτη από το Υπουργείο».
Σε επόμενη έκδοση της «Επικαιρότητας» θα ακολουθήσουν τα τρία εναλλακτικά σενάρια