Επικαιρότητα - ΕιδήσειςΠολιτισμός

Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή: Ο Μαργέτης στο συνέδριο «Μεγαρικά» για τις ανασκαφικές έρευνες

Στις 27 και 28 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το διεθνές συνέδριο «Megarika III – From Sicily to the Black Sea: Latest Research on Ancient Megarian Cities».

Στόχος του συνεδρίου, που αποτελεί το τρίτο κατά σειρά με θέμα “ΜΕΓΑΡΙΚΑ”, ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ανασκαφικών ερευνών, ιστορικών και επιγραφικών μελετών, που βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία δεκαετία και αφορούν στην πόλη των Μεγάρων αλλά και στις αποικίες της στη Σικελία, Προποντίδα και Μαύρη Θάλασσα.

Οι εν λόγω παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες από επτά διαφορετικές χώρες και αφορούσαν σε σημαντικά νέα δεδομένα για την αστική δομή και την οργάνωση των αρχαίων πόλεων, τα νεκροταφεία τους, τα δημόσια έργα και τους δεσμούς που υπήρχαν μεταξύ της μητρόπολης και των άλλων Μεγαρικών αποικιών. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής οι αρχαιολόγοι κυρίες Π. Αυγερινού και Χ. Καζαζάκη καθώς και η συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης  κυρία Γ. Θεοδώρου. Παρούσα και η διευθύντρια της Εφορείας κυρία Χ. Μερκούρη.

Τμήμα του συνεδρίου αποτέλεσαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων συστηματικών ερευνών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, στην Πάχη και στο Παλαιόκαστρο Μεγάρων και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στην περιοχή της Βρέστιζας και των Γερανείων με τη συνεργασία της ΕΦΑΔΑ.

Με θέματα που αφορούν στην περιοχή και σε μνημεία των Μεγάρων έλαβαν μέρος οι αρχαιολόγοι Ν. Τσονιώτης, Π. Σκλαβουνάκης, Ι. Χαιρετάκης, ο ιστορικός- επιγραφολόγος A. Robu, η βιοαρχαιολόγος Ε. Πρεβεδώρου και ο αρχαιολόγος – παλαιοανθρωπολόγος T. Alusik.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε, μετά από πρόσκληση, ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης, ο οποίος παρακολούθησε το πρώτο μέρος των εργασιών και παρουσιάσεων, δηλώνοντας:  «Χαίρομαι για την επιμονή μου και την επιλογή μου να αγαπώ βαθιά τον τόπο μου, τόσο για αυτό που είναι σήμερα, όσο και για αυτό που ήταν στο παρελθόν. Μία πολιτιστική κληρονομιά ακλόνητης αξίας, η οποία ακόμη ανακαλύπτεται. Για αυτά που πληροφορήθηκα, είδα και άκουσα σήμερα σπουδαιότατος είναι ο ρόλος των αρχαιολόγων τόσων και τόσων ετών, αλλά και των σύγχρονων που άοκνα με πολλή υπομονή και επιμονή επιτελούν το επιστημονικό τους καθήκον και προβάλλουν καθημερινώς τα ηθικά τους προτάγματα με σκοπό τη διαφύλαξη και ανακάλυψη του πολιτιστικού μας πλούτου. Πολλά συγχαρητήρια τόσο στην Γαλλική και Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, όσο και στις κυρίες Αυγερινού, Καζαζάκη και Θεοδώρου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, των οποίων οι προθέσεις και η θέληση ξεπερνά το προσδοκώμενο. Είμαστε σε διαρκή επαφή για να στεκόμαστε αρωγοί στο έργο τους όπου μπορούμε και όποτε κρίνεται αναγκαίο».

 

Σχετικά άρθρα