Επικαιρότητα - Ειδήσεις

Μαργέτης: Υπάρχει ταμειακό έλλειμμα στο Δήμο Μεγάρων που έρχεται από το παρελθόν

Φωτιές άναψε στην ομιλία του στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγάρων ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που έδωσε στα προ ημερησίας διάταξης θέματα. Ο κ. Μαργέτης αρχικά αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με τα χόρτα και τα κλαδιά που οι πολίτες έχουν βγάλει από τα οικόπεδά τους, τονίζοντας πως ο Δήμος δεν είναι δυνατόν να τα μαζέψει όλα αυτά με τη μία.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος εξαπέλυσε βόμβες αρχικά με τη ΔΕΜ, τα χρέη της οποίας από δικαστική διένεξη έχουν φτάσει τις 600χιλ. ευρώ. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου είναι μεγαλύτερες από τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει ταμειακό έλλειμμα από το παρελθόν και λογικά θα επέμβει οικονομικός εισαγγελέας, καθώς κάποια ευρήματα που υπήρξαν σε τακτικό έλεγχο ήταν ιδιαίτερα σοβαρά.

«Λοιπόν είναι πολλά τα θέματα, αλλά νομίζω ότι θα ξεκινήσω από το πιο σημαντικό και το πιο φλέγον για όλους μας και είναι η διαχείριση των κλαδεμάτων και των ξερών χόρτων, τα οποία βγάζουν οι πολίτες έξω από τα οικόπεδά τους, ή τα πετάνε δίπλα, ή οπουδήποτε αλλού. Εδώ δυστυχώς για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος δείχνει την έλλειψη οργάνωσης. Δεν το λέω για να δικαιολογηθούμε, αλλά βγαίνει ένας νόμος για πρώτη φορά και ανακοινώνεται σε όλους τους πολίτες ότι εάν δεν καθαρίσουν το οικόπεδο τους και θυμίζει ότι είναι τρεις κατηγορίες, είναι τα εντός σχεδίου οικόπεδα, τα οποία δεν έχουν κτίσμα, τα εκτός σχεδίου με κτίσμα και ανεξάρτητα αν έχουν κτίσμα ή όχι, όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται 300μ. από δασικές περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε:

«Καταλαβαίνετε λοιπόν αυτό για το Δήμο Μεγαρέων, εννοώ Μέγαρα, Νέα Πέραμο και Κινέτα. Λέγοντας Μέγαρα δεν εννοώ μόνο τον αστικό ιστό, εννοώ και Αλεποχώρι και Ζάχουλη και Τούτουλη και Πευκενέα  και Χάνι, και Μάζι και όλους τους οικισμούς που υπάρχουν στην έκταση του Δήμου, απλώς αναφέρω τις δημοτικές ενότητες.

Μιλάμε για πάνω από 250χιλ. στρέμματα. Θέλετε να υπερβάλλω; 100χιλ. στρέμματα;

Καθαρίζουν λοιπόν φέτος οικόπεδα, ακόμη και αυτοί που δεν είχαν πλησιάσει ποτέ να τα δουν, δεν τα ήξεραν, με το φόβο του ότι θα υπάρξουν πρόστιμα, παράγεται ένας τεράστιος όγκος που ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί, νομίζω το καταλαβαίνετε όλοι.

Μπορεί να έχουμε ένα φορτηγό παραπάνω, αλλά το προσωπικό μας είναι το ίδιο και δεν είναι δυνατόν να προσλάβουμε παραπάνω κόσμο. Οι χώροι που είχαμε εναπόθεση απορριμμάτων, με όλα τα προβλήματα που έχουν, έχουν πολύ συγκεκριμένη έκταση. Δεν μπορούμε να τους μεγαλώσουμε, ούτε μπορεί να τα πετάμε ανεξέλεγκτα γιατί όπου και να τα πετάξεις πάλι το ίδιο πρόβλημα θα είναι. Δηλαδή είτε είναι στο δρόμο, είτε είναι σε ένα οικόπεδο που δεν είναι περιφραγμένο.

Πραγματικά έχουμε και κάποιες ας πούμε ατυχίες από την άποψη ότι χάλασε το μηχάνημα της ΑΓΕΤ Ηρακλής που είχε δεσμευτεί ότι θα έρθει να παραλάβει το υλικό, να το θρυμματίσει και να το μεταφέρει χωρίς κόστος για το Δήμο. Έγινε μια φορά, είχε πει ότι θα επαναληφθεί. Χάλασε το μηχάνημα τους, καθυστέρησαν. Με τον ΕΔΣΝΑ πάλι είχαμε να μπούμε σε σειρά προτεραιότητας γιατί όλοι οι Δήμοι καταλαβαίνετε  το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Οι δήμοι με τα χαρακτηριστικά τα δικά μας, άρα αυτή τη στιγμή πραγματικά έχουμε φρακάρει.

Πιστέψτε με ότι τα τηλεφωνήματα και σε πολύ έντονο ύφος είναι καθημερινά εκατοντάδες, άλλα αδυνατούμε. Δηλαδή δεν μπορούμε, προσπαθούμε να αδειάσουμε σιγά σιγά τα οικόπεδα αυτά στην Κινέτα, στο οικόπεδο του Καραγιάννη, που αναφέρατε  προηγουμένως για να αρχίσουμε να μεταφέρουμε και να τα ξαναγεμίσουμε και να τα αδειάσουμε ξανά.

Δηλαδή είναι μία διαδικασία που δυστυχώς. Γιατί λέω το ελληνικό κράτος; Επιβάλλεις το πρόστιμο, είναι σίγουρο ότι θα γίνει καθαρισμός πολύ περισσότερων οικοπέδων. Δεν έπρεπε να έχει διασφαλιστεί ο μηχανισμός ποιος θα τα μεταφέρει, που θα τα μεταφέρει, ποιος θα τα διαχειριστεί;

Πέταξαν πάλι το μπαλάκι στους Δήμους χωρίς καμία επιπλέον οικονομική ενίσχυση, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς προσωπικό με τον όγκο των κλαδεμάτων και των ξερών χόρτων να είναι πολλαπλάσιος. Αυτή είναι η κατάσταση και ειλικρινά ο Θεός να βάλει το χέρι του. Τώρα για επιπλέον πληροφορίες, ή λεπτομέρειες θα σας μιλήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Λοιπόν, ας τα πάρω τα υπόλοιπα ένα ένα, αλλά ήθελα να ξεκινήσω από αυτό γιατί είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη και το πιο επικίνδυνο.

Όσον αφορά τον ΣΕΓΑΣ, το χώρο ρίψεων. Όπως ξέρετε υπάρχει μία απόφαση απαλλοτρίωσης. Ο ιδιοκτήτης αρνείται να απομακρυνθεί. Έχει κατατεθεί αποζημίωση στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και δεν πάει να το εισπράξει. Του έχουν δοθεί και δύο οικόπεδα που ο ίδιος κρίνει ότι δεν είναι αξιόλογα, ή τέλος πάντων δεν είναι αυτά που θα ήθελε. Έχουν βγει δικαστικές αποφάσεις για αποβολή.

Προσπάθησα ως νέος Δήμαρχος με συζήτηση με την οικογένεια, με τον ίδιο, με τον δικηγόρο να το λύσουμε σε φιλικό επίπεδο. Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να βρούμε άκρη. Αν δεν θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό. Έχουμε στα χέρια μας δικαστική απόφαση, τελεσίδικη για αποβολή. Θα ακολουθήσουμε δικαστική οδό. Καταλαβαίνω όμως ότι σε πρώτο επίπεδο πρέπει να γίνει μία προσέγγιση. Έγινε μία συζήτηση, θα κάνω και μία δεύτερη. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα ακολουθήσω την νόμιμη οδό. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα.

Λοιπόν το δεύτερο θέμα με τη ΔΕΜ είναι ένα τεράστιο θέμα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως νέα διοίκηση. Όταν αναλάβαμε λοιπόν υπήρχε μία απόφαση του Αρείου Πάγου, του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου είχαν καταλογιστεί στη ΔΕΜ δικαστικά έξοδα εις βάρος της 80χιλ. ευρώ που μαζί με τις προσαυξήσεις έφτασαν τα 160χιλ. ευρώ μόνο τα δικαστικά έξοδα και εκκρεμούσε μία προσφυγή που είχαμε κάνει εμείς για να για την απόφαση αυτή για το βασικό ποσό.

Δυστυχώς προσπαθήσαμε να κάνουμε μία επικοινωνία πάλι με την εταιρεία μήπως μειώσουμε το ποσό και αποσύρουν τέλος πάντων. Δυστυχώς μέσα στον Απρίλη βγήκε και η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου και το συνολικό ποσό οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνά τις 600χιλ. ευρώ. Αυτά είναι ποσά, διότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εμείς δεσμεύσαμε τα μηχανήματά τους στο χώρο. Η άποψη του Δήμου ήταν ότι αν αυτά τα μηχανήματα είναι δικά σας που είναι τα δικά μας μηχανήματα που ούτως ή άλλως είχαμε πριν μπείτε στο χώρο της ΔΕΜ.  Ωστόσο, η εταιρεία έφερε τιμολόγια, έφερε παραστατικά ότι τα μηχανήματα αυτά, το σίριαλ number και όλα τα υπόλοιπα ήταν δικά τους. Κέρδισαν Πρωτοδικείο, Εφετείο, τον Άρειο Πάγο και αυτή τη στιγμή η ΔΕΜ είναι με μία θηλιά 600.000 ευρώ που κάθε μήνα αυξάνεται λόγω των προσαυξήσεων.

Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις και μετά από αυτή την απόφαση, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει ένα δημοτικό συμβούλιο μόνο για τη ΔΕΜ. Θα το κάνουμε μέσα στον επόμενο μήνα. Να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία αναλυτικά για να μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση αυτή και ίσως και κακώς τώρα να αναφέρω τα ποσά χωρίς να είμαι σίγουρος εάν είναι στον Άρειο Πάγο. Πόσα είναι ακριβώς, αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τεράστιο ποσό και θηλιά στο λαιμό για το Δήμο.

Όσον αφορά τα οικονομικά θα σας τα πει καλύτερα ο κ. Γεωργακής. Ενδεικτικά σας λέω ότι αυτή τη στιγμή, για την ακρίβεια όχι αυτή τη στιγμή τη Δευτέρα το πρωί 17/6 το ταμείο του Δήμου έχει στην Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Παρακαταθηκών, Εθνική, Eurobank και τα λοιπά, περίπου ένα εκατομμύριο, αλλά έχουμε τη μισθοδοσία του μήνα 800χιλ. ευρώ τις επόμενες μέρες και ταυτόχρονα υπάρχουν ενταλματοποιημένες δαπάνες το 2024 από προηγούμενες χρήσεις, περίπου ενάμισι εκατομμύριο και παρελθούσης χρήσεως ποσά άλλο ενάμισι.

Πάλι ίσως κακώς σας το λέω στο πόδι, αλλά η εικόνα είναι χοντρικά αυτή, η εικόνα του Δήμου. Επίσης μιας και το αναφέρατε ήρθε τακτικός έλεγχος για το 2022. Ενδεικτικά πήρανε από όλες τις υπηρεσίες κάποιους φακέλους εργαζομένων, κάποια εντάλματα, έλεγξαν το ταμείο και τα λοιπά. Κάποια ευρήματα ήταν ασήμαντα, κάποια είναι σημαντικά.

Υπάρχει ταμειακό έλλειμμα που έρχεται από το παρελθόν και προφανώς επειδή ήταν πολύ σοβαρά τα ευρήματα, θα ακολουθηθεί η διαδικασία. Οικονομικός εισαγγελέας και αναλυτικός έλεγχος στο Δήμο. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων από την επιτροπή ελέγχου, αλλά με την συζήτηση που έγινε μαζί της, νομίζω είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε δηλαδή και δεν το ελέγχουμε. Είναι σίγουρο όμως ότι η πορεία θα είναι αυτή. Τα βασικά ευρήματα είναι στην ταμειακή υπηρεσία και έρχονται από το παρελθόν. Δεν αφορούσε το 22, αλλά όταν βρίσκουν ένα έλλειμμα η επιτροπή ελέγχου πάει και στο 21 και στο 20 και πάει να βρει το πού προέρχεται, από πού προέρχεται.

Για τις μπάρες στον ΠΕΟΑΚ λοιπόν, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να τοποθετούνται οι μπάρες θορυβήθηκα προσωπικά και θορυβηθήκαμε όλη η διοίκηση και επικοινώνησα με τον διοικητή της τροχαίας. Προσωπική μου άποψη και του την κατέθεσα και θεωρώ ότι συμφωνούσε, αλλά προφορικά, ότι αυτή τη στιγμή η παλαιά εθνική οδός γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη από ότι ήταν. Δηλαδή υπήρχαν πέντε χώροι, πέντε εσοχές που μπορούσε κάποιος να σταθμεύσει προσωρινά, γιατί τον έπιασε λάστιχο, γιατί ζαλίστηκε, για οποιοδήποτε λόγο, και αυτή τη στιγμή με το πρόσχημα κατά τη γνώμη μου ότι είναι επικίνδυνη η είσοδος και η έξοδος σε αυτές τις εσοχές, κλείνουν τα σημεία αυτά με αποτέλεσμα για περίπου 10km μην υπάρχει ούτε ένας χώρος για να αλλάξεις λάστιχο, για να σταθείς.

Ζήτησα εγγράφως από τον διοικητή της τροχαίας, αλλά όταν εκείνος έψαξε το θέμα και  είδε ότι υπάρχουν μελέτες από την υπηρεσία της Περιφέρειας, έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο τμήμα της τροχαίας, άρα έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι υπηρεσίες σας λέω και της Περιφέρειας και της τροχαίας έχουν γνωμοδοτήσει ότι αυτή είναι η σωστή υλοποίηση του έργου.

Εγώ έλπιζα σε έγγραφο της τροχαίας Μεγάρων, το οποίο να το χρησιμοποιούσα για να απευθυνθώ προς την Περιφέρεια. Δυστυχώς έκαναν πίσω, διότι υπάρχει από ανώτερο  τμήμα της τροχαίας έγκριση, σύμφωνη γνώμη, οπότε δεν ξέρω ως Δήμος πώς μπορούμε και αν ένα έγγραφο της δικής μας τεχνικής υπηρεσίας μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση.

Για τη ΝΕΜ δε θέλω να το ανοίξουμε το θέμα. Πραγματικά είναι να είναι πολύ μεγάλη τιμή για την πόλη ότι έχουμε μια ομάδα στην Α2, η οποία διεκδικεί και την άνοδο στην Α1, αλλά τα ποσά που χρειάζονται είναι τεράστια. Ο Δήμος ως οργανισμός πέραν των διευκολύνσεων στο γηπεδικό, σε κάποια πράγματα, κάποια μετάλλια, κάποια κύπελλα, ή στις εγκαταστάσεις, όπως έγινε στο παρελθόν θα συνδράμει. Οικονομικά οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος είναι απειροελάχιστες για τις ανάγκες της ομάδας.

Δηλαδή το να βγάλουμε εμείς κάθε χρόνο 10χιλ. ευρώ οικονομική ενίσχυση που θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ποσό που είναι εύλογο, γιατί δεν είναι μόνο η ΝΕΜ, είναι και άλλες ομάδες, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το μπάτζετ που έχει η ομάδα.

Τώρα όσον αφορά το νερό της Κινέτας, τεράστιο θέμα και αυτό. Έμαθα τέλος πάντων, ίσως ήταν από τα θέματα που ενημερώθηκα όταν ανοίγοντας όλα τα προβλήματα του Δήμου, έμαθα ότι η μία από τις δύο γεωτρήσεις έχει σταματήσει να βγάζει νερό. Ξεκίνησε μία διαδικασία ελέγχου. Δηλαδή πήγα με άνθρωπο που έχει κάμερα και πήγα προσωπικά γιατί πραγματικά ήθελα να ξέρω τι συμβαίνει. Κατεβάσαμε κάμερα λοιπόν και είδαμε ότι η γεώτρηση η μία από τις δύο στην οδό Πειραιώς είχε καταστραφεί λόγω ότι το νερό είναι υφάλμυρο, είχαν σκουριάσει οι σωλήνες, άρα είχαν πέσει σωλήνες και μπάζα και η γεώτρηση είχε καταστραφεί.

Από εκεί και πέρα είδα την άλλη γεώτρηση, η οποία πραγματικά παράγει πολύ νερό, αλλά ήταν δύσκολο τεχνικά έργο το να μεταφέρουμε με σωλήνα περίπου 500μ., ίσως και παραπάνω για να δώσουμε εκ περιτροπής νερό και στην υπόλοιπη Κινέτα και ούτως ή άλλως δεν θα λυνόταν το πρόβλημα, γιατί το νερό ήταν συγκεκριμένο, άρα θα το αφαιρούσαμε από κάποιους για να το δώσουμε κάπου αλλού.

Η επόμενη διαδικασία λοιπόν ήταν με κάποιο ραβδοσκόπο, από αυτούς που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που έχουν περιβόλια για να ανοίγουν γεωτρήσεις, να δούμε αν υπάρχει κάπου στην περιοχή νερό. Πήγαμε, εντοπίσαμε δύο, τρία σημεία και μετά ξεκινά η διαδικασία των προσφορών, δηλαδή δεν είναι το οικόπεδο του πατέρα μου για να πάρω το Μακρυγιάννη να έρθει να μου ανοίξει τη γεώτρηση.

Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν γεωτρύπανα. Να έρθουν, να δουν το σημείο, να τους δώσουμε τις προδιαγραφές, τι διάμετρο πρέπει να έχει η σωλήνα και τα λοιπά και τα λοιπά, να δώσουν τις προσφορές τους. Καταλαβαίνετε όλα αυτά όμως ότι είναι διαδικασίες και χρόνοι, δεν τους έχεις στην τσέπη σου όλους αυτούς. Θέλει δύο μέρες να έρθει ο ένας, τρεις μέρες ο άλλος, μία εβδομάδα να δώσει προσφορά ο τρίτος.

Σε αυτό το διάστημα λοιπόν οι δύο προσφορές ήταν περίπου ίδιες, δηλαδή η διαφορά τους ήταν 50 ευρώ και είπαμε να κάνουμε κλήρωση. Ο ένας εκ των δύο που σας λέω με κλήρωση ειλικρινά, ανέλαβε και σήμερα έστησε το γεωτρύπανο και ξεκίνησε, έχει ήδη κάνει φτάσει τα 30μ. Ουσιαστικά είναι επισκευή, όχι της προηγούμενης, της προ προηγούμενης γεώτρησης που είχε καταστραφεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λόγω αλατότητας, είχε σπάσει το τοίχωμα του σωλήνα. Αυτό θα το λύσουμε γιατί πλέον βάζουμε πλαστικές σωλήνες. Δεν θα έχουμε στο μέλλον τέτοιο πρόβλημα.

Φυσικά δεν είμαστε από κάτω, δηλαδή είναι ο ραβδοσκόπος, έδειξε ότι εκεί έχει νερό.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί νερό. Αν όλα πάνε καλά, θέλω να πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν μπει οι σωλήνες. Η αντλία υπάρχει από την προηγούμενη γεώτρηση, αλλά θέλω να πιστεύω ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρχει νερό για να υδροδοτηθεί η υπόλοιπη Κινέτα.

Τώρα για τον ΟΣΕ ναι, είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο ΟΣΕ πηγαίνει στις ρυμοτομικές γραμμές, στη ζώνη απαλλοτρίωσης που είχε από το 1800, μαζί με κάποιες επιπλέον απαλλοτριώσεις, γιατί είχε σκοπό να αλλάξει την πορεία των γραμμών για να κινούνται τα τρένα με πιο μεγάλη ταχύτητα κατά το παρελθόν και άρα όπου είχε ζώνη απαλλοτρίωσης, πάει και στέλνει στους ιδιοκτήτες. Προφανώς και είναι τεράστιο πρόβλημα. Δεν ξέρω πως ο Δήμος, σίγουρα θα γίνει μία ενόχληση προς τον ΟΣΕ για να μπορέσουμε να λυθεί το πρόβλημα εξωδικαστικά με τους ιδιοκτήτες, γιατί νομικά καταλαβαίνετε δεν μπορεί να υποστηρίξει ο Δήμος όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες.

Οι νομικές υπηρεσίες δεν μπορούν καλά-καλά να υποστηρίξουν τις δικές μας υποθέσεις, αλλά τέλος πάντων είναι και αυτός στις επόμενες κινήσεις, να μιλήσουμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο και να έχουμε μία συνεννόηση για το συγκεκριμένο θέμα».

 

Σχετικά άρθρα