Το επόμενο ερώτημα στην ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Ελευσίνας για το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου ήταν από το Δημήτρη Τσάτση, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί στην συνεδρίαση. Το ερώτημα του κ. Τσάτση ήταν: Ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σχετικά με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και τις δυνατότητες αναβάθμισης μέσω αυτού της διοικητικής διάρθρωσης και των υπηρεσιών του Δήμου.
Το λόγο μιας και ο κ. Τσάτσης ήταν απών πήρε η Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Μαρία – Ιωάννα Κονδύλη, η οποία τόνισε πως ο οργανισμός είναι σχεδόν έτοιμος και θα παρουσιαστεί σε προσεχές συμβούλιο, ενώ επισήμανε πως δεν είχε γίνει ουσιαστικά αλλαγή στον οργανισμό από το 2011 προσθέτοντας πως με εξαίρεση το 2023 που έγιναν κάποιες μικρές αλλαγές που ήταν βάσει νόμου για παράδειγμα το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας και το 2017, εδώ και 13 χρόνια δεν έχει υπάρξει ουσιαστική μεταβολή.
«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεδομένου ότι σε επόμενη τακτική συνεδρίαση θα έρθει προς ψήφιση και συζήτηση ο οργανισμός. Είναι σχεδόν έτοιμος. Ενδεχομένως να χρειάζονται κάποιες μικρές τελικές διορθώσεις. Από όσο γνωρίζω ο κ. Δήμαρχος κάλεσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων σε μία σύσκεψη, προκειμένου να τον παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε κάποιες ενδεχόμενες παρατηρήσεις επ’ αυτού. Διορθώστε αν κάνω λάθος, αλλά τελικά αυτή η σύσκεψη δεν θα γίνει οπότε μου ζητήθηκε να τον στείλω μέσω Mail
Διαβεβαιώνω ότι προσπαθήσαμε ο νέος οργανισμός να ανταποκρίνεται και στις συνθήκες και στις ανάγκες, αλλά και στις προκλήσεις του Δήμου μας, κάνοντας τόσο τροποποιήσεις στις ήδη υφιστάμενες υπηρεσίες, όσο δημιουργώντας και νέες οργανικές μονάδες. Αυτό, τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε λεπτομερώς έτσι κι αλλιώς, όταν θα έρθει να παρουσιαστεί.
Να πω ότι ουσιαστικά ο οργανισμός έχει να τροποποιηθεί από 2011. Το 2023 έγιναν κάποιες μικρές τροποποιήσεις που ήταν βάσει νόμου. Κάποια αυτοτελή τμήματα, όπως είναι το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας και μία μικρή τροποποίηση έγινε και το 2017, αλλά ο βασικός κορμός είναι από το 2011».
Ερώτημα για την πορεία ένταξης στο σχέδιο πόλης σε Σαρανταπόταμο και για την πράξη εφαρμογής στο Αεροδρόμιο
Το επόμενο ερώτημα στην ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας ήρθε από τον Ευστράτιο Ταλαβερίδη, ο οποίος συμμετείχε στην διαδικασία της λογοδοσίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ερώτημα του ήταν αναφορικά με την πορεία ένταξης στο σχέδιο πόλης και συγκεκριμένα: Ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σχετικά με την πορεία ένταξης στο σχέδιο πόλης των περιοχών Π6, Π7 Άνω και Κάτω Σαρανταπόταμος και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πράξη εφαρμογής περιοχής Αεροδρομίου που έχει κυρωθεί από τον Οκτώβριο του 2010.
Στο ερώτημα του ο κ. Ταλαβερίδης τόνισε πως στο ερώτημα του αναφέρεται σε μία ιδιαίτερα πολύπαθη περιοχή, προσθέτοντας πως έχει παραμεληθεί από το σύνολο των δημοτικών αρχών της όλης στην πορεία των ετών.
«Το ερώτημα μου αφορά για μία πολύπαθη περιοχή του Δήμου μας και κατά καιρούς και από όλες τις δημοτικές αρχές μπορώ να πω παραμελημένη και θα ήθελα μία ενημέρωση εδώ που βρίσκεται η πράξη παραγωγής και τι κινήσεις θα γίνουν από εδώ και πέρα».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Παύλος Κουκουναράκης αναφέρθηκε στο κομμάτι της ένταξης στον Άνω και Κάτω Σαρανταπόταμο τονίζοντας πως έχει υποβληθεί έγγραφο στην Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων.
«Λοιπόν, όπως σας είπα και νωρίτερα έχει γίνει η υποβολή ενός εγγράφου προς τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Αυτό έγινε 25/6 του 2024. Για την υποβολή λοιπόν της μελέτης θα σας διαβάσω ακριβώς τι έχει σταλεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουναράκης και συνέχισε:
«Σας υποβάλλουμε τη στρατηγική μελέτη λοιπών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πολεοδομικών ενοτήτων ΠΕ6 και ΠΕ7 της δημοτικής ενότητας Ελευσίνας σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο δύο της αριθμόν ΥΠΕΝ 38181/2695 απόφασης τροποποίησης της υπό στοιχεία ΥΠΕΧΩΔΕ κοινής υπουργικής απόφασης.
Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας του 2001 σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 2001.
Όπως έχει τροποποιηθεί με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις. Η ΣΜΠΕ του θέματος, έχει υποβληθεί ψηφιακά, υπογεγραμμένη και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Αυτό είναι ότι έχουμε κάνει».
Ο κ. Ταλαβερίδης στην συνέχεια είπε ότι αυτό αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης του που έχει να κάνει με το Σαρανταπόταμο και ζήτησε να μάθει τι γίνεται με την πράξη εφαρμογής για όλη την περιοχή. Ο κ. Κουκουναράκης του είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για την πράξη εφαρμογής και αν θέλει μπορεί να του απαντήσει στα προ ημερησίας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Ερώτημα για τον κλιματισμό στα σχολεία
Το τελευταίο ερώτημα στην συνεδρίαση της λογοδοσίας ήταν από τον Κωνσταντίνο Κώνστα και αφορούσε το τι ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή αναφορικά με τα σχολεία και τον κλιματισμό. Συγκεκριμένα το ερώτημα του κ. Κώνστα ήταν: Ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σχετικά με τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό να εξασφαλιστεί κλιματισμός σε όλες τις αίθουσες των σχολείων που θα χρησιμοποιηθούν για τα καλοκαιρινά camp.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κωνσταντίνος Κώνστας αναφέρθηκε εκτενώς στα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει τι θα κάνει με το θέμα του κλιματισμού στα καλοκαιρινά καμπ, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
«Τώρα όπως ξέρει και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στείλαμε μια επιστολή, καθώς το θέμα το θέσαμε πιο ολοκληρωμένα να το πω, με την έννοια ότι την προηγούμενη φορά δεν είχε απαντηθεί το αντίστοιχο θέμα σχολεία και είχε δεσμευθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ότι θα απαντήσει . Το υπενθυμίζω εν τάχει κα Πρόεδρε.
Με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία που προφανώς δεν είναι τελευταίου διμήνου, ούτε τετραμήνου. Είναι αρκετά χρόνια τώρα, τα οποία εντείνονται με βάση την πολιτική που ακολουθείτε και την έχουμε αναφέρει ξανά, υποχρηματοδότηση και τα λοιπά και είχαμε ζητήσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα πράγματα:
Αναγκαίες εργασίες επισκευών σε σχολεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας, επισκευές τουαλέτες, ενέργειες για ασφαλή προαύλια να μην τραυματίζονται παιδιά σοβαρά σε κάθε πτώση, αντισεισμικό δευτεροβάθμιο έλεγχο, αλεξικέραυνα, τήρηση όλων των μέτρων πυρασφάλειας, ελέγχους σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για την έκδοση ΥΔΕ στα σχολεία που δεν έχουν, προϋποθέσεις ασφαλούς εκκένωσης και ετοιμότητα αντιμετώπισης κάθε έκτακτης κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον, εξασφάλιση αιθουσών διδασκαλίας ώστε το μάθημα να μην γίνεται σε ακατάλληλες αίθουσες και τα λοιπά.
Και αυτό που αναφέρθηκε προσθέσαμε και το οποίο είναι και επιτακτικό, τι ενέργειες έχουν γίνει για να αποφύγουμε αρνητικές εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων που τα Καλοκαιρινά Καμπ γίνονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες καύσωνα χωρίς ύπαρξη κλιματισμού. Και να τα αναφέρω, δε νομίζω ότι θα πάρω απάντηση.
Ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για τα καλοκαιρινά Καμπ για να μπορούν να γίνουν σε ανθρώπινες συνθήκες, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τα υπόστεγα στα προαύλια που να προσφέρουν σκιά. Για να σας προλάβω τη λύση με τους ανεμιστήρες την είδαμε και πέρσι. Δεν λειτουργεί, γιατί έχει πάρα πολύ ζέστη και τα παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν, ούτε το εκπαιδευτικό προσωπικό σε τέτοιες συνθήκες χωρίς κλιματισμό. Και αυτά για αρχή ανάλογα να δούμε και τι απαντήσεις μπορούμε να πάρουμε».
Από τη πλευρά του ο Χαράλαμπος Τσαφαράς αναφέρθηκε εκτενώς στα 4 σχολικά συγκροτήματα όπου θα γίνουν τα καλοκαιρινά καμπ και τόνισε πως στο 7ο έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για να μπουν κλιματιστικά, ενώ της Μαγούλας έχει ήδη και στα αλλά δύο σχολεία ο Δήμος θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μπουν και εκεί.
«κ. Κώνστα τα σχολεία είναι τέσσερα που θα φιλοξενήσουν τα καμπ. Είναι το 1ο της Μαγούλας, το 5ο , το 7ο και το 11ο της Ελευσίνας. Παρότι αναφερθήκατε στους ανεμιστήρες όφειλα να στείλω από δύο ανεμιστήρες σε κάθε σχολείο. Δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις για να μπουν κλιματιστικά τόσα χρόνια.
Όσον αφορά το 7ο ξεκινάνε εγκαταστάσεις για να μπούνε κλιματιστικά. Έχω μιλήσει με την κα Σιτζίμη η οποία μου το είπε. Όσον αφορά τις Μαγούλας κάνει χρήση κλιματιστικών.Όσον αφορά δε το 5ο και το 11ο εμείς σαν δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε σε πολύ σύντομο χρόνο να υπάρξουν κλιματιστικά σε αυτά τα δύο σχολειά για τα καμπ. Από εκεί και πέρα αυτά είχα να σας πω».
Ο κ. Κώνστας συνέχισε συμπληρωματικά να αναφέρει ότι συνολικά υπάρχουν πολλά προβλήματα στα σχολεία και μίλησε για το τραγικό συμβάν στις Σέρρες όπου ένα 11χρονο παιδί έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου. Ζήτησε να μάθει τι ενέργειες έχουν γίνει ή θα γίνουν ώστε για παράδειγμα στα λεβητοστάσιο να υπάρχει ασφάλεια.
Απάντηση στο συνολικό κομμάτι των εργασιών που ανέφερε ο κ. Κώνστας ότι χρειάζονται τα σχολεία έδωσε ο Παύλος Κουκουναράκης, ο οποίος είπε ότι έχουν προγραμματιστεί εργασίες στα σχολεία, όμως για την ώρα γίνονται αποκαταστάσεις.
«Καταρχήν στο κομμάτι των ηλεκτρολόγων που αναφερθήκατε να ξέρετε ότι υπάρχουν εργασίες, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί, αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν για την ώρα γιατί γίνονται αποκαταστάσεις σε δίκτυα και λοιπά λόγω εξεταστικών και λόγω Πανελληνίων και λοιπά. Σίγουρα θα γίνουν κάποια από αυτά. Το θέμα της πυράντοχης πόρτας που αναφερθήκατε είναι κάτι που θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει το σχολείο. Νομίζω είναι στο 3ο δημοτικό Μαγούλας αν θυμάμαι καλά.
Τώρα το κομμάτι των σχολείων στο οποίο αναφερθήκατε δάπεδα και τουαλέτες και λοιπά, εννοείται ότι έχουνε μπει κατά προτεραιότητα. Αλεξικέραυνα όντως χρειάζονται αποκατάσταση. Πολλά έχουνε ζημιές, δεν λειτουργούν και αυτά είναι προς υλοποίηση. Δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα ολοκληρωθούν, γιατί καταλαβαίνετε ότι ήδη είναι πάρα πολλές οι εργασίες που γίνονται και θα ήταν και άστοχο από μέρους μου να σας δώσω ημερομηνία υλοποίησης, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει καν».