Συνέντευξη στη Νίκη Μ. Παπασίδερη
Συνέντευξη στην εκδότρια Νίκη Παπασίδερη παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων Δημήτρης Βόρδος, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτοι έξι μήνες της νέας Διοίκησης.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, διαφαίνεται η όρεξη για δουλειά , τόσο του ίδιου σε έναν νευραλγικό τομέα όπως αυτός της Πολιτικής Προστασίας, όσο και ολόκληρης της διοίκησης Παναγιώτη Μαργέτη. Να σημειώσουμε ότι ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ και σήμερα δημοσιεύουμε στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ μέρος αυτή.
ΕΡ: Να ξεκινήσουμε από τις ελλείψεις που υπήρχαν στον τομέα που έχετε αναλάβει . Όσον αφορά στο σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται η Αντιδημαρχία στην οποία είστε υπεύθυνος;
ΑΠ: Καταρχάς σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Όπως γνωρίζετε είμαστε μία νέα διοίκηση. Αναλάβαμε από 1/1/2024 τις τύχες του Δήμου μας και είχα την τιμή να οριστώ από το Δήμαρχό μας τον κ. Μαργέτη, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας. Όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας είναι 24ος σε έκταση με τα νέα δεδομένα, αλλά ένας τεράστιος σε έκταση Δήμος με 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιλαμβάνει δεκάδες να μην πω εκατοντάδες οικιστικές πυκνώσεις, άρα ένα πολύ ιδιαίτερο ανάγλυφο με πολύ μεγάλες δυσκολίες στην οργάνωση τόσο των κομματιών Πολιτικής Προστασίας, όσο και του Περιβάλλοντος και καθαριότητας και τα λοιπά. Θα πω πως η προηγούμενη διοίκηση πάνω στον τομέας της Πολιτικής Προστασίας είχε περισσότερο ρόλο της επέμβασης όταν συνέβαιναν τα γεγονότα και θεωρώ ότι είχε γίνει πολύ μικρή έως ελάχιστη δουλειά στους τομείς της πρόληψης.
ΕΡ. Κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα μπορούμε να πούμε για αυτό;
ΑΠ: Θεωρώ αδιανόητο για το Δήμο μας να μην υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία και τρόποι δράσης, για παράδειγμα γνωρίζουμε Δήμους όπως της Γλυφάδας και του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη με ελάχιστη αγροτική έκταση, ή και καθόλου, να διαθέτουν γεωργικούς ελκυστήρες με παρελκόμενα και εμάς ο Δήμος που είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός, αγροτοδασικός Δήμος να μην έχει κανένα εργαλείο.
ΕΡ. Δεν είχαμε κανένα δηλαδή τέτοιο μηχάνημα στη διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου;
ΑΠ: Όχι , οι περισσότερες δράσεις γίνονταν με τα μηχανήματα που έχει ο Δήμος ως προς την καθαριότητα. Χρησιμοποιούνταν όποτε υπήρξε ανάγκη επέμβασης και επιμένω όχι προληπτικά, κατασταλτικά όταν υπήρχε το φαινόμενο. Επίσης δεν υπήρχε στο Δήμο αυτοτελές τμήμα, ή διεύθυνση, ή έστω ένα γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Ήταν οι συνθήκες περιπλεκόμενες με διάφορες διευθύνσεις να εμπλέκονται πάνω στο θέμα. Προσπαθούμε να γίνει ένα αυτοτελές τμήμα. Στην επόμενη εσωτερική αναδιοργάνωση του Δήμου, να γίνει ένα αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας, όπου θα έχει δομή, θα έχει προϊστάμενο, θα έχει υπαλληλικό προσωπικό, θα υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, γιατί δεν υπήρχε γραμματειακή υποστήριξη. Το θεωρώ μέγιστο αυτό. Υπάρχει τεράστια αλληλογραφία με πάρα πολλούς φορείς στην Πολιτική Προστασία, από πυροσβεστική, από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κρίσεων και τα σχετικά και είναι πολύ σημαντικό γιατί. Όπως ξέρετε οι αιρετοί σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε. Είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος να αρχίσει και να λειτουργεί με βάση το υπαλληλικό του προσωπικό.
Όταν θα φύγει ο Δημήτρης ο Βόρδος ο επόμενος Αντιδήμαρχος να βρει μία γραμματέα, να βρει μία αρχειοποίηση, να υπάρχουν όλα αυτά που χρειάζεται για να μπορεί να πορευθεί ο Δήμος στο επόμενο στάδιο. Καταφέραμε παρόλο του ότι είμαστε νέα διοίκηση και άπειρη, πρόγραμμα που υπήρχε και το οποίο είχε εγκαταλειφθεί, να καταθέσουμε με τις τελευταίες ασφυκτικές ημερομηνίες μελέτη και προσδοκούμε στην έγκριση, όπου έχουμε εντάξει ακριβώς ένα γεωργικό ελκυστήρα με δέκα παρελκόμενα πάνω. Καταστροφέα, ραντιστικό για διάφορες εργασίες, κουτάλα μπροστά, μαχαίρι για εκχιονιστικό, μαχαίρι για διάφορες δράσεις, το οποίο θεωρούμε ότι αν καταφέρουμε και τελικά το πάρουμε, του χρόνου να μπορούμε μόνοι μας να επεμβαίνουμε άμεσα, προληπτικά, αλλά και όταν χρειάζεται σε περιπτώσεις που θα υπάρχουν καταγγελίες, να μπορεί ο Δήμος άμεσα να καθαρίζει είτε ξένα οικόπεδα και να επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα και τα σχετικά.
ΕΡ: Συνεχίζουμε με τον απολογισμό. Είπαμε για αυτά που έλειπαν και αυτά που πρόκειται να γίνουν, το πρόγραμμα, η πρόσκληση κτλ. Τι άλλο κάνετε ως Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Δεν είναι μόνο τα δάση. Υπάρχουν και άλλοι τομείς. Η Πολιτική Προστασία έχει να κάνει με τον άνθρωπο κυρίως. Τι άλλο τρέχει ή θα τρέξει την επόμενη περίοδο που να μας αφορά και να αφορά το δικό σας τομέα;
ΑΠ: Όπως γνωρίζετε η Πολιτική Προστασία είναι μία καυτή πατάτα όπως λέω εγώ. Μία ωρολογιακή βόμβα που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σκάσει και ποιος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει. Περιλαμβάνει μέσα οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως σεισμοί, όπως χιόνια – παγετοί, όπως πλημμύρες. Έχουμε ζήσει πάρα πολλά φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν στην πόλη μας, οπότε όλοι γνωρίζουμε το μέγεθος αυτού του τομέα και την κρισιμότητα. Άμεσα περνάμε από δημοτικό συμβούλιο την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών Ιόλαος και είμαστε στην διαδικασία να επικαιροποιήσουμε όλα τα σχέδια του Δήμου με τα νέα στοιχεία και τη νέα νομοθεσία. Θεωρούμε ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν όλα εγκριθεί και θα έχουν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Είναι σημαντικό, τόσο επιχειρησιακά να γνωρίζουμε ο καθένας την ώρα της κρίσης ποι0ς είναι ο ρόλος του και τι πρέπει να κάνει, όμως είναι και πολύ σημαντικό, γιατί χτύπα ξύλο στην κακιά στιγμή, αυτό που θα σου ζητήσει πρώτα ο εισαγγελέας είναι τα σχέδια που έχει ο Δήμος για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης.
Σχετικά με τα υπόλοιπα φαινόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσει, ήδη την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου για τον Εγκέλαδο, όπου παρεστήκαμε. Προσπαθούμε να είμαστε σε οποιαδήποτε άσκηση, είτε επί χάρτου, είτε επί πεδίου. Προσωπικά έχω παρακολουθήσει στο πρώτο πεντάμηνο έξι ασκήσεις, ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι στο νομό Αττικής, όπως είχα προσκληθεί στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας, όπου έγινε άσκηση επί χάρτου για συμβάν πυρκαγιάς το οποίο όπως και το ζήσαμε πραγματικά από το Σχίνο μας ήρθε μεταφερόμενη, ακριβώς με αυτό το σενάριο, πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου που όλοι είδαμε που θα χρειαστεί να εμπλακεί ο Δήμος μας και με ποι0 τρόπο σε ένα ανάλογο περιστατικό.
Έχω παρακολουθήσει και τις ασκήσεις, έχουμε συμμετάσχει και στις ασκήσεις των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ, όλων των φορέων που έχουν γίνει εδώ πέρα. Η γνώση είναι δύναμη και προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε ως νέα διοίκηση να την εμπλουτίζουμε. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε οποιοδήποτε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δημιουργείται και βγαίνει στον αέρα, ώστε να μπορούμε να είμαστε μέσα στις προθεσμίες να προλαβαίνουμε. Η στόχευση είναι, αφενός μεν να μπει μέσα, ακόμα και στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, τόσο της επαγγελματικής, όσο και της κοινωνικής ζωής η Πολιτική Προστασία. Είμαστε σε διαδικασία με ινστιτούτα να δημιουργήσουμε πλατφόρμες μέσω των οποίων θα μπορούμε να εκπαιδεύονται μαθητές στα σχολεία με τη νέα σεζόν, επαγγελματίες ειδικά του δημοσίου.
Ένας σεισμός μπορεί βρει ένα γεμάτο δημαρχείο, μία γεμάτη δομή. Επίσης λέμε ότι ένα σχολείο το εκκενώνουμε, ας πούμε τώρα σε ένα δυνατό σεισμό έβγαλες τα παιδιά στην αυλή. Τι θα τα κάνεις μετά; Υπάρχουν πάρα πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες και για αυτό λέμε ότι η Πολιτική Προστασία είναι μία διαρκής επιμόρφωση και για αυτούς που έχουν τις τύχες στα χέρια τους.
ΕΡ: Ας μιλήσουμε και σε γενικότερα πλαίσια, όσον αφορά στον Δήμο μας και όχι μόνο για την Πολιτική Προστασία είναι. Τα προβλήματα που είδατε ότι προέκυψαν. Ποια είναι αυτά που προτάσσουμε για να αντιμετωπιστούν;
ΑΠ: Εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η απερχόμενη διοίκηση βρέθηκε σε κάποια στιγμή σε λειψανδρία θα μπορούσα να πω με αποτέλεσμα πολλοί λίγοι άνθρωποι να έπρεπε να επιμεριστούν πάρα πολλές ευθύνες. Θεωρώ ότι είχε επέλθει μία κούραση, η οποία και αυτή φάνηκε στους τελευταίους μήνες της διοίκησης. Η απογοήτευση και η μη αποτελεσματικότητα. Το κλείσιμο των δύο νομικών, της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και του ΗΡΟΔΩΡΟΥ ήταν ένα πολύ μεγάλο σοκ για το Δήμο και για εμάς τους ίδιους, γιατί αυτά ως εργαλεία η αλήθεια έδιναν λύσεις, τις οποίες τώρα δεν μπορούμε να βρούμε, αφού πλέον όλα πρέπει να περνάνε μέσα από τις διαδικασίες του Δήμου.
Από την άλλη , σε εμάς, υπάρχει μία ομάδα η οποία είναι πολυπληθής. Είναι νέα με πολύ κέφι και υπάρχει μία προσπάθεια μεγάλη να διεκδικούμε οτιδήποτε πέφτει στο τραπέζι. Έχουν κατατεθεί δεκάδες προτάσεις για πάρα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία βρίσκονται στην διαδικασία της έγκρισης. Είναι γνωστές κωλυσιεργίες του δημοσίου και αυτό μας αδικεί λίγο για την προσπάθεια που γίνεται. Ο κόσμος ξέρουμε ότι αδημονεί και περιμένει άμεσα αποτελέσματα, όμως θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο χρόνο από τώρα, δηλαδή το επόμενο Καλοκαίρι, η πραγματική προσπάθεια θα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και θα έχουν φανεί αποτελέσματα, τα οποία πλέον θα είναι ορατά σε όλους και κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί για την προσπάθεια που γίνεται.
Ζητούμε από τον κόσμο λίγο περισσότερη υπομονή, λίγο περισσότερη κατανόηση. Μας ζητήθηκε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες 20 και πλέον ετών και προβλήματα που δεν λύθηκαν τουλάχιστον από τις τρεις, ή τέσσερις προηγούμενες διοικήσεις. Θεωρούμε ότι πολλά από αυτά έχουν δρομολογηθεί, θα κριθούμε εκ τους αποτελέσματος. Ούτως ή άλλως ο κόσμος αποφάσισε εμείς να διοικήσουμε. Ο ίδιος αυτός ο κόσμος θα αποφασίσει σε τεσσεράμισι χρόνια αν αξίζαμε ως επιλογή, ή αν θα πρέπει να δοκιμάσει κάποιον άλλο.
ΕΡ: Επειδή χρησιμοποιήσατε πριν τη λέξη λειψανδρία για την προηγούμενη διοίκηση. Πιστεύετε ότι έχετε μεγαλύτερη διάθεση ατόμων που μπορούν να ανταποκριθούν σε περισσότερα από τον συνδυασμό σας; Θα ανταποκριθείτε καλύτερα;
ΑΠ: Είναι εμφανές ότι έχει γίνει ένας πολύ καλύτερος καταμερισμός, πολλοί περισσότεροι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται, ο καθένας ως προς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Νομίζω ήδη στις σχολικές επιτροπές για παράδειγμα γίνεται μία πολύ καλύτερη δουλειά. Ήδη στα σχολεία αν και αρμόδιος για αυτά να τα αναλύσει είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο κ. Σάλτας, θα γίνουν πάρα πολλές επεμβάσεις.
Δυστυχώς η κατάσταση μέσα στα σχολεία ήταν πραγματικά υπό πλήρη εγκατάλειψη. Θεωρώ μέρα με τη μέρα πλέον ο χρόνος θα τρέχει υπέρ μας και όχι κατά μας. Πλέον έχουμε βρει τα πατήματα που θέλουμε. Ο καθένας βρίσκει τους δρόμους, βρίσκουμε τους τρόπους και θεωρώ στον επόμενο χρόνο θα δούμε μία αλλαγή στο Δήμο που θα αποδεικνύει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται και θα επιβεβαιώνεται όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται.
ΕΡ: Δεν μπορώ να μην ρωτήσω για τη Βαρέα και για το θέμα που έχει προκύψει με τις ομπρέλες. Γνωρίζουμε ότι είναι μία δικαστική απόφαση, το είπε και ο Δήμαρχος και δεν μπορεί ασφαλώς να παρακάμψεις τη δικαστική απόφαση. Η ερώτησή μου είναι αυτό έχει να κάνει με το ότι είναι καντίνες και βάση Νόμου είναι τροχήλατες; Έχει να κάνει με αυτό και θα υπάρξει κάποια εξέλιξη μέσα στο Καλοκαίρι ή θα μείνει έτσι όπως το ξέρουμε αυτή τη στιγμή;
ΑΠ: Καταρχάς σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για ένα τόσο φλέγον ζήτημα και για ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, γιατί θα τολμήσω να πω ότι μέχρι και οι πέτρες της Βαρέας γνωρίζουν πως ήμουν από τους πρωτεργάτες και πιο φανατικούς υποστηρικτές της παραλίας μας και της ανάπτυξής της. Έχω καταφέρει και έχω δημιουργήσει εδώ πέρα τουλάχιστον τρεις εκδηλώσεις ετήσιες. Αγώνας Aqua Mare, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Κυριακή με μεγάλη επιτυχία πέντε και δέκα χιλιομέτρων, τρίαθλο και έχουμε σκοπό να φέρουμε και άλλες εκδηλώσεις να αναδείξουμε τη Βαρέα μας.
Να πω πως είναι θέμα ημερών ο εργολάβος για την αποκατάσταση των τοιχίων, μία μαύρη σελίδα για τον τόπο μας εδώ και 20 χρόνια, είναι πλέον θέμα ημερών να ξεκινήσει την αποκατάσταση οπότε του χρόνου το Καλοκαίρι με ορίζοντα περίπου τους δέκα μήνες που μας έχει δώσει για την πραγματοποίηση του έργου, θα έχει φύγει αυτή η μαύρη σελίδα οριστικά από την πόλη μας.
Όσον αφορά το θέμα των καντινών και τις ξαπλώστρες. Να διευκρινίσουμε ότι οι ξαπλώστρες και ό, τι υπάρχει πάνω στον αιγιαλό είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΚΕΔ της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και όχι του Δήμου. Ο Δήμος έκανε αυτή την αδειοδότηση με τα ενοικιαστήρια, τα οποία είχαν κηρυχθεί έκπτωτα από το 2019. Ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα. Όσο διαρκούσε αυτός ο δικαστικός, πατώντας πάνω σε αυτό η προηγούμενη διοίκηση, έδινε κάθε Μάϊο ανανέωση σε αυτή την άδεια.
Πλέον από τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους, του 2023 το ένα κατάστημα και από τον Απρίλιο φέτος του 24 το άλλο, έχουν κηρυχθεί οριστικά έκπτωτοι και η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστέα. Αυτή τη στιγμή αυτό που θα συμβεί είναι ότι εμείς αφού φύγει αυτή η θερινή περίοδος, θα πρέπει οι καταστηματάρχες να μαζέψουν τελείως ό,τι έχουν κάτω. Ο Δήμος θα προχωρήσει όπως λέει ο νόμος σε νέο διαγωνισμό, ο οποίος γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά πλέον για τις παραλίες και για αυτό παρατηρείται αυτό το φαινόμενο σε όλους τους αιγιαλούς.
Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στην Ψάθα και σε πολλές παραλίες. Το 50% πανελλαδικά. Πλέον αυτές οι διαδικασίες θα γίνονται μέσω της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου, θα είναι ηλεκτρονικοί κλειστοί διαγωνισμοί, όπου εκεί πέρα όποιος να υποβάλει την καλύτερη πρόταση θα πάρει τη χρήση για το επόμενο Καλοκαίρι. Εμείς στο μεταξύ είμαστε στη διαδικασία διαγωνισμού από φέτος για να γίνει η πρόσληψη ναυαγοσωστών που δεν υπήρχαν ποτέ, οπότε θεωρούμε θα είναι μία χρονιά μεταβατική για όλους. Θεωρούμε σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν με τις σωστές προϋποθέσεις, με το νόμιμο τρόπο νέοι επαγγελματίες ή οι ίδιοι, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Έτσι και αλλιώς ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός και κλειστός και θα υπάρχει μία καινούργια παραλία, η οποία θα είναι πολύ πιο φιλική, πολύ πιο νόμιμη και πολύ πιο προσβάσιμη για όλο τον κόσμο.
ΕΡ: Ποιο θα ήταν το μήνυμα του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας;
ΑΠ: Εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να πω ότι σαν Πολιτική Προστασία μας η ευαισθησία μας είναι πολύ μεγάλη σε πάρα πολλούς τομείς και για αυτό στα σχέδια μας μέσα στον πρώτο χρόνο είναι να κάνουμε δράσεις πέραν των ενημερώσεων, να κάνουμε δράσεις πραγματικές όπως σεμινάρια στα οποία είμαστε στη διαδικασία από το Σεπτέμβρη και μετά να γίνουν στην πόλη μας.
Να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο υγείας στην αγορά περισσότερων απινιδωτών ώστε να υπάρχει ένα καλύτερο σύστημα σε όλη την πόλη σε περίπτωση που θα χρειαστεί. Στη σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε την πρώτη αιμοδοσία του Δήμου που θα γίνεται αποκλειστικά από το Δήμο, από το γραφείο της Πολιτικής Προστασίας ως και ο ίδιος επί σειρά ετών αιμοδότης εθελοντής αιμοδότης.
Και τελευταίο που θα ήθελα πολύ να είναι το τελευταίο, μία μεγάλη έκκληση προς όλους τους συμπολίτες να γίνουν περισσότεροι υπεύθυνοι πολίτες ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες της αντιπυρικής περιόδου. Να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, το 60% των δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Ζητάμε από όλους να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση και σωστή σκέψη. Τα πρόστιμα και οι ποινικές έχουν πλέον αυξηθεί σε υπερθετικό βαθμό, όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το δάσος είναι το σπίτι όλων μας. Αν χαθεί το δάσος θα χαθεί και δικιά μας η ζωή. Περισσότερη προσοχή και περισσότερη υπευθυνότητα.
Για πρώτη φορά στα χρονικά , στηρίζουμε με πράξεις κι όχι στα λόγια τις εθελοντικές ομάδες αφού θα διαθέσουμε από τη χρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας από 500 λίτρα καύυσιμο σε κάθε μία από τις 4 πιστοποιημένες ή υπό ένταξη στο Μητρώο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ομάδα για χρήση στις περιπολίες τις επικίνδυνες ημέρες. Θεωρούμε τις εθελοντικές ομάδες πυλώνα της πρόληψης Πυροπροστασίας και ευελπιστούμε να τις καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο επιχειρησιακά έτοιμες και ικανές.
Επίσης επικαιροποιήσαμε τόσο το Μητρώο επαγγελματιών υδροφορέων συμπολιτών μας , όπως επίσης και αυτό των κατόχων μηχανημάτων έργου. Βασική μας στόχευση είναι οι ντόπιοι επαγγελματίες που είναι άριστοι γνώστες του ανάγλυφου του Δήμου μας και των περιοχών με τις ιδιαιτερότητες τους , να μπορούν να καταστούν άμεσα αρωγοί στο πεδίο των φαινομένων όποτε κι όπου χρειαστεί.
Επίσης να τονίσω την άριστη συνεργασία που έχουμε με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτ. Αττικής και προσωπικά με τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Κλεάνθη Βαρελά και να τονίσουμε τον πραγματικά υποδειγματικό καθαρισμό που γίνεται σε όλα τα ρέματα της περιφέρειας και που πέραν όλων λειτουργούν κι αυτά ως ζώνες αντιπυρικής προστασίας.