Επικαιρότητα - ΕιδήσειςΕταιρείες

Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ: Ο νέος σύνδεσμος επιχειρήσεων έρχεται να «αλλάξει το παιχνίδι» στη Δυτική Αττική

Άνοιγμα  στα αρμόδια Υπουργεία και όλους τους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για όλους και πάνω από όλα να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, είναι το στοίχημα που βάζει ο νέος σύνδεσμος επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής.

Έτσι, πλήθος κόσμου, φορέων και πολιτικών παραγόντων βρέθηκε προχθές το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ελευσίνα» στην πρώτη συνάντηση για την παρουσίαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής (Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ) και την γνωριμία με τα μέλη του και τους φορείς της Δυτικής Αττικής.

Η συνάντηση αυτή ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωριστούν τα μέλη του συνδέσμου και να γίνει και μία παρουσίαση στο κοινό τι εκπροσωπεί ο Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ., ενώ σκοπός του θα είναι να ενώσει, να καθοδηγήσει και να ενισχύσει τους επαγγελματίες μέσω της συνεργασίας, της άμεσης πληροφόρησης και ενημέρωσης και ποικίλα θέματα, αλλά και της ανταλλαγής εμπειριών με ένα στόχο τη λύση των  καθημερινών προβλημάτων και τελικά της ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής μέσα από ένα σύγχρονο και ασφαλές πλαίσιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς, ο Αντιπεριφερειάρχης χωρικού σχεδιασμού Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Βουτσινάς, η ειδική σύμβουλος της Αντιπεριφέρειας Μαίρη Ρηγάτου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Γεωργόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, η Αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ελευσίνας Μαριάνα Κονδύλη, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Γιαννίκος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Βαγγέλης Λίγγος, το μέλος του ΔΣ της εθελοντικής ομάδας «Κούρος) Γεώργιος Χαλόφτης και ο Πρόεδρος της ΕΠΣΔΑ Κλέαρχος Τζαφέρης. Παρόντες ήταν επίσης μέλη του Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ, αλλά και άλλοι παράγοντες από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Κώστας Νικολάου: Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά η ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων μεγαλύτερη

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ Κώστας Νικολάου για ένα σύντομο χαιρετισμό και για να τοποθετηθεί στο σκοπό και στην ιδέα του νέου Συνδέσμου, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του πάνω από την Δυτικής Αττική. Παράλληλα ανέφερε εκτενώς σχετικά με τους στόχους τους του συνδέσμου, ότι θα μπορέσει να κατευθύνει τις επιχειρήσεις σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά και να τις ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις.

Παράλληλα τόνισε πως ο Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ. θα κάνει άνοιγμα προς τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και όλους τους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για όλους και πάνω από όλα να διαμορφωθεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

«Αγαπητοί συν επιχειρηματίες, φίλες, φίλοι, και μέλλοντα μέλη αυτής της καινούργιας, τολμηρής, αλλά πρωτίστως ζωτικής για το επιχειρείν προσπάθειας. Καλωσορίσατε και ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα όραμα που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά για ένα πιο δυναμικό, βιώσιμο και εξωστρεφές επιχειρηματικό περιβάλλον στη Δυτική Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε:

«Είμαι ο Κώστας Νικολάου και έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην επιχειρηματικότητα, 19 χρόνια μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και πλέον των 41 ετών στο επιχειρείν, με την εταιρεία Conik τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ πρόσφατα έχουμε ξεκινήσει τη λειτουργία της πρώτης βιομηχανίας στην Ευρώπη, παραγωγής γαντιών εργασίας στην περιοχή της Κορίνθου.

Καταλαβαίνω τώρα περισσότερο από ποτέ την αξία της συνεργασίας, της υποστήριξης και της αλληλεγγύης στην επιχειρηματική κοινότητα. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ. που είναι όλοι καταξιωμένοι επαγγελματίες της Δυτικής Αττικής, για να κάνουμε από κοινού τα πρώτα βήματα μίας προσπάθειας που έχει στόχο να αλλάξει το καθεστώς για τις επιχειρήσεις μας και την ανάπτυξή τους.

Αναφέρομαι στην ίδρυση του Συνδέσμου των Επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής, που περιλαμβάνει τους Δήμους του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και Μαγούλας, της Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγάρων και Φυλής. Μίας «πλατφόρμας», για να χρησιμοποιήσω την πιο γνωστή ξένη λέξη της εποχής μας, που θα ενώνει, θα καθοδηγεί και θα ενισχύει τους επαγγελματίες, τα μέλη μας, μέσω της συνεργασίας, της διάχυσης της πληροφορίας, της άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης, αλλά και της ανταλλαγής εμπειριών, με ένα στόχο: Τη λύση των καθημερινών προβλημάτων της επιχειρηματικής μας κοινότητας.

Το επιχειρείν είναι ένας δυναμικά μεταβαλλόμενος κόσμος, όπου οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες εμφανίζονται σε απρόβλεπτους χρόνους και εντάσεις. Είμαστε όλοι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αντιμέτωποι, τόσο με τις δικές μας παθογένειες, όσο και με αυτές της πολιτείας. Από την περιορισμένη προσβασιμότητα σε χρηματοδοτήσεις με τις κλειστές «τραπεζικές πόρτες», τα πρόστιμα και τους ελέγχους, την εύρεση, αλλά και την κατάρτιση των εργαζομένων, τα εργαλεία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις, αλλά και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, τα κόστη μεταφοράς, φυσικά την γραφειοκρατία, την πράσινη μετάβαση που όλοι μας ξέρουμε ότι ο χρόνος έχει ξεκινήσει αντίστροφα και είναι ήδη μπροστά μας.

Προβλήματα, σύνθετα, που απαιτούν εξειδικευμένη πολλές φορές γνώση, σωστή ενημέρωση και εμπειρία στη διαχείριση. Προβλήματα που κανένας μόνος του δεν μπορεί να λύσει. Και είναι προβλήματα για το 90% έως 96% του ελληνικού επιχειρείν που αποτελείται από εμάς, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούμε το 87% των εργαζόμενων της χώρας. Και με εμάς, τη Δυτική Αττική να συνεισφέρει πάνω από το 40% του ΑΕΠ. Τόσο «μικροί» είμαστε.

Και όμως, σε ένα σύνολο 800χιλ. επιχειρήσεων, λιγότερες από 50χιλ. θεωρούνται  αξιόχρεες και μπορεί να χρηματοδοτηθούν σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 6,5%. Οι υπόλοιπες είναι εκτός συστήματος χρηματοδότησης.

Προχθές, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι μόλις 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό κάτω των εννέα ατόμων και μόνο 140  μικρές και μεσαίες, με έως 250 εργαζόμενους, έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτοί είναι οι αριθμοί της πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας.

Η ίδρυση του συνδέσμου μας έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για έναν πιο συντονισμένο, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. Ο σκοπός μας είναι ξεκάθαρος:

  • Να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.
  • Να ανταλλάξουμε αλλά και να αντλήσουμε γνώση και πληροφόρηση,
  • Να μοιραστούμε πρακτικές και εμπειρίες που θα βοηθήσουν την κάθε επιχείρηση να αναπτυχθεί.
  • Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια.

Αναφερόμενοι στις χρηματοδοτήσεις, ο σύνδεσμος μέσω του γραφείου που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες στην Ελευσίνα και της ιστοσελίδας του, θα λειτουργεί ως καίριο εργαλείο παροχής ενημέρωσης για τα διαθέσιμα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα είναι χρήσιμο για τον επιχειρηματία. Τα οποία εμείς με το προσωπικό που θα έχουμε, με τους ανθρώπους που θα έχουμε στα γραφεία μας, θα δημιουργήσουμε, ειδικά διαμορφωμένα για κάθε επιχείρηση, ομαδοποιημένα ανά κλάδο και επάγγελμα, ώστε να έχουν όλα τα μέλη μας άμεση και έγκυρη πληροφόρηση.

Έχοντας αυτό τον κύκλο της πληροφόρησης, από το γραφείο και την ιστοσελίδα, αλλά και από εμάς τους ίδιους, ο κάθε επιχειρηματίας θα ενημερώνεται για τα ενεργά και προσβάσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει και να διεκδικήσει, χωρίς επιπλέον έξοδα που θα επιβαρυνόταν από συμβούλους επιχειρήσεων.

Τα μέλη μας θα έχουν απευθείας έναν και μόνο σύμβουλο, τον Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ. Κάτι το οποίο ξεχωρίζει σημαντικά και προσθέτει ιδιαίτερη αξία είναι η διευκόλυνση που θα προσφέρει ο σύνδεσμος μας προς τις επιχειρήσεις για την πράσινη μετάβαση, όπως η βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων και η αποδοτικότερη ανακύκλωση. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να ήταν η κανονικότητα εν έτη 2024, και παρόλα αυτά πάσχουμε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Αυτό είναι μία από τις παθογένειες με μεγάλο οικονομικό κόστος που έχει η κάθε επιχείρηση. Η ενίσχυση της συνεργασίας με τα εργοστάσια ανακύκλωσης είναι αθροιστική, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην περισυλλογή, αναπαραγωγή και τελική χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ένα άλλο θέμα που μας προβληματίζει καθημερινά είναι το κυκλοφοριακό. Όλοι βιώνουμε ότι για να μετακινηθούμε προς και από τον χώρο εργασίας μας χρειαζόμαστε από μία έως και τρεις ώρες ημερησίως. Βασικό πρόβλημα επίσης και των εργαζομένων είναι αυτό. Φανταστείτε ότι για να μεταβούν προς την εργασία τους, πολλές φορές από τους βασικούς άξονες μπορεί να χρειάζεται να περπατήσουν και μισή ώρα.

Μεγάλο πρόβλημα, επίσης για όλους μας είναι η εύρεση προσωπικού. Πρόβλημα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να λύσουν. Ο Σ.ΕΠ.Δ.ΑΤ, μέσω της ιστοσελίδας του θα παρέχει υπηρεσία αναζήτησης θέσεων εργασίας, αλλά και εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιώντας συγκεκριμένα προγράμματα.  Σε συνδυασμό, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο ότι πραγματώνουν την αμεσότητα στην καταγραφή των προβλημάτων και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει ο σύνδεσμος, αλλά επίσης αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας του.

Η προώθηση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και η ενθάρρυνση προς μία βιώσιμη και οικολογικά υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική, είναι ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας σήμερα. Με την εμπειρία μας και την γνώση που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, ο σύνδεσμός μας θα αναπτύξει συνέργειες με τα Επιμελητήρια, την Περιφέρεια και  πρωτίστως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς θέλουμε να είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος και συνεργάτης, ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα καλύτερο για τις επιχειρήσεις μας περιβάλλον, με κοινωνικό αποτύπωμα ανάπτυξης και ευημερίας.

Οι στόχοι και τα οφέλη είναι κοινά για όλους. Είμαστε βέβαιοι ότι η συλλογική μας δύναμη και η ενωμένη μας προσπάθεια θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση των τοπικών μας ζητημάτων και στην προώθηση μίας πιο συνεργατικής, άμεσης και βιώσιμης προσέγγισης στην επιχειρηματικότητα. Με την υποστήριξή σας, τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή σας, πιστεύω ακράδαντα ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τη Δυτική Αττική σημείο αναφοράς για την επιχειρηματική καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά η ευκαιρία και η ανάγκη για αληθινή αλλαγή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία μαζί. Είμαστε ικανοί και έτοιμοι να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο της επιχειρηματικής αριστείας στη Δυτική Αττική».

Στο σημείο αυτό ο κ. Νικολάου κάλεσε και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου του συνδέσμου που ήταν: Α Αντιπρόεδρος Δημήτρης Φανουργάκης, Β Αντιπρόεδρος Χριστίνα Σιβισίδη, Γενικός Γραμματέας Γιώργος Πέππας, Ταμίας Φραντζέσκα Παναγοπούλου, Σύμβουλοι: Σωτήρης Τσάβαλος, Χρήστος Παπαδάκης.

 

 

 

Σχετικά άρθρα