Πρόεδρος Φορέα Ανάπτυξης ΒΙ.ΠΕ. Μεγάρων Δημήτριος Κασιμάτης
«Αυτή τη στιγμή η βιομηχανική περιοχή των Μεγάρων είναι η 3η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Αττικής και η 14η μεταξύ 74 επιχειρηματικών πάρκων σε ολόκληρη την Ελλάδα»
Συνέντευξη Τύπου, που σκοπό είχε την παρουσίαση ουσιαστικά του Φορέα Ανάπτυξης της ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Θέογνις» . Στη συνέντευξη Τύπου έγιναν γνωστές οι πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα του φορέα ανάπτυξης, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για περεταίρω ανάπτυξη της περιοχής και προσέλκυση νέων εταιριών.
Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Στέλιος Φρυγανάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Κορώσης, αλλά και μέλη του φορέα, όπως επίσης και εκπρόσωποι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Από το φορέα σχολιάστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το γεγονός ότι δεν ήρθε ο Δήμαρχος, αλλά και επικεφαλείς παρατάξεων.
Το μείζον θέμα που αναδείχθηκε και είναι ο κύριος στόχος του Φορέα και προσωπικά του Προέδρου του Δ. Κασσιμάτη, είναι η επικαιροποίηση της προμελέτης για την οδική σύνδεση της ΝΕΟΑΚ με τη ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων.
Αναλύοντάς το αυτό θα λέγαμε ότι ο κ Κασσιμάτης έδωσε την ιδέα ώστε με τον νέα όδευση του προαστιακού από τα Μέγαρα, να υπάρξει η πρόβλεψη για έναν σταθμό και στην εκεί περιοχή.
Στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Κασιμάτης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό του φορέα, μίλησε για τα προβλήματα, αλλά και για όλα όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής ο φορέας, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως έχουν παρερμηνευθεί κάποια πράγματα, τα οποία έπρεπε να ξεκαθαρίσουν.
«Η συνάντηση που έχουμε απόψε, αυτή η εσπερίδα βασίζεται σε μία ενημέρωση για τις δράσεις του φορέα. Η όλη συζήτηση αφορά τους δημοσιογράφους, αλλά με ιδιαίτερη χαρά είδαμε τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Βαρελά να παρευρίσκεται, γιατί μέσα από την συζήτηση που θα κάνουμε, θεωρώ ότι θα είναι κομβικός ο ρόλος της Περιφέρειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κασιμάτης και πρόσθεσε:
«Θέλω να ξεκινήσω με το σκοπό και τους στόχους της ΒΙ.ΠΕ. Οι στόχοι του φορέα της ΒΙ.ΠΕ δεν ξεκινάνε τώρα. Ξεκινάνε από το 1980 που κάναμε κάποιες προσπάθειες να έχουμε ένα σύνδεσμο, ένα σύλλογο για τις επιχειρήσεις. Φτάσαμε όμως σε ένα σημείο φέτος, το 2024 να φτιάξουμε το σωματείο αυτό και να το κάνουμε ένα φορέα ανάπτυξης που σε αυτό τον φορέα ανάπτυξης εκτός από τις επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να είναι και να έχουν και μελλοντικά λόγο και περίπου 2χιλ. άτομα που είναι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή μας.
Σκοπός της παρουσίασης απόψε είναι εκτός από το να αναδείξουμε εκτός από τα προβλήματα που έχουμε στην περιοχή, αλλά παράλληλα να δείξουμε και την εξωστρέφεια που έχουμε σαν φορέας στην περιοχή. Σαν φορέας προσπαθήσαμε να έχουμε και να δημιουργήσουμε μία ολιστική ανάπτυξη. Ολιστική ανάπτυξη θεωρούμε την ανάπτυξη που δεν είναι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και η ευρύτερη περιοχή είναι όλη η περιοχή των Μεγάρων.
Μέλη του φορέα μπορούν να είναι όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ., καθώς και όλοι οι ιδιοκτήτες γης της περιοχής. Ένα αριθμός όπως σας είπα που υπολογίζεται σήμερα, γύρω στα 1500 με 2χιλ. άτομα που έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή. Βέβαια από εδώ και πέρα χρειάζεται η σύμπραξη και η συνεργασία για να προχωρήσουν και σε κάποια πράγματα που μόνα τους φέρνουν την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή, γιατί η βιομηχανική περιοχή δεν ανήκει μόνο στις επιχειρήσεις, ανήκει στους ιδιοκτήτες και περισσότερο ανήκει στην ίδια μας την πόλη.
Θα σας αναφέρω κάποιες συνεργασίες του φορέα. Ο φορέας έχει κάνει κάποιες συνεργασίες με τα επιμελητήρια. Τα μέλη των εργοστασίων τα ίδια είναι μέλη των επιμελητηρίων. Ανέλαβε λοιπόν μία πρωτοβουλία και κίνησε τις διαδικασίες για την σύνταξη υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μεγάρων, του φορέα μας και του επιμελητηρίου.
Το μνημόνιο αυτό θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, καθώς και την καταγραφή των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων. Ακόμα ενισχύει την ασφάλεια με δράσεις όπως την παραχώρηση Drone στο Δήμο για την ασφάλεια της περιοχής. Αυτές λοιπόν οι συνεργασίες αποδεικνύουν τη δέσμευση μας για την ουσιαστική και διαρκή ανάπτυξη της περιοχής. Να αναφέρω σημαντικές και πρωτοβουλίες του φορέα.
Πρώτον τη σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ . Θα ακούσετε απόψε πράγματα που δεν τα έχετε ακούσει και δεν είχατε τη δυνατότητα να τα ακούσετε. Μετά από μακροχρόνιες και επίμονες ενέργειες του φορέα εξασφαλίστηκε η δυνατότητα σύνδεσης των επιχειρήσεων της βιομηχανικής περιοχής με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση που ενισχύει την βιωσιμότητα και την ασφάλεια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, διασφαλίζοντας σταθερή λειτουργία και συνθήκες επαρκούς υδροδότησης. Οι προσπάθειες μας ολοκληρώθηκαν μετά την παραχώρηση του δικτύου από τη ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ. Με επαφές και διαβουλεύσεις κατορθώσαμε στο τέλος του 2023 να ανακοινώσουμε την δυνατότητα υδροδότησης της περιοχής. Από τα τέλη λοιπόν του 2023 έως και σήμερα βιομηχανίες που είναι στην ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Ένα δεύτερο θέμα που προωθήσαμε ήταν η ασφάλεια της περιοχής από πυρκαγιές. Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Στεργίου παρουσία του Δημάρχου το κ. Μαργέτη. Κατανοήθηκε η σημασία της πυρασφάλειας της περιοχής. Όταν τους εξηγήσαμε ότι υπάρχουν 60 επιχειρήσεις, 1000 εργαζόμενοι και δεν υπάρχει πυρόσβεση, έφτασαν σε ένα σημείο όλοι να αναρωτιούνται, μα δεν υπήρχε πυρασφάλεια; Βέβαια κύριοι δεν υπάρχει πυρασφάλεια στην περιοχή. Κατανόησαν το πρόβλημα και προσπαθούν άμεσα να προβούν στην τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών σε κάποια στρατηγικά σημεία της ΒΙ.ΠΕ.
Επιπλέον έως και σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εγκατάσταση ενός πλήρους δικτύου πυρόσβεσης και προστασίας για να ενισχυθεί τόσο η ασφάλεια των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων της περιοχής. Να σημειώσω ότι παρακολουθούμε την πορεία του έργου. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ που μας έχει ενημερώσει για την τοποθέτηση άμεσα δύο πυροσβεστικών κρουνών. Οφείλει και πρέπει να πάρει πρωτοβουλία ο Δήμος για τη περεταίρω ενίσχυση του δικτύου της πυρασφάλειας, καθώς τα δύο σημεία δεν επαρκούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στην εισαγγελία για την προστασία της περιοχής.
Μία τρίτη δράση που κατορθώσαμε με την βοήθεια των μελών των επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων για την ασφάλεια της περιοχής ήταν η παραχώρηση Drone. Το επιμελητήριο χάρις στις ενέργειες μας παραχώρησε δύο Drone στο Δήμο Μεγάρων. Αυτά τα Drone θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία και επιτήρηση της ΒΙ.ΠΕ, καθώς και της ευρύτερης περιοχής προσφέροντας προστασία από πυρκαγιά και αποτρέποντας παρεμβάσεις, συμπεριφορές που δυσχεραίνουν την ασφάλεια της περιοχής.
Αυτές είναι κάποιες δράσεις που συνεχίσαμε. Οργανώσαμε εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα. Με επιτυχία πραγματοποιήσαμε στο επιμελητήριο εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Αττική. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των επενδυτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάσαμε τις δυνατότητες της περιοχής, τις προκλήσεις, προβάλλαμε την περιοχή σαν ένα δυναμικό και ανερχόμενο επιχειρηματικό πόλο. Η στρατηγική της περιοχής μεταξύ τριών λιμανιών Κορίνθου, Πειραιά και Ελευσίνας, η χιλιομετρική απόσταση από το Θριάσιο Πεδίο της δίνει την δυνατότητα να έχει πλεονεκτήματα που η περιοχή την επόμενη πενταετία, δεκαετία με την αύξηση της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Αττική και με το πλέον κορεσμένο επιχειρηματικό χώρο του Θριασίου Πεδίου και του Ασπροπύργου, είναι κάτι που θα είναι αναγκαίο στην περιοχή μας.
Στην συνάντηση αυτή που είχαμε στο Επιμελητήριο κατορθώσαμε να στρέψουμε τα μάτια του Υπουργείου Ανάπτυξης να μας δει, γιατί δεν μας γνώριζαν. Κατορθώσαμε να υπάρξει ένα ανοιχτό ραντεβού με το Υπουργείο για να ακούσει, γιατί και τους ενδιαφέρει, αλλά και περισσότερο να δούνε τα προβλήματα που δεν τα ήξεραν. Βέβαια παρουσιάστηκε ότι δεν είμαστε στις λίστες του Υπουργείου. Στο Υπουργείο είμαστε, αλλά μέχρι τώρα δεν διερωτήθηκε κανείς και με ρωτούσαν όλοι, μας δεν είμαστε στο Υπουργείο; Όλοι αυτό με ρώτησαν. Το γιατί όμως δεν με ρώτησε κανένας. Πάντα υπάρχει το γιατί. Ναι δεν είμαστε στο Υπουργείο γιατί ένας επιχειρηματίας όταν θέλει να κάνει μία επένδυση και η μικρότερη επένδυση που είναι στη ΒΙ.ΠΕ είναι άνω των 2εκ. ευρώ δεν ψάχνει. Πάει στο Υπουργείο και στο Υπουργείο ρωτάει που υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές για να κάνει μία επένδυση και πολύ σωστά αφού δεν υπήρχαμε εμείς σαν παρουσία, του έλεγαν. Θα πας στον Ασπρόπυργο, θα πας στο Κορωπί, θα πας στο Σχιστό.
Κατορθώσαμε λοιπόν από αυτή την συνάντηση να στρέψουμε τα μάτια του Υπουργείου, να μας δει, να κατορθώσουμε να κάνουμε ένα ραντεβού, να παρουσιάσουμε την βιομηχανική μας περιοχή και να προωθήσουμε την εξωστρέφεια της περιοχής μας. Υπάρχει λοιπόν ανοιχτό ένα ραντεβού. Μία δεύτερη δραστηριότητα και δράση που κατορθώσαμε με τη χαρτογράφηση της επιχειρηματικότητας. Με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου θα αναλάβει τη συστηματική χαρτογράφηση των επιχειρήσεων στο Δήμο Μεγάρων. Αυτή η προσπάθεια θα μας επιτρέψει να καταγράψουμε, να μελετήσουμε καλύτερα την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες έτσι ώστε να στηρίξει στοχευμένα την ανάπτυξη όλης της περιοχής και να σημειώσω ότι όλα αυτά θα γίνουν με έξοδα που θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το ΕΒΕΠ του Πειραιά.
Και πάμε τώρα σε κάτι το πολύ καινοτόμο. Τη συμμετοχή μας σας μία πανελλήνια κλαδική έκθεση ενισχύοντας την εξωστρέφεια του φορέα της ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων. Η ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων συμμετέχει ως υποστηρικτής σε πανελλήνια βιομηχανική κλαδική έκθεση, την Industry Tek προβάλλοντας τις δυνατότητες της περιοχής σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η συμμετοχή αποδεικνύει το κύρος και της ΒΙ.ΠΕ και ενισχύει τη φήμη της ως επιχειρηματικό κέντρο. Θα ήθελα την έκθεση, επειδή έχουμε την δυνατότητα να την αναδείξουμε και να την προωθήσουμε. Μαζί με Υπουργεία, ΣΕΒ, επιμελητήρια να είναι υπό την αιγίδα και της ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων και είναι κρίμα που λείπει σήμερα ο Δήμαρχος, βέβαια τον είχαμε προσκαλέσει. Να του ανακοινώσω, σήμερα μου το επιβεβαίωσαν, ότι εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή του Δήμου παραχωρώντας στο Δήμο Μεγάρων δωρεάν περίπτερο και συμμετοχή στην έκθεση αυτή και σε πάνελ συζητήσεων για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και πιστέψτε με όλα αυτά τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για να τα πετύχουμε.
Και τώρα πάμε στο πιο βασικό και σπουδαίο, πρώτης προτεραιότητας για τη ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων. Είναι η επικαιροποίηση της προμελέτης για την οδική σύνδεση της ΝΕΟΑΚ. Προσωπικά στρέφω το βλέμμα μου στον κ. Βαρελά σαν Μεγαρίτης, γνωρίζοντας και αυτός όχι μόνο την περιοχή και τις ανάγκες της, να τον ενημερώσω ότι βρήκαμε την προμελέτη από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας και θέλουμε την βοήθεια σας να το αναλάβετε προσωπικά, να προχωρήσουμε με την πρωτοβουλία σας στην επικαιροποίηση της μελέτης.
Για την άμεση οδική σύνδεση της Νέας Εθνικής Οδού. Αυτή την προμελέτη την έχουμε προωθήσει σε όλους τους αρμόδιους και στο Δήμο Μεγάρων. Είναι ένα έργο που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε εκδήλωση στο δημαρχείο Μεγάρων. Με αυτή την κίνηση επιδιώκουμε την αναβάθμιση και την ενίσχυση των υποδομών – μεταφορών. κ. Αντιπεριφεριάρχα πρέπει να αναλάβετε προσωπικά τη βιομηχανική περιοχή στους ώμους σας και θα εξηγήσω αν έχετε και την δυνατότητα και τη θέληση να γνωρίσει ο κόσμος και το πώς θα πρέπει να κινηθούμε».
Και συνεχίζοντας ο κ. Κασσιμάτης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του:
«Θα πω χαρακτηριστικά κάποια πράγματα από αυτές τις δράσεις όσον αφορά την βιομηχανική περιοχή. Στη βιομηχανική περιοχή των Μεγάρων σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 60 επιχειρήσεις και απασχολεί σχεδόν 1000 εργαζόμενους. Με την πράξη εφαρμογής του ΓΠΣ (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου) το 2009 παραχωρούνται 1460 στρέμματα. Σήμερα η βιομηχανική περιοχή των Μεγάρων είναι η 3η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Αττικής και η 14η μεταξύ 74 επιχειρηματικών πάρκων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για το Δήμο μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη και άμεση η επίλυση των προβλημάτων και σκοπός της συζήτησης ήταν και με την πρόσκληση που είχαμε κάνει και στις δημοτικές παρατάξεις να παραβρεθούν, διότι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου μας δεν είναι ατομικά. Ο τόπος έχει συσσωρευμένα προβλήματα και πρέπει να λυθούν μόνο με συνεργασίες. Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα μπορούμε να πετύχουμε τίποτα.
Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνω τη δημιουργία συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπής για τη ΒΙ.ΠΕ. Μία μόνιμη επιτροπή με εκπροσώπους από όλους τις παρατάξεις και της Περιφέρειας που στόχο θα έχει την καταγραφή, την ιεράρχηση, την παρακολούθηση, την προώθηση και την επίλυση των προβλημάτων, καθώς είναι αναγκαία και η δημιουργία ενός γραφείου υποδοχής νέων επιχειρήσεων εντός της δημαρχίας που θα διαβουλεύεται, θα υποστηρίζει και θα προωθεί τις στρατηγικές λύσεις για ζητήματα της ΒΙ.ΠΕ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή με τελικό στόχο τη συντόμευση των προβλημάτων, την αντιμετώπιση και τις προκλήσεις στο Δήμο.
Όταν προηγουμένως σας είπα ότι δεν είμαστε μέσα, δεν μας ξέρανε ακριβώς αυτό θέλω να τονίσω ότι αν ο Δήμος δεν πάρει την πρωτοβουλία της εξωστρέφειας, να δώσει το παρών ότι υπάρχει βιομηχανική περιοχή, να τη μάθουν και έξω από τα Μέγαρα, δεν βγαίνει νόημα το να είμαστε μέσα στα Μέγαρα και λέμε ότι απλά έχουμε μία βιομηχανική περιοχή, ή όσοι το ξέρουν. Άρα λοιπόν και η προώθηση αυτού του γραφείου να γίνει γνωστή η περιοχή και θα μπορεί κάλλιστα να κατευθύνει την επιχειρηματικότητα και τις ανάγκες της περιοχής, για παράδειγμα, επειδή βλέπω τι γίνεται στην αγορά, στον Ασπρόπυργο γίνονται επενδύσεις και αγοράζουν 40 στρέμματα απέναντι από την χαλυβουργική με 150χιλ. το στρέμμα και όταν ρώτησα των επιχειρηματία γιατί δεν ερχόταν στην περιοχή μου είπε, μας δεν ήξερα ότι υπάρχει βιομηχανική περιοχή.
Όταν στο επιμελητήριο του Πειραιά έκανα μία παρουσίαση για τη βιομηχανική περιοχή, εκεί ήταν 100-150 άτομα και κοιταζόντουσαν γιατί δεν γνώριζαν ότι υπήρχε βιομηχανική περιοχή. Άρα λοιπόν θα πρέπει στοχευμένα να προσπαθήσουμε να μην μείνουμε στο δικό μας το χώρο, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε την εξωστρέφεια για να μπορέσουμε να φέρουμε επενδύσεις στην περιοχή και οι επενδύσεις είναι ανάπτυξη, οι επενδύσεις είναι δουλειές, οι επενδύσεις είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρχει σε ένα τόπο.
Ωστόσο για να ολοκληρωθούν και να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να δοθούν οι κατευθυντήριες ευκαιρίες και η ανάπτυξη στην περιοχή. Η περιοχή μας λοιπόν εδώ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 200 επιχειρήσεις. Και να δημιουργήσει πάνω από 4χιλ. θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι το τι ανάπτυξη μπορεί να υπάρχει σε μία πόλη, σε ένα χώρο. Καταλαβαίνετε το πόσο αναγκαία είναι η επιχειρηματικότητα. Η δυνατότητα λοιπόν σε μία περιοχή που μπορεί να αναπτύξει έναν αριθμό 200 επιχειρήσεων και να έχει 4 με 5χιλ. εργαζόμενους, είναι για την πόλη, για την τοπική οικονομία, 4χιλ. οικογένειες που θα πάρουν από το φούρνο το ψωμί, θα ψωνίσουν ρούχα, κινείται μία οικονομία.
Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα πρέπει λοιπόν οδηγηθούμε. Να σημειώσω ότι ήδη απάνω στην βιομηχανική περιοχή τώρα που συζητάμε γίνονται οι εκδόσεις σε άδειες που μιλάμε για 5χιλ. και 10χιλ. μέτρα κάλυψη, όχι αγορά σε οικόπεδο, σε βιομηχανικά κτήρια. Οπότε λοιπόν καταλαβαίνετε ότι η συνεργασία είναι βασικός πυλώνας για να υπάρχει αυτή η επίτευξη των κοινών στόχων που πρέπει να έχουμε. Εμείς και εγώ προσωπικά σας διαβεβαιώνω πως με όλες μου τις δυνάμεις εγώ θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της περιοχής πιστεύοντας ακράδαντα στην ανάπτυξη και στο λαμπρό μέλλον του τόπου μας. Είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα και διαθέσιμος για κάθε βοήθεια, όπου χρειαστεί μέχρι όλοι μαζί να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό Δήμο και μία ισχυρή τοπική κοινωνία.
Τελειώνοντας θέλω να πω το εξής: Η ΒΙ.ΠΕ των Μεγάρων δεν ανήκει ούτε στις επιχειρήσεις, δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στην ίδια την πόλη των Μεγάρων. Η συνεργασία μας λοιπόν μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια και της Περιφέρειας, αλλά πρώτα εμείς πρέπει να κοιτάξουμε να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας και έτσι είναι η συνεργασία που πρέπει να γίνει, είναι το ισχυρό εργαλείο για να κάνουμε την περιοχή μας ένα πρότυπο μέρος επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Καλώ λοιπόν να ενώσουμε όλοι μας τις δυνάμεις μας, να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την περιοχή μας».
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Στην διαδικασία των ερωτήσεων η «Επικαιρότητα» ζήτησε να μάθει από τον Πρόεδρο του Φορέα κ. Δημήτρη Κασιμάτη με αφορμή την συνάντηση που έγινε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, αν έχει γίνει κάποια κίνηση από το Φορέα Ανάπτυξης, ή αν έχει γίνει κάποια κίνηση από το Υπουργείο.
Ο κ. Κασιμάτης στην απάντησή του είπε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και πως ο Φορέας μπορεί να φτάσει μέχρι ενός συγκεκριμένου σημείο. Από εκεί και πέρα θέλει συλλογικές κινήσεις.
«Εμείς αυτό που κατορθώσαμε να κάνουμε είναι όπως είπα να στρέψουμε τα βλέμματα του Υπουργείου στα Μέγαρα, στη βιομηχανική περιοχή. Με τις ενέργειες τις δικές μας έχουμε ένα ραντεβού να το κάνουμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό όμως το ραντεβού εμείς όπως είπα και προηγουμένως να φτάσουμε μέχρι ένα σημείο. Να ορίσουμε να γίνει ένα ραντεβού. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε, δεν είμαστε εμείς η δημαρχεία, δεν είμαι εγώ ο Δήμαρχος».
Σε εκείνο το σημείο ρωτήσαμε αν θα πρέπει να είναι και ο Δήμος μαζί τους με τον κ. Κασιμάτη να απαντά: «Είναι δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης να πάρει την πρωτοβουλία. Είπα προηγουμένως κάποια πράγματα. Κάναμε αυτή την εκδήλωση, φέραμε στο προσκήνιο την βιομηχανική, είδαμε ότι δεν ήξερε η Γενική Γραμματεία, έχουμε επαφή με τη Γενική Γραμματέα, είναι ανοιχτό ραντεβού.
Το πότε θα γίνει δεν μπορώ να πηγαίνω εγώ να λέω πότε θα γίνει. Είπαμε υπάρχει μία χαρτογράφηση για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το υλοποιήσουμε. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε, να ανοίξουμε τις πόρτες, να κλείσουμε κάποια ραντεβού και από εκεί και πέρα να πούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο Δήμαρχο, στους αρμόδιους, ξέρετε κάτι; Πάμε να συζητήσουμε αυτό. Όπως κατορθώσαμε όσον αφορά της πυρόσβεσης.
Κλείσαμε ένα ραντεβού με τον κ. Στεργίου για την πυρασφάλεια της περιοχής. Το είπαμε στο Δήμαρχο, ήρθε, είδαμε, άμεσα κάτι θα κάνουν, αλλά αυτό το άμεσα δεν μας καλύπτει».