Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, παρευρέθηκε στο Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα”.
Ο κ. Μπούρας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, και σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του για ένα επιτυχημένο Συνέδριο. Ένα Συνέδριο που αναμένεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού χάρτη, μετά τις Ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε μερικές ημέρες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε αναφέρει στο παρελθόν για τη ΔΣΟ την εξής φράση: «Δημοκρατία και Ορθοδοξία. Αυτές είναι οι αξίες που υπηρετείτε». Πράγματι, η Οργάνωση σας επί τριάντα συν ένα έτη επιτελεί αδιάκοπα ένα σημαντικό έργο για τον πολιτικό κόσμο, και δίνει ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στη γόνιμη διαλεκτική μεταξύ «παραδοσιακού» και «νεωτερικού». Έχετε φροντίσει μέσα από τις εργασίες σας να μεταφέρεται τη διαλεκτική αυτή τόσο στο πεδίο της Δημοκρατίας, όσο και στη σφαίρα της Ορθοδοξίας και αυτή είναι η προσθετική αξία της ΔΣΟ στο σύγχρονο κόσμο.
Η Ελευθερία είναι κεντρικότατη έννοια και στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση. Οι χριστιανικές αξίες βασίζονται στην Ελευθερία του Ατόμου να επιλέγει τον τρόπο συμπεριφοράς του απέναντι στους άλλους και να την προσαρμόζει, μέχρι να φτάσει το ιδανικό του σεβασμού της Ελευθερίας όλων.
Ωστόσο, και στο πεδίο της Χριστιανικής Ορθοδοξίας αναδύονται απειλές από το παρελθόν, που θέτουν και πάλι την αξία της Ελευθερίας εν αμφιβόλω.
Πρόκειται για την παλαιά απειλή του εθνο-φυλετισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργείται ένα «εθνικιστικό κλίμα» στις κοινωνίες, το οποίο πρεσβεύει την καταστρατήγηση των Ελευθεριών -θρησκευτικών και όχι μόνο- άλλων Ανθρώπων στο όνομα της «καθαρότητας» της θρησκείας, έναντι της «φθαρτότητας» μιας άλλης.
Από την παραπάνω περιγραφή αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει ο στόχος όλων μας, πολιτικών και θρησκευτικών δρώντων, να είναι να συζητήσουμε το πλαίσιο της Δημοκρατικής και Θρησκευτικής Ελευθερίας με έναν τρόπο που δεν θίγει κοινωνικές κατακτήσεις και δεν προσβάλλει ηθικές αξίες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να αντιμετωπίσει το Συνέδριο σας.
Να δούμε δηλαδή πως στο μέλλον θα συνυπάρξουν οι αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας του προσώπου και του Χριστιανισμού.
Διανύουμε μια περίοδο όπου η Δημοκρατία ως σύστημα και ως σύνολο αξιών και θεσμών, δείχνει να χρειάζεται να επαναπροσεγγίσει δημιουργικά τις αξίες της, με βάση τις απαιτήσεις του νέου μεταβαλλόμενου κοινωνικού περιβάλλοντος. Η όποια νέα προσέγγιση πρέπει έχει στο επίκεντρο της φυσικά τις ατομικές ελευθερίες. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, τα ερωτήματα πολλά και αφορούν τον πυρήνα της ελευθερίας των πολιτών.
Οι απροσδιόριστες συνέπειες της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου, όπως για παράδειγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν ήδη αναδειχθεί στην ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
Ο κίνδυνος των fakenews, των ψευδολογισμικών, των κυβερνοεπιθέσεων που στοχοποιούν δημόσιους φορείς, δυστυχώς φτάνει στο σημείο να απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία, αλλά και την Ελευθερία του Ανθρώπου ως ατόμου-μέλους ενός κοινωνικού συνόλου. Ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, βιοηθικής και ιατρικής παρέμβασης θα επισκιάσουν υπάρχοντες προβληματισμούς και ως εκ τούτου πρέπει να ακολουθήσει νέα προσεκτική προσέγγιση με τα νέα μέσα που διατίθενται.
Με τα λόγια αυτά, επιθυμώ να ολοκληρώσω το σύντομο χαιρετισμό μου και να κηρύξω την έναρξη του Συνεδρίου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας, των οποίων τα συμπεράσματα ελπίζω να συζητηθούν.»