Ένα κατεπείγον θέμα που συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων έφερε τα πάνω – κάτω στο Δήμο, αφού ο Δήμος δυστυχώς χάνει ουσιαστικά το ιλιγγιώδες ποσό σχεδόν των 14 εκατ. ευρώ.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το έκτακτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν: Περί έγκρισης ή μη διαγραφής ποσού από χρηματικό κατάλογο και επιστροφής, καταβληθέντος ποσού.
Το θέμα να σημειώσουμε εδώ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ωστόσο οι προεκτάσεις για το Δήμο είναι μεγάλες, καθώς ποσά τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί από προηγούμενα έτη από ανταποδοτικά, παραγράφονται και βάσει εγκυκλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να διεκδικήσει κάποιο πόσο αν έχει αυτό παραγραφεί.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακής, ο οποίος και τόνισε ότι αφορά στις εισφορές σε χρήμα που βάσει δικαστικών αποφάσεων και νομολογιών παραγράφονται, οπότε ο Δήμος είναι αναγκασμένος να προβεί σε διαγραφή.
«Εδώ έχουμε ένα σύνθετο θέμα, αφορά τις εισφορές σε χρήμα. Θα μπορεί να πάρει τον λόγο και να πει κάποια λεπτομέρεια αν θέλει παραπάνω και ο κ. Δήμαρχος. Αφορά τις εισφορές σε χρήμα, οι οποίες έχουν παραγραφεί σύμφωνα με την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, αλλά και πλήθος νομολογίας και αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε αυτή τη διαγραφή βάσει της νομολογίας που υπάρχει και των δικαστικών αποφάσεων. Αυτό είναι το ζήτημα και προχωράμε σε αυτό».
Σε ερώτημα του έγιναν αμέσως μετά την εισήγηση του κ. Γεωργακή, ο κ. Πιλίλης ρώτησε πόσες είναι οι αντίστοιχες περιπτώσεις επί διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής, δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο και γιατί έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο. Από τη πλευρά του ο κ. Κορώσης είπε πως πριν την τρέχουσα δημοτική περίοδο υπήρχε η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων και αν αυτή έχει καταργηθεί. Συνέχισε λέγοντας πως τώρα έρχεται κατευθείαν στο δημοτικό συμβούλιο και αν υπάρχει η επιτροπή, το θέμα θα έπρεπε να περάσει πρώτα από εκεί. Στο τέλος σχολίασε πως η διαγραφή αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται στην εταιρία και θα πρέπει να συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς το θέμα είναι σοβαρό, τινάζει το τινάζει τη βιομηχανική στον αέρα και το Δήμο στον αέρα.
Γεωργάκης: Η διαγραφή βεβαιωμένου ποσού περνά υποχρεωτικά από Δημοτικό Συμβούλιο
Το λόγο για να απαντήσει πήρε πάλι ο Δημήτρης Γεωργακής, ο οποίος και εξήγησε ότι η διαγραφή ποσού περνάει μόνο στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή επίλυσης υπάρχει κανονικά.
«κ. Πιλίλη πράξεις διοικητικές για διαγραφή δεν έχουν εκδοθεί. Εκδίδονται βεβαιώσεις περί μη οφειλής, άλλο το ένα άλλο το άλλο. Δεν εκδίδονται πράξεις διαγραφής. Διαγραφή είναι υποχρεωμένο το δημοτικό συμβούλιο να εισάγει και να ψηφίσει. Αυτό απαντάει και στη δεύτερη ερώτηση ότι δεν είναι μια φορολογική διαφορά που εξαντλείται στην επιτροπή επίλυσης, η οποία υπάρχει.
Η επιτροπή επίλυσης έχει άλλο αντικείμενο. Η διαγραφή ποσού βεβαιωμένου στο Δήμο περνάει μόνο υποχρεωτικά από δημοτικό συμβούλιο. Δεν περνά από την επιτροπή φορολογικών διαφορών. Έχει διαφορά. Η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών έχει να κάνει με μία διένεξη προσαύξησης, ή οτιδήποτε τέτοιο.
Δεν ασχολείται με τη διαγραφή η επιτροπή επίλυσης. Η διαγραφή βεβαιωμένου ποσού περνάει στο δημοτικό συμβούλιο, ειδικά για τις εισφορές σε χρήμα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα».
Μαργέτης: Οι παραγραφές αυτών των ποσών τινάζουν το Δήμο στον αέρα
«Είναι ένα τεράστιο θέμα Οι παραγραφές των ποσών αυτών, Διότι πραγματικά όπως είπατε, τινάζει το Δήμο στον αέρα. Παρότι από την πρώτη στιγμή, από τον Γενάρη η νομική υπηρεσία έλεγε ότι αυτές οι εισφορές έχουν παραγραφεί, εμείς ας πούμε ότι την αμφισβητήσαμε την άποψη αυτή και προσπαθήσαμε σε επαφές με κάποια δικηγορικά γραφεία και μηχανικούς, να βρούμε φόρμουλα για να τις επιβάλουμε τις εισφορές αυτές», ανέφερε ο Δήμαρχος και συνέχισε:
«Δυστυχώς όλοι είχαν την ίδια άποψη ότι έχουν παραγραφεί, σχεδόν όλοι και μάλιστα το Μάρτη αν δεν κάνω λάθος ήρθε και μία απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που λέει ξεκάθαρα ότι αυτά τα ποσά έχουν παραγραφεί αμετάκλητα και οριστικά.
Δεν σας κρύβω ότι επειδή υπήρχε, υπάρχει αυτό το ποσό που πρέπει να επιστραφεί, υπήρχε μία σκέψη να εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα με τον κίνδυνο να πάμε για παράβαση καθήκοντος, γιατί δεν λειτουργούμε ισότιμα προς όλους τους πολίτες που έχουν στη βιομηχανική.
Όταν έχεις δώσει δέκα βεβαιώσεις μη οφειλής, το να πας στον εντέκατο και να πεις ότι εσύ οφείλεις και θα πάω στο δικαστήριο να τα διεκδικήσω ήταν σίγουρα μία παράνομη πράξη. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει νόημα να ταλαιπωρήσουμε κανέναν επιχειρηματία πλέον. Έχουμε όλα τα στοιχεία και θα αποδεχθούμε δυστυχώς ότι δεν βεβαιώθηκαν οι εισφορές όταν έπρεπε και έχουν παραγραφεί και αυτό φυσικά δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα και στη βιομηχανική περιοχή και στο Ακρογιάλι.
Δηλαδή ο δήμος υποχρεούται να κατασκευάσει τα δίκτυά, τους δρόμους, όλες τις υποδομές. Οφείλει να καταβάλει σε ορισμένους ιδιοκτήτες αποζημιώσεις και δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ και προφανώς και πρέπει να επιστρέψει και όσα έχουν βεβαιωθεί μετά το 2015, αν δεν κάνω λάθος, το οποίο προφανώς ότι τινάζει το Δήμο στον αέρα.
Δεν είμαστε ο μοναδικός Δήμος. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις και άλλων Δήμων έχει συμβεί αυτό. Μέχρι και νομοθετική ρύθμιση προσπαθήσαμε να προκαλέσουμε, αλλά και εκεί μας έκλεισαν τις πόρτες. Εννοώ όχι για το Δήμο Μεγάρων, αλλά για όλους τους Δήμους που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα. Λοιπόν ξαναλέω τεράστια βόμβα στα θεμέλια του Δήμου, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος».
Παναγιώτης Μαργέτης στην «Επικαιρότητα»: Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ποσά τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Μεγαρέων Παναγιώτη Μαργέτη μας μίλησε για αυτό το άκρως σημαντικό ζήτημα, για το οποίο ξεκαθάρισε ότι θα σημάνει την ταφόπλακα για την ανάπτυξη της βιομηχανικής.
«Στην οριστική εγκύκλιο που βγήκε από το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δυστυχώς να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ποσά τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί και πλέον έχουν παραγραφεί. Αυτό βάζει βόμβα στο Δήμο.
Αν θυμάμαι καλά το συνολικό ποσό των εισφορών πρέπει να είναι περίπου 14εκ. ευρώ με τα δέκα εκατομμύρια από αυτά να είναι στη βιομηχανική. Οι εισφορές αυτές σε χρήμα είναι ουσιαστικά τα ανταποδοτικά. Να αναφέρουμε ωστόσο ότι αυτά τα λεφτά ο Δήμος δεν τα χρωστάει, απλά τα χάνει.
Το ποσό που χρωστάει ο Δήμος είναι περίπου της τάξης του ενός εκατομμύριου ευρώ. Με αυτή την εξέλιξη ο Δήμος δεν μπορεί από ιδίους πόρους να προχωρήσει στην ανάπτυξη της βιομηχανικής και στο Ακρογιάλι».